Bent u ook zo dol op zwemblazen?

Bent u ook zo dol op zwemblazen? Nou, ik niet. Nu ja, ik weet het eigenlijk niet. Ik heb er nog nooit een gegeten. Maar de Chinezen wel. Die vinden het heerlijk. Haute cuisine volgens de Chinese keukenmeesters. Bovendien bevorderen zwemblazen de vruchtbaarheid en de bloedsomloop en gaan ze huidziekten tegen, zeggen de Chinezen. Prima spul dus.

Maar wat is in hemelsnaam een zwemblaas?

Vrijwel alle vissen hebben zo’n blaas. Je kunt het vergelijken met een urineblaas, maar dan niet gevuld met vocht, maar met gas. Het is een luchtdichte flexibele blaas. Een soort luchtballon dus, die de vis naar believen kan opblazen dan wel laten leeglopen. Dreigt de vis te zinken, dan blaast hij hem op. Komt hij te dicht bij het wateroppervlak, dan laat hij hem leeglopen. Zo hoeft de vis niet zo hard te werken om op de gewenste hoogte te blijven.

André van Leijen, Vindt u zwemblazen ook zo lekker?

Een vis die onder water een ballon opblaast? Dat lijkt nogal surrealistisch. Meer iets voor Salvador Dali of Hiëronymus Bosch. Maar het is subtieler. In het lichaam zit namelijk een gasklier en die staat in nauw contact met de bloedvaten. Daar wordt melkzuur gemaakt en dat zorgt ervoor dat het bloed zuurder wordt. De pH gaat omlaag. En bij die lage pH is hemoglobine (de stof die zuurstof vervoert door het lichaam) niet meer zo goed in staat om haar zuurstof vast te houden. Met als gevolg dat die zuurstof in de zwemblaas terechtkomt.

André van Leijen, Vindt u zwemblazen ook zo lekker?, Gasklier

Haal je een vis van grote diepte te snel omhoog, dan heb je kans dat die zwemblaas klapt en via de mond naar buiten komt. Ik heb dat een aantal keer gezien tijdens een expeditie over de Atlantische Oceaan. Bij diepzeevissen was dat niet geval. Die hebben geen zwemblaas. Hij zou onder de grote druk in elkaar klappen. Ook bodemvissen hebben geen zwemblaas. Hebben ze niet nodig.

André van Leijen, Vindt u zwemblazen ook zo lekker?, Totoaba
Totoaba

Prachtig mooi orgaan die zwemblaas. En dat vinden de Chinezen dus ook. Vooral de zwemblaas van de Totoaba (Totoaba macdonaldi) is geliefd. De Chinese keukenmeesters zijn bereid om er flink voor te betalen. In 2013 bracht een lading van 200 zwemblazen van de Totoaba maar liefst USD $ 3,6 miljoen dollar op.

Dat zwemblazen zo duur zijn, is niet zo’n probleem. Wel dat in de wateren rond China geen Totoaba’s voorkomen. Ze zitten namelijk in de golf van Californië bij Mexico. En de Mexicaanse overheid heeft de handel in zwemblazen verboden, omdat de Totoaba zeldzaam is geworden en omdat in de bijvangst geregeld de Californische bruinvis (een soort dolfijn) zit, die inmiddels bijna uitgestorven is.

André van Leijen, Vindt u zwemblazen ook zo lekker?
Chinese douane neemt partij zwemblazen in beslag.

Nu valt er wel wat te regelen natuurlijk met de Mexicanen. Zo kwam er vorige week nog in China een partij van 444,3 kilogram zwemblazen aan met een straatwaarde van USD $ 26 miljoen. En die werd onmiddellijk in beslag genomen door de Chinese douane. Want de Chinese overheid heeft besloten de illegale handel in zwemblazen aan banden te leggen. Een beetje laat, nu de Totoaba’s vrijwel op zijn.

Bron: https://wildaid.org/china-customs-busts-major-totoaba-smuggling-ring/

André van Leijen
Over André van Leijen 146 Artikelen
André van Leijen (1947), bioloog en vader van een dochter en een zoon, heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw twee jaar over de wereld, van Spitsbergen tot aan Kaap de Goede Hoop en van Vuurland tot het uiterste noorden van Canada. Daarna streken ze neer in Thailand en vervolgens in Schiedam. Van deze thuisbasis willen ze de wereld verder verkennen. Intussen werkt hij aan een boek.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*