Zuidoost-Azië: Olifantenritjes nog steeds big business

Bert Vos, Aziatische Tijger, Circusdieren
Foto van http://oddclod.com/op-stap-met-reuzen/

Ga je olifantenritjes maken tijdens een vakantie in Azie? Ondanks de vele voorlichtingscampagnes zijn deze ritjes nog steeds big business. Niet alleen in Thailand, maar ook in landen als India, Sri Lanka, Laos, Cambodja, Indonesië en Vietnam. Ons advies. Niet doen.

Met de groeiende vraag en de hoge bedragen die er voor een ritje op hun rug betaald worden, hebben deze olifanten een zwaar bestaan. De toeristische kampen kunnen de vraag nauwelijks aan. Het lijkt onschuldig, maar deze populaire toeristische activiteit heeft een duistere kant. Om aan de groeiende vraag te voldoen, worden er nog steeds olifanten uit het wild gehaald. Moeders en sterke olifanten worden hierbij gedood, terwijl de jongere en zwakkere dieren met geweld worden gevangen. Er begint dan een wrede training om ze te temmen. Ook de olifanten die in gevangenschap geboren worden, ondergaan deze zware training. De jonge olifant wordt bij zijn moeder weggehaald, vastgebonden en net zo lang uitgehongerd, gestoken en geslagen tot zijn wil gebroken is. De training om trucjes te leren, begint daarna.

Si Satchanalai, Lode Engelen
Foto: Lode Engelen

Olifantenritjes bij TUI

Over het algemeen is er heel veel mis met deze vorm van entertainment. Het berijden van olifanten als toeristische attractie is daarom in alle gevallen onacceptabel. Zolang de vraag niet afneemt, blijven mishandelingen en uitbuiting voortduren. Dankzij een landelijke campagne van World Animal Protection en TUI zijn de meeste Nederlandse reisorganisaties al van de olifant afgestapt. Dit duidelijke signaal heeft in Thailand veel teweeg gebracht. Ook internationaal zijn er nu steeds meer reisorganisaties die deze vorm van toerisme niet meer aanbieden. Om de cirkel van mishandelingen te doorbreken en de vraag naar olifanten in gevangenschap te stoppen, blijft het noodzakelijk om hier internationaal aandacht voor te vragen, zodat de vraag naar olifantenritjes af zal nemen.

André van Leijen, Ecotoerisme, Natuurschoon
Foto Wikimedia Commons

Ontbossing

Aziatische olifanten zijn met uitsterven bedreigd. Met een populatie van minder dan 40.000 dieren in het wild, staat de olifant op de rode lijst van bedreigde diersoorten van IUCN en op Appendix I van CITES. Oorzaken van het verdwijnen van olifanten zijn ontbossing en het vangen van olifanten om aan de vraag van de toeristenindustrie te voldoen.

Natuurlijke habitat

Als je als toerist olifanten wilt zien, neem dan de tijd om ze in hun natuurlijke habitat te observeren. Laat mensen weten wat er achter entertainment met wilde dieren zit.

Steun initiatieven die opkomen voor het lot van olifanten in gevangenschap of zorgen voor de bescherming van wilde olifanten.

©PiepVandaag.nl

Bert Vos
Over Bert Vos 180 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.