Zorgen over arbeids- en mensrechtensituatie textielindustrie Cambodja

Productie van jeans bij SL Garment in Phnom Penh. Foto: Archief CNV Internationaal

Verschillende grote kledingmerken uiten hun zorgen over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de textielindustrie in Cambodja. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal, verwelkomt dit signaal. Dat meldt de CNV  in een persbericht. “Het schenden van rechten van arbeiders en vakbonden is sinds afgelopen zomer alleen maar sterker toegenomen en het is goed dat de kledingmerken ook bereid zijn hier wat aan te doen”, zegt hij.

De deelnemende merken hebben een brief ondertekend, gericht aan de regering van president Hun Sen. Daarin uiten zij hun zorgen over de arbeids- en mensenrechtensituatie in Cambodja. De brief is een initiatief van de Fair Labor Association, ondersteund door WE Fashion, Esprit, HEMA en O’Neill. Zij nemen deel aan het ‘Convenant Duurzame Kleding en Textiel en kleding inkopen in Cambodja’, waarin CNV Internationaal ook aan verbonden is.

Dwangarbeid textielindustrie Cambodja

Bert Vos, Cambodja, Textielindustrie Cambodja

Vrijheid van meningsuiting en de media staan onder druk. In 2017 is de laatste onafhankelijke krant, de Cambodia Daily, er onder dwang mee opgehouden. In aanloop naar de verkiezingen in 2018 is de oppositiepartij ontbonden. De overheid perkt de arbeidsrechten steeds verder in. De Internationale Arbeidsorganisatie heeft vorig jaar Cambodja aangeklaagd voor dwangarbeid. Vooral in de textielindustrie is sprake van veel ongezond overwerk en slechte omstandigheden. De nieuwste vakbondswet van 2016 stelt zulke hoge eisen aan vakbonden dat het nauwelijks meer mogelijk is werknemers te organiseren.

Handelsakkoord EU

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten voeren de druk op richting Cambodja om iets aan de situatie te doen en te veranderen. Afgelopen februari kondigde de EU aan dat als de Cambodjaanse overheid mensenrechten blijft schenden, zij het handelsakkoord waarmee het land handelspreferenties geniet zullen herzien. Dit heeft negatieve gevolgen voor de kledingindustrie, de Cambodjaanse textielarbeiders en andere sectoren van de economie zoals aanleveringsbedrijven en winkels.

Bron: CNV Internationaal

Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

1 Comment

  1. En nu maar hopen dat de westerse opkopers een vuist maken al heeft Hun Sen gedreigd zijn eigen volk te straffen als de EU maatregelen neemt. Ik meen te hebben gelezen dat Hun Sen al vrije dagen heeft geschrapt.

    Bangladesh heeft eindelijk wel vakbonden gekregen al zijn vakbondsleden ontslagen en geïntimideerd. In China en mogelijk ook elders onttrekt veel productie zich aan het westers oog door het inschakelen van familiebedrijfjes als toeleveranciers en daar is kinderarbeid nog lang niet weg. Het gaat zoals altijd om geld……….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.