Zoeken naar logica in Thaise regelgeving


Joh, doe eens gek en verzin een wet…

Sinds jaar en dag wordt de mensheid lastig gevallen met wetten, regels, verordeningen en geboden. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen, want leuk is anders. Nu moeten we ons wel realiseren dat die wetten, regels, verordeningen en geboden in het leven geroepen zijn voor ons eigen bestwil.

Waar zouden we zijn wanneer een oliegigant als Shell zomaar kan boren waar ze wil, zonder zich ook maar te bekommeren om het milieu en de veelal straatarme bewoners die de pech het geluk hebben boven op een oliebron te wonen. Wetten zijn nu eenmaal nodig, want voor je het weet plempen alle multimiljardairs hun zuurverdiende centjes in een brievenbus op de Zuidas of, godbetert, in een kapsalon op de Kaaiman Eilanden. Dat moeten we niet willen…

In Thailand is het niet anders. Het land wemelt van de wetten. En dagelijks worden er nieuwe wetten bedacht. Sommige zijn curieus, andere zijn nog curieuzer en vele zijn ronduit krankzinnig, ontsproten uit het brein van iemand die al heel lang “van het padje af is” (mooie uitdrukking, ‘van het padje af zijn’, kende ik nog niet, onlangs geleerd van een schrijver van een ingezonden brief in de Volkskrant).

Een heel curieuze wet is de “90-dagen-expat-wet”. Die houdt in dat je je als expat je elke 90 dagen op een immigratiekantoor moet melden, gewapend met een formulier waarop je, naast een aantal andere zaken, je adres hebt ingevuld. Of je ook daadwerkelijk op dat adres woont interesseert niemand ook maar ene flikker. Je hoeft geen huurcontract te overleggen, of een koopcontract of wat voor contract dan ook, die brave mensen geloven je gewoon op je blauwe ogen.

Ik kon het een aantal jaren geleden dan ook niet laten om in een baldadige bui “Downing Street 10” in te vullen; 10 Thanon Downing.

“Alweer verhuist Khun Cor. Leuk wonen daar?”
“Mieters. We hebben een trampoline in de tuin gezet. Zijn de kinderen in de straat gek mee”.

Een andere curieuzere wet is de zuipwet. Die houdt in dat er alleen alcoholhoudende dranken verkocht mogen worden vanaf elf uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s middags. Daarna volgen er drie eindeloze droge uren gedurende welke het aantal alcoholisten met waanvoorstellingen ingegeven door een delirium-tremens explosief stijgt, waarna om 5 uur het licht weer op groen gaat en de kelken weer gevuld mogen worden tot middernacht.

Draconische wet, hoor ik U, oh wijnliefhebbers denken. Not so fast. Wanneer U, getergd door dorst, gedurende de drie droge uren, een DOOS drank afrekent, dan zijn begripvolle blikken van cassiéres uw deel. U wordt dan wellicht ook nog verblijd met een sticker die U het recht geeft op een gratis footlong worst met inclusief een beker Iced Tea.

En daar doe je het toch allemaal voor?

Eerder geplaatst op 1 augustus 2016

 


Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

5 Comments

 1. Aardig artikel en op zijn minst grotendeels nog steeds conform de genoemde wet- en regelgeving. Alleen wat het kopen van drank buiten de verboden uren aangaat, weet ik niet beter dan, dat dit nog steeds kan, wanneer je wat massaler koopt. Mij is ooit verteld – en iets dergelijks heb ik ook, (wellicht meerdere malen) op sites zoals deze gelezen – dat een dergelijke grotere aanschaf van alcoholische dranken tijdens de verboden uren alleen is toegestaan, wanneer minimaal een bepaald aantal liters alcoholische drank van ten minste 2 of 3 verschillende soorten wordt gekocht.
  Ik heb zelf geen praktische ervaring of die informatie juist en actueel is. Het onderschrijft denk ik wel, de absurde regelgeving waarmee je hier als Thai en buitenlander dagelijks te maken kunt krijgen.
  De 90-dagenregeling is nog steeds – hoe idioot en discriminerend ook – van kracht.
  En wie bijvoorbeeld gedurende het afgelopen jaar het nieuws omtrent corona en de in dat verband uitgevaardigde wijzigingen in wet- en regelgeving zelfs maar zijdelings heeft gevolgd, kan niet anders dan de beschrijving van de Thaise logica en regelgeving in dit artikel beamen.
  Die logica is – inmiddels alweer zoveel jaar later – niet alleen nog steeds ver te zoeken, maar is in mijn perceptie in de afgelopen jaren alleen maar onlogischer geworden.

 2. Dit voorjaar was ik in een Big C, daar hingen in het gangpad met de bier en wijn op diverse plekken A4tjes in plastic houders. Hierop stond in het Thai de aangegeven tussen welke uren er een alcohol verbod was maar dat bij meer dan 10 liter deze beperking niet opging. In de Engelse tekst eronder stond die uitzondering niet. Omdat wij naar deze informatie aan het wijzen waren, en dat die uitzondering wonderbaarlijk ontbrak in het Engels, kwam er een medewerker naar ons toe. Die vertelde ons dat de 10 liter regel per 1 februari 2015 (een jaar eerder dus) was vervallen.

  Blijkbaar heeft echter geen manager de opdracht gegeven de informatiebriefjes te verwijderen of aan te passen, en is er ook geen medewerker geweest die desnoods met correctie tape of pen de vervallen uitzondering heeft verwijderd van het papier.

 3. Als u een DOOS drank afrekent! O jee, dat leidt tot ernstige leverkwalen en dus heeft men nu bedacht dat je in de ‘gesloten alcohol uren’ alleen drank mag meenemen als je een certificaat toont waaruit blijkt dat je geregistreerd wederverkoper bent van dat spul. Althans, in de Makro Nongkhai wordt dat certificaat vereist en als je dat niet hebt, dorst of niet, je wordt inclusief jouw nooddruft vriendelijk doch zeer dringend verzocht de pegulanten op zak te houden. Komt u maar na 17 uur, hoor je dan.

  Maar dan ga je naar een Thaise drankwinkel en weet je die niet te zitten dan ga je koffie drinken in een Thais barretje, vertelt de lieftallige serveerster wat je wilt hebben, en tien minuten later stopt er een ‘motosaai’ met het gewenste, uiteraard contant af te rekenen en je laat een tip achter voor de serveerster. En dan kun je naar huis gaan en beginnen aan de Chateau Migraine…..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*