Zielenleed: over krassen op de ziel en een chocoladebruine dame


De buitenkant van mij is vele malen succesvol hersteld na ongelukken, valpartijen, (bijna) verdrinkingen, meer. Ik schreef er enige weken geleden over onder de titel: “Intussen te Hua Hin: een kwestie van levens tellen. Hoeveel levens heeft een mens eigenlijk?” Maar soms is er ander leed want…

Theo van der Schaaf, Zielenleed

……Maar dan de ziel, als daar mee geknoeid is en er blijft rommel achter, pfff. Probeer die maar eens schoon te peuteren en op te lappen. Wat zou het heerlijk zijn, als men daarvoor ook eens een gezellige winkel kon binnenlopen en dat iemand dan roept: “kom jij maar eens even hier, je ziet er niet uit, kom liggen, je bent hoognodig aan onderhoud toe!”.
“Nou, tis meer een renovatie” pruttel je nog wat tegen, als je bij de hand wordt genomen en met zachte dwang verder de winkel in getrokken.

Ergens achterin is een geheimzinnige deur die leidt naar een zeshoekige kamer, waar geen ramen, gedempt licht – men ziet geen lamp, waar komt dat vandaan? –, alles steriel blauw is, een buitengewoon prettig bed staat, het geluid van een kabbelend beekje gemengd is met een naar een echte melodie snakkende sitar.

Theo van der Schaaf, Zielenleed, Winkel voor ziel

De chocoladebruine dame die je binnenhaalde, is ondertussen veranderd in een kruising tussen een trol en een fee. Haar grote, inktzwarte ogen bedwelmen je. Haar lange, zwarte haar valt over je heen als je opeens op je rug ligt. Dan spreekt ze, zachte woorden wellicht, wrijven en poetsen misschien, kloppen en zuigen desnoods, en dat je dan naar buiten loopt na een half uurtje en alles het weer doet; humor, zelfvertrouwen, respect, waardering, vertrouwen, begrip, inzicht, geduld.

Je kunt weer van iemand houden, en jouw nogal uit de hand gelopen dosering kritiek, ironie en cynisme zijn weer tot beheersbare, bruikbare proporties teruggebracht. Bij het afscheid nog wat goede raad en advies mee – drie maal daags één theelepeltje – en klaar is kees. Zoiets.

Theo van der Schaaf, Zielenleed, Winkel voor ziel 2

 

Het vorige artikel van Theo van der Schaaf: 
https://www.trefpuntazie.com/thailand-column-hua-hin-levens-tellen-theo-van-der-schaaf/


Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 43 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon