Zwarte Piet denkende Zweden

Een Koekje van eigen Degeneratie

Paul Nijbakker, gastauteur

 

Door Paul Nijbakker, gastauteur

Terwijl in het Nederlandse de zwartepietendiscussie nog voortkabbelt, lopen in Zweden de gemoederen wederom hoog op over de vermeende racistische kenmerken van peperkoek . Ja, u leest het goed.

Lucia optochten zijn Kersttraditie in Zweden. Op 13 December gaat de lichtheilige, Lucia, rond met een kaarsenkroon op en trakteert op zoete broodjes en peperkoek. De heilige wordt vergezeld door lichtmaagden en sterreknapen, die allen gekleed gaan in wite gewaden. De knapen dragen ook nog een witte puntmuts, wat het geheel kan doen denken aan een KKK manifestatie, maar daar gaat het niet over.

Waar het over gaat zijn schoolkinderen van 9 à 10 jaar, welke in Zweedse basisscholen meestal de Lucia optocht verzorgen. Jongetjes van die leeftijd willen vaak geen witte soepjurk dragen, maar daar kwam men in het verleden aan tegemoet door de kinderen toe te staan ook mee te lopen verkleed als kabouters of als peperkoekmannetjes (of -vrouwtjes, we discrimineren niet) en alles was goed.

Paul Nijbakker, Peperkoek, Racisme, Zweden, Zwarte Piet
als twee druppels water…

Totdat een overijverige Zweedse schooladministratrice in 2012 eens goed keek naar die peperkoekmannetjes (die in Zweden al zeker 100 jaar worden genuttigd tijdens de Kerstperiode). En, maar nee, die poppetjes zijn bruin!!! Schrik alom. Terstond begonnen schoolbesturen in Zweden kinderen te verbieden in de optocht mee te lopen in peperkoekkledij en het uitdelen van peperkoekjes werd afgeschaft, want sommige landgenoten zouden er aanstoot aan kunnen nemen.

Even voor de duidelijkheid, er bestaat in Zweden geen actiegroep Stop de Peperkoek. Er zijn nog nooit demonstranten gesignaleerd bij Luciaoptochten die boe roepen vanwege de aanwezigheid van peperkoekfiguren. Zweden’s slavernijverleden is uiterst bescheiden vergeleken bij het Nederlandse en niemand heeft ooit gesuggereerd dat peperkoekmannetjes iets met slavernij te maken zouden kunnen hebben.

Ook in Nederland is er niemand die speculaas- of taai-taaipoppen wil verbieden. Sterker nog, zelfs in de Verenigde Staten, waar men toch uitgebreide ervaring heeft met racisme en het ontmaskeren ervan, is er practisch niemand die aanstoot neemt aan peperkoekfiguurtjes of aan kinderen verkleed als peperkoekjes.

Neen, het betreft hier een uitwas van de Zweedse vrees om ook maar iemand te krenken, welke in het onderwijs erg nadrukkelijk aanwezig is. Ironisch genoeg heeft deze preventiedrang het tegenovergstelde effect. Wat de schoolbesturen zich niet realiseren is namelijk dat zij in feite discriminatie op huidskleur aanmoedigen door de kleur van een koekje als aanstootgevend te bestempelen; bruin mag niet meelopen, wit wel.

Paul Nijbakker, Peperkoek, Zwarte Piet, racisme
Dit kán toch niet zeg… Vréééselijk!

Desondanks speelt het peperkoekverbod nog steeds aan Zweedse scholen, al beweren de schoolbesturen nu dat men geen peperkoekfiguren (en sooms ook geen kabouters) meer toelaat om de reine Luciatraditie te bewaren. En dat peperkoekjes niet meer worden uitgedeeld is omdat er kinderen zouden kunnen zijn met peperkoekallergie, zegt men.

Een heer neemt hoofdschuddend nog een koekje bij de thee…

6 Comments

 1. Politieke correctheid is in Zweden tot een ware kunst verheven. Er is een docent aan de universiteit van Lund – een Thaise collega heeft daar een paar jaar gestudeerd – die fel voostander is van het afschaffen van meisje -en-jongensnamen, omdat die seksistisch zouden zijn. Ze pleit voor seksneutrale namen. Ik heb geen idee hoe die namen zouden moeten klinken. Lindox in plaats van Linda?

  • Hoewel het volslagen onzin is zijn er nog wel een paar maar niet al te veel denk ik sekseneutrale namen misschien dat er wel meer namen zijn op te noemen die seksneutraal zijn als je niet over een beetje fantasie beschikt. [smile]

  • Waarom moeilijk doen bij het verzinnen van sekseneutrale namen? Geef iedereen gewoon een nummer.

   • Zegt mijn vriend ook altijd nummer 8 bij de sauna en nummer 3 bij de massage zijn fijne begripvolle jonge dames.
    Het gaat mij echt veel te ver dat soort kul hoewel het bij dat soort gelegenheden wel makkelijk is
    Je kan tenslotte altijd later nog naar haar naam vragen. [smile wederom]
    Dat er een bepaalde selectie namen uitgesloten is zoals adolf kan ik begrijpen of Jezus en ja Boeddha maar men moet ook wel de gulden middenweg weten te vinden.

 2. Was van gedachte dat het uithollen van de eigen cultuur alleen zulke belachelijke vormen aannam in ons eigen kikkerlandje. Maar blijkbaar zijn er ook in Zweden softe lieden die al gaan schreeuwen voordat ze geslagen worden.
  Bah! En dan te bedenken dat ik op 13 December mijn verjaardag vier.
  Denk dat dit ik dit jaar maar eens een Zweeds peperkoekje laat rondgaan bij de visite.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.