Zaak Van Laarhoven: Van der Steur schaamteloos uit de kast

Hans Geleijnse, Van Laarhoven, brief
Ard van der Steur: schaamteloos uit de kast

Wie de zaak Van Laarhoven volgt wist het al, maar het is toch opzienbarend om het het zwart op wit te zien staan: Nederland erkent eindelijk de doorslaggevende rol die justitie heeft gespeeld bij het voor 16 en 20 jaar in de Thaise belanden van het echtpaar Johan en Tukta van Laarhoven. Minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie heeft eindelijk toegegeven (in antwoord op schriftelijke vragen van het D’66 Kamerlid Vera Bergkamp) dat de voormalige coffeeshophouder en zijn echtgenote twintig en zestien jaar in een Thaise gevangenis kwamen te zitten dankzij een Nederlands verzoek aan Thailand, strekking ‘help ons alsjeblieft die Van Laarhoven te pakken.’

Dat wat eerst werd ontkend wordt nu (vindt Trefpunt Thailand) schaamteloos en met de nodige hypocrisie gepresenteerd door een al eerder in opspraak geraakte VVD-bewindsman die bij wijze van voorwaartse verdediging de aanval kiest. Hij weigert bijvoorbeeld zich in te zetten voor een verzoek tot uitlevering, dat Van Laarhoven voor een Nederlandse rechter had kunnen brengen.  Van der Steur laat dit klusje liever aan Van Laarhoven vele vrienden bij het Openbaar Ministerie over.

Ook zegt hij dat Van Laarhoven door de slechte omstandigheden in de Thaise gevangenis ‘uitgebreidere consulaire bijstand krijgt’. Voorheen is gesteld – op klachten van de gedetineerde over die bijstand – dat hij alle hulp kreeg die in dit soort gevallen nodig en gebruikelijk is.

Uit Van der Steurs antwoorden blijkt dat de Nederlandse kant heel goed besefte welke risico’s met het verzoek om bijstand aan de Thaise autoriteiten werden genomen. De Thaise justitie had namelijk als eis voor medewerking aan het Nederlandse onderzoek gesteld dat Van Laarhoven in Thailand strafrechtelijk vervolgd zou kunnen worden als een eigen Thais onderzoek daartoe aanleiding zou geven. Dat onderzoek was bliksemsnel afgerond, Van Laarhoven en echtgenote werden in 2014 enkele dagen na de deal met de Nederlanders gearresteerd. Opvallend is tevens dat het Van der Steur over het handjeklap spreekt alsof dat heeft plaatsgevonden met afgezanten van een democratische regering in een fantastisch functionerende rechtsstaat. De zaak werd echter beklonken onder de paraplu van het met een staatsgreep aan de macht gekomen militaire bewind.  Business as usual was de lijn.

Hans Geleijnse, Van Laarhoven, brief
Vera Bergkamp: shocking, deze minister

Kamerlid Vera Bergkamp noemt in een aantal tweets de antwoorden van de minister shocking. Trefpunt heeft er zoals hierboven valt te lezen wat krachtiger termen voor.

Hieronder enige uittreksels uit berichtgeving van de zeer goed ingevoerde verslaggever Tom Kreling (Volkskrant).

Binnenkort meer over de zaak Van Laarhoven, onder meer een brief aan Trefpunt van de veroordeelde Nederlander.

Volkskrant

Nederland erkent doorslaggevende rol in Thaise straf voor coffeeshopboer

Minister waarschuwt ook andere Nederlandse softdrugs-ondernemers voor risico in buitenland

De Nederlandse coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven heeft zijn celstraf van 103 jaar in een Thaise cel te danken aan een verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Dat erkent minister Ard van der Steur van Justitie in zijn antwoorden op Kamervragen. Van Laarhoven werd in 2015 veroordeeld wegens het witwassen van drugsgeld, nadat Nederland de Thaise autoriteiten had gevraagd een onderzoek naar de Tilburger te starten.

Nederland stuurde vanwege dit onderzoek in juli 2014 een rechtshulpverzoek naar Thailand. Volgens minister Van der Steur was de uitvoering van dit verzoek volgens ‘mededelingen van de Thaise autoriteiten’ alleen mogelijk op grond van een eigen ‘strafrechtelijk onderzoek in Thailand’. Vervolgens heeft Nederland om dit onderzoek gevraagd, waarna Van Laarhoven een paar dagen later werd opgepakt en uiteindelijk 103 jaar cel kreeg, waarvan hij er 20 moet uitzitten. Ook zijn Thaise vrouw werd opgepakt en veroordeeld.

D66 noemt het ‘shocking’

Minister Van der Steur schrijft in de brief dat ‘twee rechterlijke instanties’ de gang van zaken ‘rechtmatig hebben bevonden’. D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die de vragen had gesteld, noemt de gang van zaken ‘shocking’. ‘Nederland heeft grote risico’s genomen met het leven van Van Laarhoven en zijn vrouw.’ Ze vindt dat de minister zich moet inspannen Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

Omdat de detentieomstandigheden in Thailand niet zo fraai zijn, krijgt Van Laarhoven ‘uitgebreidere consulaire bijstand’, schrijft de minister. Toch zal hij zich niet bemoeien met de mogelijkheid voor Van Laarhoven om zijn straf in Nederland uit te zitten. ‘Het Openbaar Ministerie bepaalt welke instrumenten het wanneer nodig acht in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek.’

Ik kan niet uitsluiten dat aan het uitgeven van onder het gedoogbeleid verdiend vermogen in het buitenland risico’s verbonden zijn

In de brief geeft minister Van der Steur toe dat Van Laarhoven in Thailand veroordeeld is voor het witwassen van ‘opbrengsten uit coffeeshops in Nederland’, waarvan in Nederland nog niet is vast komen te staan dat een deel van die opbrengsten illegaal zijn. Hij waarschuwt daarom ook dat Nederlandse softdrugs-ondernemers een risico lopen in het buitenland vervolgd te worden als ze daar hun in Nederland legaal verdiende geld uitgeven.

‘De wetgeving (inclusief de hoogte van de straffen) van andere landen behoort tot de soevereiniteit van die landen. Ik kan niet uitsluiten dat aan het uitgeven van onder het gedoogbeleid verdiend vermogen in het buitenland risico’s verbonden zijn.’

‘Glashard toegegeven dat hij fout zit’

Advocaat Smeets van Van Laarhoven vindt het ook tijd dat de minister een uitleveringsverzoek doet aan Thailand. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Hij vindt het ‘onzin’ dat de minister zich verder niet wil inzetten voor de oud-Tilburger. “Van der Steur doet net alsof zijn neus bloedt. In de antwoorden kun je tussen de regels doorlezen dat hij glashard toegeeft dat het zijn fout is.”

Smeets roep de Tweede Kamer op om de minister stevig aan de tand te voelen. Kamerlid Bergkamp gaat samen met collega’s kijken welke vervolgstappen ze kan zetten.

(Brabants Dagblad)

Vera Bergkamp op Twitter:

Shocking. ‘Nederland heeft grote risico’s genomen met het leven van Van Laarhoven en zijn vrouw’ ‘Onacceptabel dat Van der Steur het aan Openbaar Minisgterie overlaat om Van Laarhoven uitgeleverd te krijgen.

@Vera_Bergkamp @justiceforjohan fijn dat er wel mensen zijn in Den Haag die zich wel bekommeren om het lot van van Laarhoven en zijn vrouw!

 

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

 1. Van der Steur moet zich schamen,ook zijn kabinet is verantwoordelijk voor dat achterlijke gedoog beleid.Hij vergeet voor het gemak maar even dat de Nederlandse regering ook verantwoordelijk is voor de gevolgen van dat beleid.
  Wij Nederlanders moeten ons vooral zorgen maken hoe de huidige regering met ons omgaat,het is schandalig!
  Ik heb er geen andere woorden voor.

  • Het aantal staten of onderdelen van staten waar dat saffie inmiddels (geheel of onder voorwaarden) vrij is neemt hand over hand toe. Een aantal staten al in het toch wat behoudende USA is al om. Nederland doet het wat dat betreft prima en erkent daarmee dat dat saffie niet gevaarlijker is dan alcohol.

   Het onbegrijpelijke aan het NL beleid is die ‘achterdeur’ schijnheiligheid. Die zal NL echt wel verlaten als er in de EU een land ‘om’ gaat. Dat spul koop je straks gewoon in de winkel waar het staat uitgestald naast de peuken en het bier. Daarmee haal je het uit de criminaliteit en kun je je concentreren op de zwaardere en veel gevaarlijker spullen op dit terrein.

 2. Zou een gepensioneerde NL-arts in een buitenland worden veroordeeld vanwege het in NL uitvoeren van abortus of euthanasie dan waren in NL ook op het hoogste niveau de rapen gaar. Nu het om IN NL gelegaliseerde handel in softdrugs gaat draait men het hoofd af. Dit zaakje stinkt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.