Namens Neerlands justitie: prettige feestdagen Johan en Tukta!

Hans Geleijnse, Johan van Laarhoven, Feestdagen, Grapperhause
Johan van Laarhoven bij eerdere ziekenhuispname
Foto JusticeforJohan.nl

Domper na domper voor Johan van Laarhoven:

‘Fysiek en psychisch is dit niet vol te houden’

Nee, de wens ‘prettige feestdagen’, namens justitie voorzien van de zwierige signatuur van de nieuwe minister Ferdinand Grapperhaus, zit niet bij de kerstpost voor Johan van Laarhoven en levenspartner Tukta Kaen-In. Maar de berichten die zij in hun cellen van de Klong Prem Centrale Gevangenis wel uit Nederland krijgen kunnen in cynisme wedijveren met zo’n fictieve kerstboodschap.

Johan zit na 41 maanden in Thaise gevangenschap kapot, zo blijkt uit een brief die hij Trefpunt Azië stuurde. Bij voortdurende negatieve berichten uit Nederland wordt positief blijven erg lastig, meldt hij. Ik meen dat ik Klong Prem niet levend zal verlaten. Mijn gezondheid wordt steeds slechter en psychisch wordt het steeds moeilijker.

De voormalige eigenaar van coffeeshopketen The Grass Company heeft het dit jaar dan ook bijzonder voor zijn kiezen gekregen. Eerst werd hij in september verrassenderwijs gedagvaard in de zaak die het Openbaar Ministerie na vijf jaar onderzoek naar The Grass Company had aangespannen tegen betrokkenen bij zijn voormalige bedrijf. Die dagvaarding werd weer snel ingetrokken toen bleek dat Johan dan ook in persoon gehoord moest worden.

Hoop op naar Nederland in 2018 vervlogen

Intussen is het Thaise Openbaar Ministerie in cassatie gegaan tegen de verlaging door het Hof van Beroep van het eerdere vonnis van Van Laarhoven van 103 naar 75 jaar en van zijn partner Tukta van 18 jaar naar 7 jaar en vier maanden. Daarmee vervloog Van Laarhovens hoop dat hij in juli komend jaar, als er vier jaar Thaise gevangenis opzit, naar Nederland kan om daar de rest van zijn straf uit te dienen. Het zgn. WOTS-verdrag dat dit regelt schrijft namelijk voor dat de rechtsgang in het land van veroordeling definitief afgesloten moet zijn.

Hans Geleijnse, Johan van Laarhoven, Feestdagen, Grapperhaus, Justitie

De actie van het Thaise OM kwam nadat eerder dit jaar de Nederlandse officier van justitie Peter Snijders, die de leiding van de zaak tegen The Grass Company en Van Laarhoven heeft, spoorslags naar Bangkok was afgereisd. Hij moest er, zoals hij te kennen gaf, de Thaise partners updaten over het proces in Nederland. Of er verband bestaat tussen deze ‘persoonlijke update’ en de stap van het Thaise Openbaar Ministerie is uiteraard niet aantoonbaar.

OvJ ging Thai persoonlijk ‘updaten’

Van Laarhoven is er in zijn brief duidelijk over. Ze doen er alles aan hem in Thailand te houden, meent hij. ‘Volgens mij heeft hij de Thai gevraagd de zaak voor het Hooggerechtshof te gooien, zodat ze mij hier langer kunnen houden’, schrijft hij. En zijn broer Frans, gedaagde in het proces tegen The Grass Company: ‘Of het één met het ander te maken heeft weet ik niet. Ik weet wel dat één en één twee is. De WOTS kan pas in werking treden als het vonnis in Thailand definitief is dus in dit geval pas na uitspraak van het Hooggerechtshof.’ En, zo valt daar aan toe te voegen, wanneer dat zich over de zaak gaat buigen is totaal onbekend.

Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat het Nederlandse OM de besluiten van de Thaise collega’s verkeerd inschat. Johan en zijn partner, in 2009 naar Thailand verhuisd en in 2011 uit de Grass Company gestapt, werden 23 juli 2014 gearresteerd op aangeven van Nederland. De Taskforce Hennepteelt in Brabant kon namelijk ondanks jaren onderzoek geen sluitende bewijzen wegens belastingontduiking en criminele drugshandel rond krijgen. Er werd toen voor gekozen de Thai te vragen de Van Laarhovens strafrechtelijke te vervolgen. Om uitlevering is nooit gevraagd, zoals een jaar later de Thaise rechter ook in zijn vonnis vaststelde.

De Thaise kant werd beloond met beslaglegging op Thaise bezittingen en vermogen van de Van Laarhovens. Volgens Thaise opgave  ging het om rond de €10 miljoen, geld dat in feite in de Nederlandse schatkist terecht had moeten komen. De man die gedekt door zijn superieuren op justitie de deal sloot, ‘crimefighter’ Lucas van Delft van het OM in Breda, zou zich later bij een getuigenverhoor in de civiele zaak die Van Laarhoven tegen de Staat der Nederlanden had aangespannen, in alle bochten wringen om verantwoordelijkheid voor arrestatie en berechting tegen te spreken. Dat Van Laarhoven in een Thaise cel zou belanden had Van Delft niet verwacht. Dat zo zei hij, kwam voor rekening van de Thaise autoriteiten.

Nationale Ombudsman wordt in de wielen gereden

Justitie keerde echter niet op zijn schreden terug. In het criminaliseren van de gedoogde handel in softdrugs werd door drie VVD-ministers op ‘Justitie en Veiligheid’ (Opstelten, Van der Steur en Blok) zwaar geïnvesteerd. En dus ging na het échec met Van Delft cs de juridische trukendoos open. De onderzoeksrechter in de civiele zaak kon niet verder omdat Johan en Tukta niet als getuigen konden worden gehoord. De ombudsman had eerder dit jaar een verzoek van Johan en Tukta ingewilligd om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in Nederland. Hij kon daarmee al snel ophouden want justitie weigerde hem stukken op te sturen. Reden: het OM had Van Laarhoven gedagvaard en in dat geval moet de Ombudsman zijn bemoeienis staken.

Hans Geleijnse, Interview, Sidney Smeets, Proces Breda
Sidney Smeets met Johan van Laarhoven in 2015
Foto Vice

Advocaat Sidney Smeets is jurist genoeg om het woord ‘sabotage’ te vermijden. Maar zijn oordeel liegt er niet om: “Kort maar goed komt het erop neer dat het OM in onze visie alleen heeft gedagvaard om het onderzoek van de verdediging en de Ombudsman te frustreren. Daar komt bij dat het OM bewust heeft gedagvaard wetende dat Johan van Laarhoven nooit bij de zitting zal kunnen zijn vanwege zijn detentie in Thailand. Dat is in strijd met zijn aanwezigheidsrecht in het kader van zijn recht op een eerlijk proces.’

De vraag is nu of CDA-bewindsman Grapperhaus de impasse weet te doorbreken en bereid is een positieve stap te nemen om een Nederlander die door de staat der Nederlanden zwaar in de tang is genomen alsnog recht te doen. Hij wordt in elk geval bij de les gehouden door D66-Tweede-Kamerlid Vera Bergkamp. Zij zet zich in haar strijd tegen het criminele en hypocriete gedoogbeleid onvermoeibaar in voor de Van Laarhovens.

Komt er Nederlands uitleveringsverzoek?

Hans Geleijnse, Johan van Laarhoven, Feestdagen, Grapperhause
Vera Bergkamp en Frans van Laarhoven (geheel rechts) tijdens actiedag voor Johan
Foto CNNBS

Een week geleden vroeg zij Grapperhaus uit te leggen of hij, zoals zijn VVD-voorganger had beloofd, doorgaat met het voorbereiden van de WOTS-procedure, ondanks de cassatie van het Thaise OM. Bent u bereid diplomatieke stappen te ondernemen om deze cassatie ingetrokken te krijgen? En vindt u het ook niet belangrijk dat Van Laarhoven de gelegenheid krijgt zichzelf te verdedigen bij zijn proces? Met de hamvraag: kunt u aangeven waarom nog geen uitleveringsverzoek is gedaan?

Dat laatste is waarop Johan van Laarhoven nu zijn hoop heeft gevestigd. Zijn Tukta mag na haar strafverlaging mogelijk rekenen op gratieverlening door de nieuwe koning, bijvoorbeeld bij de komende officiële kroning van de nieuwe vorst. Voor hem geldt dat niet, op uitlevering aan Nederland hebben hij en zijn advocaten al eerder aangedrongen. Van Laarhoven: ‘Snijders heeft gezegd dat niet te willen doen. Terwijl de Thaise uitleveringswetgeving dat absoluut mogelijk maakt. Waarom Snijders niet wil is voor mij onbegrijpelijk’.

Onbegrijpelijk? Als Grapperhaus onverhoopt met beantwoording van Bergkamps vragen net zo gaat draaien en vertragen als zijn VVD-voorgangers wordt het heel begrijpelijk.

Meer weten?

Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/buitenland/nederland-vroeg-thailand-expliciet-om-onderzoek-naar-coffeeshopboer-van-laarhoven~a4372447/

SoftSecrets: https://www.softsecrets.com/nl/nieuws/binnenland/komt-johan-van-laarhoven-in-2018-naar-nederland/

Trefpunt Azië: https://www.trefpuntazie.com/interview-sidney-smeets-proces-grass-company-van-laarhoven-hansgeleijnse/

Foto’s VVD-ritseltrio: Wikipedia
Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

3 Comments

  1. Het kollektief weet niet wat aan te vangen met een individu zoals Johan, dus spelen ze kat en muis. Zij verliezen hun gezicht als ze toegeven en Johan, tja, dieper dan dit, hoe is het in Godsnaam mogelijk ?

  2. Deze zaak stinkt uren in de wind. Maar een ding moet toch volkomen duidelijk zijn: als Lucas van Delft niet had verwacht dat van Laarhoven in een Thaise cel zou belanden is deze man totaal incompetent. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat deze man zijn baan behoudt?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.