Zelensky zegt dat er tegenoffensieve maatregelen worden genomen tegen Rusland Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat zijn land tegenoffensieve operaties uitvoerde tegen binnenvallende Russische troepen, maar weigerde verdere details te geven.

De Oekraïense leider maakte de opmerkingen zaterdag tijdens een persconferentie in Kiev na een bezoek aan de Canadese premier Justin Trudeau.

Hij reageerde op een vraag over de Russische president Vladimir Poetin die een dag eerder zei dat het tegenoffensief van Oekraïne was begonnen en dat de Oekraïense strijdkrachten “aanzienlijke verliezen” leden.

Zelensky zei: “Tegenoffensieve en defensieve operaties zijn aan de gang in Oekraïne. Ik zal het niet hebben over in welk stadium of stadium ze zich bevinden.

“Ik sta elke dag in contact met de commandanten van onze verschillende richtingen”, voegde hij eraan toe, waarbij hij de namen noemde van vijf van de beste militaire leiders van Oekraïne.

“Iedereen is positief. Stuur dit naar Poetin.

Hooggeplaatste Oekraïense functionarissen zijn gestopt met het afkondigen van een grootschalig tegenoffensief, hoewel sommige westerse analisten spreken van zware gevechten en het gebruik van reservetroepen.

In zijn videotoespraak laat op de avond gaf Zelensky weinig details, terwijl hij er bij de troepen op aandrong te blijven vechten.

“Bedankt aan al degenen die hun posten behouden en al degenen die zijn opgeschoven”, zei hij, daarbij verwijzend naar de oostelijke en zuidelijke fronten waar hevig gevochten wordt.

Ambtenaren van Oekraïne zeiden dat zijn troepen vijandelijke aanvallen rond Bakhmut en Maringa, de locaties van zware gevechten in het oosten, hebben afgeslagen. Russische troepen, zei het, “blijven zware verliezen lijden die ze proberen te verbergen”.

Plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maliar maakte in een telegram duidelijk dat het leger geen verklaring zal afleggen totdat de situatie op het slagveld duidelijk is.

READ  China zegt dat het de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten respecteert na de EU-opstand

“Stel jezelf de volgende vraag… Ben ik klaar om informatie te ontvangen over de bevrijding van deze of gene stad, niet wanneer onze troepen binnenkomen, maar wanneer ze een bolwerk hebben gevestigd?” Zij schreef.

Oekraïne heeft al maanden gezegd dat het een aanzienlijk tegenoffensief plant om het door Rusland bezette gebied in het zuiden en oosten te heroveren. Maar het dwingt nu een strikt operationeel stilzwijgen af ​​en heeft ontkend dat het een grote operatie heeft gelanceerd.

Vanwege het gebrek aan onafhankelijke rapporten van de frontlinie is het moeilijk om de stand van de gevechten te beoordelen.

‘Betekenisvolle’ activiteiten

Ondertussen zei het Britse ministerie van Defensie dat Oekraïne de afgelopen 48 uur “aanzienlijke” operaties had uitgevoerd in verschillende oostelijke en zuidelijke gebieden en dat de Russische verdediging op verschillende plaatsen was doorbroken.

“In sommige gebieden hebben de Oekraïense troepen mogelijk goede vooruitgang geboekt en zijn ze de eerste linie van de Russische verdediging binnengedrongen. In andere gebieden is de Oekraïense vooruitgang traag geweest”, zei het, eraan toevoegend dat de prestaties van het Russische leger gemengd waren.

“Sommige [Russian] “Eenheden voeren geloofwaardige verdedigingsoperaties uit, terwijl anderen zich hebben teruggetrokken in sommige verstoringen, te midden van toenemende meldingen van Russische slachtoffers terwijl de Russen zich terugtrekken door hun eigen mijnenvelden”, zei het.

Het tegenoffensief van Oekraïne zal naar verwachting duizenden troepen gebruiken die zijn opgeleid en uitgerust door het Westen, maar Rusland heeft enorme vestingwerken gebouwd in bezet gebied, terwijl Kiev geen dominantie heeft.

Patrick Bury, een veiligheids- en defensie-expert aan de Universiteit van Bath in het VK, vertelde Al Jazeera dat het tegenoffensief een “lang spel” zou kunnen zijn en dat de eerste operaties “het bloedigste deel voor de Oekraïners” zouden zijn.

READ  Klimt's 'Lady with a Fan' haalt 108,4 miljoen dollar op, vestigt veilingrecord voor artiest

“Het is onwaarschijnlijk dat we snelle vooruitgang zullen zien, zoals we zagen in Kharkiv in september, waar de Oekraïners bijvoorbeeld met de hulp van bevriende inlichtingendiensten konden vaststellen waar vermoeide en afgeleefde Russische eenheden zich bevonden en op weg waren. voorbij hen. Dat gaat niet gebeuren, “zei hij.

“De Russen hadden maanden de tijd om substantiële offensieven voor te bereiden, die … verdedigingsposities waren met loopgraven, bunkers, mijnenvelden, in het bijzonder ontworpen om aanvallers naar moordzones te sturen.”

De Oekraïners kunnen tijdens de aanval “zware verliezen” lijden.

“Verdedigen is heel eenvoudig: je kent de vloer, je weet wat het plan is: ‘Ik blijf in deze positie totdat ze hier zijn, en dan kom ik hier terug, en dan gaat die andere positie weg. om mij te steunen”, zei Bury.

“Het is heel gemakkelijk voor de verdedigers, zoals de Oekraïners vorig jaar ontdekten toen ze aan het verdedigen waren. Het is erg moeilijk voor de aanvallers. Ja, je hebt wat inlichtingenvoorbereiding, maar je weet niet waar alles is; het is nieuw voor jou, het terrein en jou Je wordt beschoten als je probeert vooruit te komen, dus het is erg moeilijk voor hen.

Het zuiden wordt gezien als een belangrijke strategische prioriteit voor een Oekraïense aanval gericht op het heroveren van Europa’s grootste kerncentrale en het doorsnijden van een Russische landbrug naar het bezette Zwarte Zee-schiereiland, waardoor de Russische troepen van elkaar worden gescheiden.

Gevechten daar hebben hernieuwde aandacht getrokken na de verwoesting van de door Rusland gecontroleerde Kagovka-dam aan de overkant van de Dnipro-rivier dinsdag.

READ  Laatste nieuws over Silicon Valley Bank Collapse: live updates

Overstromingen van de doorgebroken dam dwongen duizenden hun huizen te ontvluchten en leidden tot angst voor humanitaire en milieurampen. Oekraïne beweert dat Rusland de dam heeft vernietigd. Moskou beschuldigt Kiev van schieten.

Trudeau was de eerste buitenlandse leider die Oekraïne bezocht nadat de dam brak, om financiële, militaire en morele steun te bieden.

Canada heeft 500 miljoen Canadese dollar ($ 375 miljoen) aan nieuwe militaire hulp toegezegd bovenop de 8 miljard Canadese dollar ($ 6 miljard) die het al heeft verstrekt sinds het begin van de oorlog in februari 2022, en kondigde nog eens 10 miljoen Canadese dollar aan ($ 7,5 miljoen). M). ) voor humanitaire hulp bij noodhulp bij overstromingen.

Trudeau zei dat de instorting van de dam een ​​”direct gevolg was van de Russische oorlog”, maar hij gaf Moskou niet direct de schuld.

In andere ontwikkelingen zei de Britse regering dat ze 16 miljoen pond ($ 20 miljoen) aan humanitaire hulp zou verstrekken aan slachtoffers van overstromingen.

Veel van het geld gaat via internationale organisaties als het Rode Kruis en de Verenigde Naties. UK verscheept boten, gemeenschappelijke waterfilters, waterleidingen en steltlopers naar Oekraïne.

Ondertussen zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zaterdag dat hij wil blijven praten met Poetin en van plan is dit “binnenkort” weer te doen.

Scholz heeft meerdere keren telefonisch met Poetin gesproken sinds Rusland vorig jaar een grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde.

De president zei dat de basis voor een “rechtvaardige vrede” tussen Rusland en Oekraïne de terugtrekking van Russische troepen was.

“Het moet begrepen worden,” zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *