Kerrie met rijst; pittig India & Birma (53)

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, zwartjoekels

 

‘Sketches in Indian Ink’

Vrouwen van India

 

Dames hier haten zwartjoekels

Schrijvers hebben het recht te zeggen dat ‘de vrouw nu is als de man’, alsof vroeger de vrouw was als een maan wier plaats in het heelal alleen werd bepaald door de activiteit van een onmetelijke lichtgevende ster genaamd man.

Andere bronnen noemen de vrouw niet minder ontwikkeld dan de man en deze zin zegt alles over de visie vroeger.

In feite heeft de vrouw, die de macht heeft over de voortplanting en gelijk een weergaloze fascinatie heeft voor het mannelijk wezen, een invloed op de gemeenschap die, als ze weet hoe het te gebruiken, haar onweerstaanbaar maakt.

Wie willen nu eigenlijk vrouwen stemrecht geven? En gelijkheid, en zo? De mannen toch?

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, zwartjoekels

Vrouwenrechten

Vrouwenrecht is niet een eis van mannen die vrouwen alleen maar zien als mooi en aantrekkelijk, of van mannen die de kneedbaarheid en de liefde van een moeder willen gebruiken; neen het zijn filosofen, weduwnaars en geharde oude kenaus.

Als de moeders, en de vrouwen, en de liefjes zich wat minder gedroegen als steekmuggen en eens samen zouden werken voor het grote goede doel dan prikkelen ze ons aan het werk te gaan voor hun rechten.

Genoeg daarover nu.

Die verrekte arrogantie van ons Engelsen

Als mensen van India klagen over die vreemde Europeanen staat vooraan als klacht onze hauteur.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, zwartjoekels
Indiase dansen, zie toelichting.

Het is niet helemaal onze schuld dat we niet meedoen aan de maaltijden van de leiders van de inlandse gemeenschappen, maar op gelegenheden als culturele avonden en dansshows kunnen we best aanwezig zijn en kunnen we, door contacten, hun wantrouwen wat wegpoetsen.

Maar helaas, in het publieke leven gaan wij grijze duiven, of gebronsde soldaten, of van welke kleur of beroep ook, de geduldige moslim en de goedaardige Hindoe negeren zodra ze het zand van hun laarzen schudden en hun handen wassen na de arbeid van de dag.

En wat ook meetelt, vroeger vonden ze in gesprekken met onze dames nog begrip en troost en een blik op de toekomst. Dat is weg.

Contacten vroeger

Vroeger ervaarde men de bezoeken van Engelse dames als een engelachtig gebeuren.

Toen bezochten zij hun sierlijke dansen en de hanengevechten, samen met de Rajah en de hoofdcommissaris, met de kolonel en de plaatselijke gouverneur, een stoet van gezellige mensen. Maar daar kwam de klad in, en het paradijs stopte!

Is er een rechtvaardiging voor het gedrag van onze plattelandsdames? Herinner je je Faust, met de onbewust afkeer van die arme Marguerite voor Mephisto? Is er iets dat de dames waarnemen en ze onprettig achten?

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, zwartjoekels
Faust (Gounod), 1859.

Er zijn ongetwijfeld dingen gebeurd maar niet in deze regio.

De rebellie

Tijdens de rebellie ontsnapte de schurk Nana vanuit zijn gevangenis in Bithoor; zijn nog meer beruchte assistent, de schoft Azimoola (mogen ze zijn vaders graf schudden!) vluchtte ook, niet denkend aan zijn goede relaties in Londen en Balaclava.

Daar waar hij, de ploert Azimoola, woonde vond men later naast de laarzen van een soldaat die hij had vermoord, een stapel brieven en ik moet zeggen, de meest interessante brieven die ik ooit heb gelezen.

Brieven van en aan officieren waaraan hij ondergeschikt was, uitnodigingen voor bezoek aan London, en een briefwisseling met een Egyptische reizigster en leeuwenjaagster die hij Allah’s zegen wenste voor haar kind. En nog veel meer.

Azimoola blijkt in London vele contacten te hebben gehad en ook een spionne die in Frankrijk huishoudster werd bij de maarschalk en zo informatie kon duursturen.

Wat een verhaal!

Hoe moeten de mensen die in 1854 wedijverden om zijn vriendschap  nu denken over hem; en de mensen die bijna arm-in-arm met hem hebben gelopen in Londen!

Hij, Azimoola, is wel de man die in opdracht van Nana 375 vrouwen en kinderen uitmoordde in Cawnpore.

Dames van Europa! Kun je je voorstellen dat dames in India ineenkrimpen bij de gedachte dat jullie zo intiem zijn geweest met deze gemene barbaar?

De moord op Engelse en Indiase onschuldige vrouwen en kinderen zal blijven hangen. Het gebeurde niet in onze regio maar de antipathie tegen zwartjoekels is begrijpelijk.

 

Toelichtingen

De zwartjoekels! Dit onvriendelijke woord komt uit ‘Sketches in Indian ink’, het boek uit 1870 over The British Empire. Het boek plaatst regelmatig het woord ‘niggers’ om mensen van India aan te duiden want een deel van de Engelsen dacht toen zo over hen….

Maar de haat heeft een andere achtergrond….

Balaclava, stad op de Krim; in de Krim-oorlog (1854) vergingen de Engelse soldaten van de kou en in Engeland werden warme kleren gebreid waaronder de bivakmuts die nog steeds die naam draagt.

Cawnpore, thans Kanpur, India.

Foto’s

Negers, racistische spotprent 19e eeuw; wikimedia, curid, 222052

‘De’ kenau; wikimedia, curid, 7043235

Dans in India; klassiek, semi-klassiek, folk en tribal; wikimedia, curid, 505777505

Faust, opera van Gounod, 1859; wikimedia, curid, 12304094

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 583 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*