Zaak Van Laarhoven. Selectieve zorg minister Blok over NL-gevangenen in buitenland

Van Laarhoven, Selectieve zorg, Stef Blok, Wots
Stef Blok als justitieminister in gesprek op de werkvloer

Minister Blok, er zitten meerdere (semi-) Nederlandse echtparen gevangen in het buitenland. Misschien wilt u zich daar ook zorgen over maken aangezien het al 4 jaar duurt. Dat twittert de actiegroep Justice for Johan over de bezorgdheid en betrokkenheid die minister van buitenlandse zaken Blok toont over de (geheimzinnige) arrestatie van een Nederlands echtpaar in Turkije.

Anderhalve week geleden werd het echtpaar Achterberg uit Leersum in Turkije opgepakt. Zij waren er op vakantie, deels in gezelschap van hun zoon en diens Turkse echtgenote. De autoriteiten, ook de Nederlandse, laten niets los over de reden van deze arrestatie, mede op verzoek van de familie, vertelt minister Stef Blok aan het Algemeen Dagblad.

Hij zegt tegen deze krant onder meer:

,Deze zaak heeft mijn aandacht in het bijzonder”, zegt de minister tegen deze krant. ,,Wel moet ik de privacy van deze mensen respecteren. Het zijn mensen die helemaal niet bekend willen hebben dat ze ergens vastzitten en waarom ze vastzitten. Ik kan wel vertellen dat ik op de hoogte ben van deze zaak.”

Blok zegt zich zorgen te maken over het lot van het in Leersum bekende echtpaar, dat daar een bloemenzaak runt. ,,Ik maak mij zorgen om mensen die om welke reden dan ook in het buitenland in gevangenschap belanden. Natuurlijk moet je als Nederlander uit alle macht proberen te voorkomen dat je in de gevangenis komt, door je aan wetten te houden en aanwijzingen op te volgen.”

,,Vanuit Buitenlandse Zaken wordt consulaire bijstand aangeboden aan Nederlanders die in het buitenland in de cel belanden”, zegt Blok. ,,Ongeacht de vraag of het wel of niet iemands eigen schuld is. Iedere Nederlander kan een beroep doen op consulaire bijstand. Dat geldt dus ook voor het echtpaar Achterberg.”

TT-redactie, Van Laarhoven, petitie

Justice for Johan ziet in deze demonstratie van  betrokkenheid  van de minister een grote tegenstelling met zijn optreden in de zaak van Johan van Laarhoven en zijn partner Tukta. Zij vertoeven al vier jaar door toedoen van Nederlandse justitiële autoriteiten in Thaise gevangenschap. Blok was in het vorige kabinet korte tijd minister van justitie en muntte destijds uit door nietszeggende antwoorden op parlementsvragen over de zaak-Van Laarhoven en de sabotage van zijn ministerie van het onderzoek van de Nationale Ombudsman  Er is van hem geen enkel initiatief bekend om Johan en Tukta zo snel mogelijk uit de Thaise gevangenis te krijgen, evenmin heeft hij blijk gegeven van speciale betrokkenheid met die zaak en hun lot.

Blok kwam in het nieuwe kabinet vooral in het nieuws door uitlatingen over Neerlands immigratiepolitiek en Suriname, gedaan tijdens een expatavond in Paramaribo, waarvoor hij inmiddels meerdere malen zijn excuses heeft aangeboden teneinde in de golf van kritiek zijn ministerspost niet te verliezen.

Justice for Johan wijst terecht op dit andere ministeriële ‘gezicht’ van Blok. De bewindsman voor buitenlandse culturen toont in de zaak-Achterberg grote selectieve zorg en betrokkenheid.

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.