Vietnamese volksverhaaltjes (8)


Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, zwaard

.

Het zwaard in het meer…

 

Het is al lang geleden maar ooit regeerden de Chinezen in Vietnam.

De Ming

De Ming dynastie heeft grote macht en dat gaat samen met misbruik en onrecht. De bevolking lijdt er erg onder.

Import is er nauwelijks en de armoede neemt toe. Onderdrukking overal. De oogst wordt beschadigd door overstroming en de mensen hebben niets te eten.

Dan volgt een opstand in de provincie Thanh Hoa onder de leiding van Le Loi. De rebellen vechten moedig maar de Ming troepen hebben betere wapens en zijn beter gevoed. Le Loi vlucht de bergen in.

Dan grijpt de keizer van het water in; Lac Long Quan heeft medelijden met de bevolking.

Kim en het zwaard

In de provincie leeft de visser Kim. Iedere morgen gaat hij het meer op om te vissen en op zekere ochtend treft hij iets zwaars aan in zijn netten. ‘Ik heb geluk, straks heb ik de vetste vis ooit….’.

Groot is zijn teleurstelling als er een stuk oud ijzer in zijn net ligt. Hij vloekt en gooit het terug in het water. Maar weer haalt hij het stuk ijzer op, en nog een keer. Nu gaat hij het ijzer eens goed bestuderen.

‘Het is het blad van een zwaard’ roept hij. En hoewel er geen handgreep aan zit ziet hij direct dat het een machtig wapen is.

Hij neemt het mee naar huis en bewaart het in een houten kist naast zijn bed.

Kim gaat deelnemen aan de opstand en op een nacht neemt hij Le Loi en zijn officieren mee naar zijn hut om te rusten. Terwijl ze aan het vuur zitten om zich te warmen ontdekt Le Loi de kist met het wapen. Kim legt uit hoe hij er aan gekomen is.

De handgreep

Le Loi raakt weer in gevecht met de Ming soldaten en verliest keer op keer. Ze moeten het bos in vluchten en dan ziet Le Loi iets schitteren in een boom. Hij klimt in de hoge ficus en vindt een handgreep bedekt met jade.

Dan herinnert hij zich het verhaal van Kim en rijdt naar zijn hut. Het past! ‘Een geschenk uit de hemel’ meent Kim.

Bevrijd

Vanaf die dag wint Le Loi al zijn gevechten en verdrijft hij de Ming uit Vietnam. Le Loi wordt tot koning gekroond.

Het land is in rust en de koning regeert met verstand. Hij spendeert zijn vrije tijd vooral op het grote meer in de hoofdstad als op een dag zijn boot wordt tegengehouden door een grote schildpad.

‘Koning, je hebt het zwaard van de keizer verstandig gebruikt. Nu het land bevrijd is heb je het niet meer nodig.’

Het zwaard trilt bij deze woorden en de koning besluit het zwaard terug te geven. De schildpad slikt het zwaard in en duikt onder.

Vanaf deze dag heeft dit meer in de stad Hanoi de naam ‘Meer van het teruggekeerde zwaard.’

 

Toelichtingen

Thanh Hoa is een plaats en een provincie in Vietnam, een 200 km ten zuiden van Hanoi.

Le Loi; de Le dynastie stamt uit de 15e eeuw en kwam aan de macht na de overwinning op de Chinezen.

Lac Long Quan is een legende die de Chinezen heeft overwonnen en die keizer was over de wateren. ‘Dragon Lord of Lac’ is ook zijn naam.

Foto’s en prenten

Excalibur; wikimedia, curid, 471719.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland