Zelensky zegt dat een tegenaanval meer tijd nodig heeft

  • Zelensky zegt dat meer gepantserde voertuigen het aantal slachtoffers zouden verminderen
  • Kiev zegt dat Russische troepen 2 km teruggedrongen zijn in de buurt van Pakmut
  • Het Kremlin geeft toe dat de situatie ‘erg moeilijk’ is
  • Op Russisch grondgebied nabij de grens werd een brandstofdepot getroffen

11 mei (Reuters) – Oekraïne brandt totdat westerse gepantserde voertuigen arriveren voordat ze een langverwacht tegenoffensief lanceren om het door Rusland bezette gebied te heroveren, zei president Volodymyr Zelensky in een donderdag gepubliceerd interview.

“We hebben wat meer tijd nodig”, zei Zelensky in een interview met Europese omroepen, volgens de Britse BBC.

Oekraïense troepen hadden al genoeg uitrusting voor de campagne ontvangen van westerse bondgenoten, maar er kwamen nog enkele van de beloofde gepantserde voertuigen aan. Iets langer op hen wachten zou het aantal slachtoffers verminderen, zei hij.

“Met [what we have] We kunnen doorgaan en winnen’, zei hij. ‘Maar we zullen veel mensen verliezen. Ik vind dit onaanvaardbaar.”

De oorlog in Oekraïne bevindt zich op een keerpunt, nu Kiev op het punt staat zijn nieuwe tegenoffensief te ontketenen na zes maanden in de verdediging, terwijl Rusland een groot winteroffensief lanceert dat er niet in is geslaagd een aanzienlijk gebied te veroveren.

Westerse bondgenoten sturen honderden tanks en pantservoertuigen naar Oekraïne voor het tegenoffensief en hebben duizenden Oekraïense troepen in het buitenland getraind.

Het belangrijkste doelwit van Moskou sinds maanden is de kleine Oost-Oekraïense stad Baghmut, die op het punt staat veroverd te worden, maar de enige prijs blijft na maanden van Europa’s bloedigste grondoorlog sinds de Tweede Wereldoorlog.

READ  Saoedische Grand Prix: hoe te kijken en wat te weten

Oekraïne heeft de afgelopen dagen winst geboekt aan de rand van de stad. Zowel de Oekraïense divisie als het hoofd van het Russische privéleger Wagner zeggen dat een Russische brigade dinsdag zijn posities heeft verlaten en terrein heeft gewonnen ten zuidwesten van Pakmut.

De commandant van de Oekraïense grondtroepen zei woensdag dat de Russische troepen zich op verschillende plaatsen tot op 2 km van de frontlinie hadden teruggetrokken.

Het Russische ministerie van Defensie gaf geen commentaar op de rapporten, maar de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, gaf van de ene op de andere dag toe dat de strijd “erg moeilijk” was. Hij zei dat hij er niet aan twijfelde dat Bagmuth “gepakt en onder controle gebracht” zou worden.

Verwachtingen managen

Vooruitlopend op een Oekraïens tegenoffensief heeft Rusland de afgelopen twee weken na bijna twee maanden de luchtaanvallen op Oekraïne hervat. Moskou zegt dat het drones heeft gebruikt om door Oekraïne bezette gebieden en Russische gebieden nabij de grens aan te vallen.

In een recente verklaring zei de gouverneur van de Russische regio Brjansk, die grenst aan Oekraïne, dat de drone in een brandstofopslagplaats is neergestort. Niemand raakte gewond. Kiev geeft geen commentaar op dergelijke incidenten.

Groot-Brittannië heeft Storm Shadow langeafstandskruisraketten geleverd aan Oekraïne, zei een westerse functionaris donderdag.

CNN meldde eerst het besluit en zei dat Groot-Brittannië de verzekering had gekregen van de Oekraïense regering dat de raketten alleen zouden worden gebruikt binnen Oekraïens soeverein grondgebied en niet binnen Rusland.

Sommige Oekraïense functionarissen hebben geprobeerd de verwachtingen voor hun tegenoffensief te managen, in de hoop op een snelle herhaling van de grote militaire successen van Oekraïne vorig jaar, die de Russische troepen terugduwden uit de buitenwijken van Kiev en bezette gebieden heroverden in onverwachte ontwikkelingen.

READ  Warriors-Lakers Game 3 live updates, opstellingen, blessurerapport, hoe te kijken, tv-kanaal

Rusland is vastbesloten om het zesde grondgebied van Oekraïne te verdedigen, dat het bezet en naar eigen zeggen permanent heeft geannexeerd. In de zes maanden sinds de laatste grote Oekraïense opmars heeft het langs het front uitgebreide versterkingen gebouwd. Het binnendringen door middel van een gepantserde aanval zou ingewikkelder zijn dan alles wat de Oekraïense strijdkrachten ooit hebben geprobeerd.

In Brussel zei de militaire topfunctionaris van de NAVO dat de oorlog in toenemende mate een strijd zou worden tussen een groot aantal slecht opgeleide Russische troepen met verouderde uitrusting en een kleine Oekraïense strijdmacht met betere westerse wapens en training.

Admiraal Rob Bauer, de Nederlandse officier die aan het hoofd staat van de NAVO-militaire groep, zei dat Rusland T-54-tanks inzet – een ouder model ontworpen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Rapportage door Tom Balmforth, Olena Harmash, Pavel Polityuk, David Ljunggren en Ron Popeski; Bewerking door Peter Graf, Alex Richardson, David Gregorio en Diane Croft

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *