Zaak van Laarhoven: rechercheur met geheugenverlies

Rechercheur Van Otterloo, de financiële expert van het justitie-team dat jarenlang jacht op Johan van Laarhoven maakte, heeft ernstig last van geheugenverlies. Dat bleek maandag tijdens de derde zittingsdag van de rechtszaak die de in Thailand tot effectief 20 jaar gevangenisstraf veroordeelde voormalige coffeeshop-eigenaar heeft aangespannen tegen justitie. Politieman Van Otterloo gaf op voor de advocaten cruciale vragen bij herhaling niet thuis. ,,Ik weet het niet meer”, zei hij dan.

De verklaringen van Van Otterloo bevestigden dat het Openbaar Ministerie zowel in 2013 als in 2014 bij zgn. bijstandsverzoeken aan de Thaise autoriteiten de kluif van ‘vermoeden van witwassen van drugsgelden’ op tafel had gebracht om de Thaise partners tot medewerking te verleiden. Alle drugsgebruik en -handel wordt in Thailand zeer zwaar bestraft en het door de Nederlandse kant scheppen van het beeld dat Van Laarhoven drugsgeld in Thailand probeerde wit te wassen heeft een grote rol gespeeld bij de veroordeling tot zware gevangenisstraf voor hem en zijn Thaise echtgenote Tukta.

Van Otterloo, vanaf 2011 betrokken bij het onderzoek naar Van Laarhoven en diens Grass Company, was tekstschrijver van het verzoek aan de Thaise justitiële autoriteiten achter Van Laarhoven aan te gaan. De rechercheur gisteren: ‘Het vermoeden van witwassen was er zeker’. Het feit dat de handel van Van Laarhoven in Nederland legaal is en hij over zijn inkomsten belasting betaalde kwam in de presentatie aan de Thaise autoriteiten minder goed uit de verf. Van Otterloo verwees naar in 2013 voor Thaise opsporingsambtenaren gehouden Powerpoint-presentatie over het Nederlandse gedoogbeleid.

Van Otterloo’s koos bij voor hem lastige vragen herhaaldelijk de uitweg ‘ik weet het niet meer’. Dit tot grote irritatie bij Van Laarhovens advocaten en de eveneens bij de rechtbank in Den Haag aanwezige Frans van Laarhoven, oudere broer van Johan. Frans van Laarhoven: “Van Otterloo is iemand die in vijf jaar ongeveer achtduizend uren aan de zaak heeft gewerkt. Hij weet niet meer of hij bij een cruciale meeting aantekeningen heeft gemaakt. Dat kan toch niet. De advocaten van mijn broer zijn er dan ook helemaal klaar mee. Ze willen de waarheid boven tafel krijgen.” Advocaat Smeets tekende tijdens de zitting protest aan. Hij noemde het gedrag van Van Otterloo, die onder ede werd verhoord, ‘op het randje’.

Volgens de advocaten van Van Laarhoven is de Thaise veroordeling van het echtpaar van Laarhoven de schuld van justitie. Omdat men de bewijzen in het Nederlandse onderzoek tegen de coffeeshophouder niet rond kon krijgen is hij volgens advocaten en medestanders op een presenteerblaadje aangeboden aan de Thaise justitie.

Bron: Omroep Brabant

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.