Wapenstilstand opstandelingen Zuid-Thailand door coronavirus

Wapenstilstand opstandelingen Zuid-Thailand door coronavirus
Checkpoint Zuid-Thailand. Foto: Ate Hoekstra

De opstandelingen van de grootste onafhankelijkheidsbeweging in Zuid-Thailand, Barisan Revolusi Nasional Malyu Patani (BRN), hebben een wapenstilstand afgekondigd. Dit als reactie op de uitbraak van het coronavirus.

Een welkome pauze in het langslepende conflict tussen opstandelingen en het Thaise leger in de drie meest zuidelijke provincies in Thailand. De BRN wil met haar voornemen een ​​veiliger en geschiktere omgeving creëren voor de bevolking, gezondheidsdiensten en andere organisaties die de uitbraak van het coronavirus bestrijden. Want zegt ze, COVID-19 is nu de belangrijkste vijand van de mensheid. Mensenrechtenactivisten en experts zijn verheugd over de aankondiging over dit eerste eenzijdig staakt-het-vuren. Op zoek naar onafhankelijkheid is de BRN al decennia actief in het zuiden van Thailand waar een moslimmeerderheid woont. Naast BRN zijn er meerdere groeperingen die naar onafhankelijkheid streven actief in dit gebied.

Bomaanslagen en hinderlagen

Correspondent, Lennart Hofman, Terreur
Foto die de wereldpers haalde: het Tak Bai-incident in 2004. Tachtig moslimdemonstrnaten werden door nietsontziend militair ingrijpen gedood. De toenmalige premier Thaksin beloofde een officieel onderzoek, maar dat pleitte jaren later de militairen vrij. Tak Bai heeft diepe wonden geslagen en het moslimgeweld alleen maar aangewakkerd.

Door een gebiedsruil tussen de Maleiers, Britten en de Thai kreen Thailand een groot gebied in handen, waarna ze vauit Bangko tot aan de grens in het zuiden spoorlijn aanlegde. De bevolking werd niets gevraagd. Maar de onvrede sluimerde wel. Hoewel de opstand ergens na de Tweede Wereldoorlog echt begon gebeurde er nog weinig in de jaren tachtig en negentig. Het geweld laaide echter op in 2004, toen een demonstratie in Tai Bak leidde tot de dood van 78 mensen die waren gestikt. Ze waren door het Thaise leger als pakketjes in militaire voertuigen gestapeld.

Mensenrechtenschendingen

Sindsdien zijn meer dan 7.000 mensen omgekomen in het conflict. De opstandelingen gebruiken bomaanslagen, hinderlagen en schietpartijen als tactiek. Een maand geleden explodeerden nog twee bommen voor een regeringskantoor in de provincie Yala. Daarbij raakten 18 mensen gewond.

Op aanslagen wordt met invallen, huiszoekingen, arrestaties en schietpartijen gerageerd, meestal met het nodige geweld. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de veiligheidstroepen van mensenrechtenschendingen zoals marteling, moord en verdwijningen.

Aanvankelijk weigerde BRN mee te doen aan vredesbesprekingen. Volgens haar kunnen die alleen plaatsvinden onder toeziend oog van een een internationale bemiddelaar. Iets waar de Thailand lange tijd niet aan mee wilde werken. Maar eind januari kwamen de onafhankelijkheidsbeweging en de Thaise regering bijeen voor besprekingen in Kuala Lumpur.

Wapenstilstand stap naar vrede

De onderhandelingen zouden in maart worden hervat, maar zijn uitgesteld vanwege het virus. Human Rights Lennart Hofman, Correspondent, TerreurWatch Thailand is voorzichtig optimistisch over de recente ontwikkelingen. Ze ziet de wapenstilstand als een eerste stap naar vrede. Maar elke militaire actie kan de situatie snel veranderen waarschuwt HRW, aangezien BRN duidelijk heeft gemaakt dat het staakt-het-vuren alleen stand houdt als de veiligheidstroepen hen niet aanvallen.

Wat er na COVID-19 zal gebeuren, blijft een open vraag. HRW is onzeker over de vooruitzichten van de regio na al het geweld tussen beide kanten. Maar ziet wel een kans voor de regering om met de opstandelingen samen te werken en tot een oplossing te komen.

Bron: LiCAS News

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

3 Comments

  1. Helemaal mee eens. Ze hebben daar niets te zoeken. En wat kreeg Maleisie daarvoor in de plaats?

    • Landjeruil Bert; dit is de link naar het verdrag: https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Siamese_Treaty_of_1909

      Siam kreeg na de landruil een zachte lening om spoor aan te leggen van de grens naar BKK en dat is de reden dat Siam van de ‘normale’ spoorbreedte afstapte naar de smallere UK maat en daar nu nog steeds mee zit….. Dat spoor mocht alleen worden aangelegd door ingenieurs en arbeiders uit UK en Siam; absoluut geen Fransen want die zaten volgens de Engelsen al veel te dichtbij in de buurt in huidig Vietnam, Cambodja en Laos….. Engelsen en Fransen, dat was toen water en vuur.

  2. Dit gebied hoort niet bij Thailand gezien taal, cultuur en religie. Het is aan Thailand toegewezen bij verdrag rond 1.900, in ruil voor Siamese gebieden in huidig Maleisië. Thailand kreeg er een goedkope lening bij om spoor aan te leggen naar Bangkok. Thaksin haalde de knoet er over door het kleine beetje autonomie weg te halen en toen ging het mis: de mensenrechtenadvocaat Somchai verdween spoorloos, de beschieting van de moskee en de slachting bij Tak Bai nabij de Maleise grens. Het Thaise leger heeft zich niet van zijn beste kans laten zien maar veroordelingen ho maar….. Ik vrees dat het nog lang niet voorbij is daar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.