Filipijnse volksverhaaltjes (17). De zondvloed (1)

Erik Kuijpers, zondvloed, Lumawig

 

Het verhaal van de zondvloed

Als de wereld nog helemaal plat is en er geen bergen zijn wonen daar twee broers, zonen van Lumawig, de Grote Schepper. Ze jagen graag maar omdat er geen bergen zijn kunnen ze geen groot wild vangen zoals wild zwijn en hert.

De oudste broer heeft wel een idee. ‘Laten we alle land blank zetten met water, dan komen er heus wel bergen.’

Dat doen ze met een zondvloed, en nu het land helemaal bedekt is zetten ze een val. Het grootste net dat bestaat zetten ze uit en ze vangen niet alleen een massa wilde zwijnen en herten maar ook heel veel mensen.

Lumawig kijkt uit de hemel toe en ziet wat zijn zoons hebben uitgespookt. Op de hele aarde is slechts een plek niet overstroomd. Hij ziet ook dat op aarde alle mensen zijn verdronken op een broer en een zus na in Pokis. Lumawig komt naar beneden en spreekt hen aan.

‘Zo! Zijn jullie nog in leven!’

De jongen antwoordt ‘Ja, maar we hebben het koud.’

Lumawig geeft zijn hond en zijn hert opdracht vuur te halen. De dieren zwemmen weg doch komen maar niet terug … en de mensen krijgen het kouder en kouder.

Tenslotte gaat hij ze zelf zoeken en zegt hen ‘Waarom duurt het zo lang om vuur naar Pokis te brengen? De mensen hebben het stervenskoud.’

De hond en het hert gaan met het vuur zwemmen maar dat gaat helaas al snel uit. En als ze opnieuw proberen gaat het vuur weer uit. Tenslotte neemt Lumawig het vuur zelf maar mee.

In Pokis bouwt hij een enorm vuur om broer en zus te verwarmen. Maar kijk, door de hitte verdampt het water en de wereld is weer zoals hij eerst was maar nu zijn er ineens wel bergen.

Broer en zus trouwen en krijgen kinderen; en zo is de bevolking op de aarde ontstaan.

 

Toelichtingen

Lumawig, de Grote Schepper, zie ook nummer 11 van deze serie.

Pokis is een plaats die niet wordt gevonden. Er is wel een Mount Polis in het noorden van het eiland Luzon. De naam Pokis kom je tegen in de Maranao (Meranao) taal op het eiland Mindanao maar dat ligt veel zuidelijker dan Luzon.

Foto’s en prenten

Mount Polis, foto Christian Perez; thanks to ebonph-wordpress-com birding mount polis

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland