Vietnamese volksverhaaltjes (4)

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, Zout

Waarom zit er zoveel zout in de zee?

Twee broers wonen in een vissersdorpje aan zee. Behalve hun bloedband hebben ze niets gemeen.

De oudste van de twee, Sam, is een verharde vent met een jaloerse en schijnheilige inborst; hij doet niets liever dan zijn jongere broer dwars zitten. De jongste van de twee, Tam, is recht door zee en vriendelijk van aard.

De zee is dan nog zoet en je kunt er heerlijk zwemmen om te genieten van koraal en van vis. Zout is peperduur, duurder nog dan jade.

De broers verdienen niet veel met de visvangst en kunnen met moeite door ruilhandel in leven blijven. Ze staan vroeg op, zijn de hele dag op zee, en kruipen in de avond doodmoe hun bed in.

Dan gaat hun pa dood. Hij kan ze nog een laatste raad meegeven.

‘Gebruik je verstand en vraag nooit om meer dan je kunt dragen. Wees eerlijk, ook naar je broer. Familie is het kostbaarste bezit dat je hebt.’

Na zijn dood verdeelt Sam de schamele spullen en houdt het beste voor zichzelf. De beste boot, de beste netten, en hij schopt zijn broer het huis uit.

Tam slaagt er in in leven te blijven met zijn oud en versleten bezit tot hij in een droom een oude man ontmoet.

‘Beste jongen, ik hou je al enige tijd in de gaten. Je werkt hard en je leidt een eerlijk bestaan. Ik heb besloten je een geschenk te geven.’

Uit zijn mouw haalt hij een mand van stro. ‘Buig drie keer voor de mand en zeg “Hoogst Eerbiedwaardige Zoutmeester, geef mij uw zegen”. Dan vult de mand zich met zout. En als je genoeg hebt, dan zeg je “O, Zoutmeester, dit is genoeg, dank je wel”. Dan stopt het. Snap je?’

Tam bedankt de oude heer.

De mand!

Als Tam wakker wordt vindt hij de mand bij zijn bed en volgt de instructies op. En daar ligt zout! Het einde van zijn armoede!

Duizenden mensen komen bij hem zout kopen tegen een lage prijs en waar nodig geeft hij het gratis weg. Hij krijgt de naam een goed mens te zijn, kan een betere boot kopen en zijn huis schilderen.

Zijn broer stikt van jaloezie. ‘Hoe komt hij zo rijk? Ik heb die stumper niets nagelaten en nu is hij rijk?’

Dus hij gaat Tam bezoeken en vindt al snel de mand. Hij besluit hem te stelen nadat hij de spreuk van Tam heeft gehoord.

Hij jat de mand en gaat de zee op. Ver van de kust spreekt hij de woorden “Hoogst Eerbiedwaardige Zoutmeester, geef mij uw zegen” en daar komt zout in zijn boot. Het zout bereikt al snel de randen van de boot.

“OK, fijn zo, dat is genoeg” roept hij maar vergeefs. Hij kent de tweede spreuk niet. “Stop nou maar, het is goed zo” .. maar het helpt niet.

Sam roept boze woorden en gaat dan schelden tot hij tenslotte met boot, mand, inhaligheid en al verzuipt.

Foto’s en prenten

Reliëfkaart van de Zuid-Chinese Zee; wikipedia, curid, 188707.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland