Kunstmatige intelligentie in de reiswereld: Vertrouwen in AI-reisplanners

Kunstmatige intelligentie in de reiswereld: Vertrouwen in AI-reisplanners

Nog niet zo lang geleden planden reizigers hun trips zonder hulp van het internet.

“Vroeger gingen onze ouders naar reisbureaus waar ze precies konden aangeven wat ze zochten en wat voor soort vakantie ze wilden,” vertelt Saad Saeed, mede-oprichter en CEO van Layla, een door AI gedreven reisplanner waarvan de website dit jaar gelanceerd werd. “Geleidelijk zijn we gewend geraakt aan het gebruik van zoekvelden, klikken, formulieren en filters.”

Tools aangedreven door kunstmatige intelligentie, zoals Layla, kunnen nu de klok terugdraaien naar die ervaring, bijna menselijk communicerend met gebruikers om reisplannen te personaliseren met de snelheid van het licht, met alle middelen van het web. Maar maakt AI het plannen van reizen daadwerkelijk eenvoudiger, en kan het zich meten met de expertise van een mens?

Een menselijke reisagent zou een reeks vragen stellen om de behoeften van een klant te begrijpen. Dat kan generatieve AI ook, die reageert op sleutelwoorden. Mindtrip, een AI-reisplanner die op 1 mei openbaar werd gelanceerd, heeft zelfs een echte reisquiz die gebruikers vraagt om prioriteiten te rangschikken zoals “Is jouw ideale vakantiedag een opwindend avontuur of een ontspannende pauze?” met behulp van schuifregelaars.

“Wat we aan het einde van die quiz krijgen, met behulp van de AI, is een echt gepersonaliseerde beschrijving,” legt Andy Moss, oprichter en CEO van Mindtrip, uit. Dat bepaalt vervolgens wat de AI aan de reiziger suggereert.

Goed geïnformeerde suggesties kunnen gebruikers tijd besparen bij het verfijnen van bestemmingen en ervaringen, en introduceren ook plaatsen die gebruikers misschien nooit zelf hadden ontdekt.

“Ze heeft een persoonlijkheid. We proberen haar grappig te maken, enzovoort, waarbij ze echt die vriendin is die jou leert kennen en vervolgens de perfecte dingen aanbeveelt,” zegt Saeed.

Maar een deel van Layla’s expertise komt van de echte ervaringen van zo’n 1.600 reiscontentmakers waarmee het in Berlijn gevestigde platform heeft samengewerkt. Hun video’s en inzichten kunnen gebruikers een rijker beeld geven van wat ze kunnen verwachten.

Mindtrip leunt ook op menselijke expertise, nadat het een beperkte groep reisinfluencers heeft ingeschakeld voor gecureerde content met plannen om dit uiteindelijk open te stellen zodat iedereen hun reisroutes en ervaringen met het publiek kan delen.

Nieuws