Zuid-Korea. Het radicaal feminisme: geen dating, geen seks, geen huwelijk en geen kinderen…


Zuid-Korea, radicaal feminisme, Erik Kuijpers

Ze hebben er genoeg van, de Zuid-Koreaanse vrouwen. Genoeg van de keiharde en veeleisende mannenmaatschappij die daar heerst en die wel even zal bepalen hoe een vrouw zich kleedt, opmaakt en ruikt. Als de vrouw dan in huis ook nog eens meer taken op zich moet nemen dan manlief dan komt het moment dat de vrouw het zat is. Het radicaal feminisme steekt de kop op.

En dat begint sporen na te laten in Zuid-Korea en nu wordt al gewaarschuwd voor een demografische ramp.

Het radicaal feminisme: vier keer ‘no’

Zuid-Korea, radicaal feminisme, Erik Kuijpers
Logo van het radicaal feminisme

De beweging met de naam 4B is razend populair onder vrouwen en de cijfers liegen er niet om: in 1996 trouwen 435.000 vrouwen, in 2018 nog maar 258.000. Dat is een afname van 40 procent. En de reden?

De mogelijkheden om als vrouw te werken zijn onaantrekkelijk en dat wordt vrijwel onmogelijk als ze zwanger raakt en een kind krijgt. Zelfs hoogopgeleide vrouwen ervaren op de werkvloer ongunstige en soms vijandige omstandigheden, en na de bevalling ervaren ze problemen bij de opvoeding van het kind.

De problemen in het van seksisme bol staande Zuid-Korea zijn in 2016 opgenomen in de roman ‘Kim Ji-young, geboren in 1982′. Het boek, dat een oplage haalde van meer dan een miljoen exemplaren en inmiddels verfilmd is, vertelt het verhaal van de vrouw die een kind moet opvoeden en depressief wordt omdat ze van jongs af aan heeft moeten opboksen tegen seksisme in de samenleving in haar land. De film haalde een rating van 9,5 uit 10 sterren bij vrouwen. Mannen gaven nog geen 3 sterren…..

Zuid-Korea, radicaal feminisme, Erik Kuijpers

De 4B beweging heeft 4.000 leden en het YouTube kanaal is buitengewoon succesvol met het verspreiden van de boodschap om huwelijk en het opvoeden van kinderen te boycotten. Honderdduizend volgers zijn het gevolg. Een andere beweging uit het radicaal feminisme is ‘Escape the corset’, ‘Gooi dat keurslijf weg en maak een einde aan de beperkingen…’. Er verschijnen video’s op YouTube waarin vrouwen ostentatief, opdat iedereen het maar ziet, hun make-up weggooien.

Zuid-Korea, radicaal feminisme, Erik Kuijpers
Wijze vrouwen aan de kribbe…..

Het radicaal feminisme en kindertal

Analisten waarschuwen voor de gevolgen. In Zuid-Korea daalt het vruchtbaarheidscijfer, ook wel kindertal genoemd, dat aangeeft hoeveel kinderen een vrouw tijdens haar leven baart. In dat land wordt een kindertal van 2,1 gewenst om de bevolking in stand te houden. Zuid-Korea zakt in 2018 van 1,05 naar 0,98. Het aantal huwelijken neemt in 22 jaar af met 40%. Uitgaande van deze gegevens gaat Zuid-Korea in de jaren tot 2067 16 miljoen mensen minder herbergen en vormen mensen van 62 jaar en ouder tegen die tijd de helft van de bevolking. Men maakt zich al zorgen over het aantal soldaten dat beschikbaar zal zijn…

Ter vergelijking, in Japan dreigt om dezelfde reden een afname van de bevolking van 40 miljoen mensen tegen 2065. In Nederland is het kindertal 1,7 waar 2,1 gewenst is,

Beide landen nemen maatregelen. Op de werkvloer neemt in Zuid-Korea de maximale arbeidstijd af van 68 naar 52 uur per week en in Japan wordt iets gedaan aan de lange wachttijden voor kinderopvang samen met andere maatregelen om gezinnen tegemoet te komen.

In Zuid-Korea wordt trouwen aangemoedigd, ook het trouwen met buitenlandse vrouwen, door maatregelen als goedkope woninghypotheken voor jonge stelletjes. En op scholen wordt les gegeven over dating, liefde en seks om het radicaal feminisme een slag voor te blijven.

Bron:

Asianet en CNN World.

Meer lezen/zien?

Feminisme in Zuid-Korea; wikipedia.

Escape the corset; filmpje.

Foto’s en prenten

Propagandaposter Westinghouse, 1943, USA; wikimedia, 5249733.

Symbool van het radicaal feminisme; wikimedia, 2077843.

Feminism is freedom, logo; facebook page feminism.is.freedom.

Kerstscene; facebook page WomanWithoutReligion.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

    • Dat is te hopen, Antonin. Dan zou ik het direct implementeren in alle landen met een kindertal groter dan de gewenste 2,1. Maar ik kan me niet voorstellen dat radicale feministen daarom ook seks afwijzen want tegenwoordig heb je spulletjes om kinderen te voorkomen. (En vroeger ook; toen ging men voor het zingen….!) Waarom de vrouwen zich dat plezier ontzeggen kan eigenlijk alleen maar om protest tegen de mannenheerschappij gaan. Zo staat het tenminste in de berichten. Wat een opoffering zeg!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.