Update vanaf 17 april, 12.00 uur EDT: SpaceX is nu het doelwit 9 uur EDT (1300 GMT/8 uur CDT) Om zijn eerste ruimteschip en superzware booster te introduceren. Een lanceringswebcast zal naar verwachting beginnen 8:15 uur EDT (1215 GMT).
De wereld zal vandaag (17 april) kijken terwijl SpaceX voor het eerst probeert zijn Starship, ’s werelds grootste raket, de ruimte in te lanceren, en jij kunt dat ook met een gratis webcast van het particuliere ruimtevaartbedrijf.
De eerste Starship-testvlucht van SpaceX wordt momenteel gelanceerd vanaf de Starbase-faciliteit van het bedrijf nabij het dorp Boca Chica in Zuid-Texas. 9 uur EDT (8 uur CDT/1300 GMT) bij Het begin van het startvenster, dat 150 minuten duurt (by 10:30 uur EDT/1430 GMT) De webcast van SpaceX begint 45 minuten voor de lancering 8:15 uur EDT (1215 GMT). Je kunt het live bekijken of bekijken hierboven en op de startpagina van Space.com tijdens de lancering Live vanuit de webcast van SpaceX (opent in nieuw tabblad) En zijn Youtube kanaal (opent in nieuw tabblad).
“Winnen is mogelijk, spanning gegarandeerd!” SpaceX-oprichter Elon Musk schreef op Twitter nadat hij eind vrijdag (14 april) zijn Starship-lanceringslicentie van de Federal Aviation Administration had ontvangen.
Verwant: Hoe SpaceX’s eerste Starship Orbital-lancering zal werken
De eerste orbitale lancering van Starship door SpaceX zal de levensvatbaarheid aantonen van het lanceringssysteem van de volgende generatie van het bedrijf, het Starship SN24-prototype van het bedrijf op een superzware booster (Booster 7 genaamd), die uiteindelijk is ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn. Met een hoogte van 120 meter is het de hoogste en krachtigste raket ter wereld. Alleen al de superzware eerste trap wordt aangedreven door 33 Raptor-motoren op methaan.
SpaceX zal Starship gebruiken om NASA’s Artemis 3-astronauten in 2025 op de maan te laten landen en is van plan het ruimtevaartuig te gebruiken voor ten minste drie privéruimtemissies, waarvan er twee passagiers rond de maan zullen brengen. Starship is het plan van SpaceX om astronauten naar Mars te vliegen als onderdeel van het langetermijndoel van het bedrijf om de Rode Planeet te koloniseren.
“Starship is een volledig herbruikbaar transportsysteem dat is ontworpen om bemanning en vracht in een baan om de aarde te brengen, de mensheid terug te brengen naar de maan en naar Mars en daarbuiten te reizen”, schreef SpaceX. Een taakomschrijving (opent in nieuw tabblad). “Met een experiment als dit wordt succes gemeten aan de hand van hoeveel we kunnen leren, wat de kans op succes zal informeren en vergroten, aangezien SpaceX de ontwikkeling van Starship in de toekomst versnelt.”
Voor de eerste lancering zal het ruimteschip van SpaceX opstijgen vanaf zijn sterrenbasis, maar niet proberen te landen. In plaats daarvan is de superzware booster ongeveer 3 minuten in de vlucht en is bedoeld om een zachte landing te maken en neer te plonsen in de Golf van Mexico.
Ondertussen wordt verwacht dat het Starship-voertuig een omloopsnelheid zal bereiken die het rond de wereld zal brengen naar een doelpunt in de Stille Oceaan voor de kust van Hawaï. De volledige Starship-testvlucht zal volgens SpaceX ongeveer 90 minuten duren.
En dingen gaan misschien niet zoals gepland.
“Zoals bij alle ontwikkelingsexperimenten, is dit schema dynamisch en aan verandering onderhevig, dus houd onze socialemediakanalen in de gaten voor updates”, schreef SpaceX in zijn missieoverzicht. “Terwijl we een nieuw territorium betreden, blijven we de steun en aanmoediging waarderen die we ontvangen van degenen die onze visie delen van een toekomst die de mensheid onder de sterren verkent!”
Opmerking van de uitgever: Dit verhaal is gecorrigeerd om aan te geven dat het ruimteschip van SpaceX tijdens zijn eerste testvlucht de omloopsnelheid niet zal bereiken. Stem af op Space.com op maandag 17 april om de eerste Starship-lancering van SpaceX om 9.00 uur EDT (1300 GMT) te zien. De live webcast zal naar verwachting beginnen om 8:15 uur EDT (1215 GMT).
E-mail Tariq Malik [email protected] Of volg hem @tariqjmalik. Volg ons @Spacedotcom, Facebook En Instagram.