Zaak Van Laarhoven: proces begonnen en gestopt (uitgebreidere versie)

De rechtbank in Breda heeft donderdag besloten de zaak tegen de coffeeshopketen The Grass Company voor onbepaalde tijd aan te houden. Reden is dat zowel de advocaten van de gedaagden als het Openbaar Ministerie de wensen voor nader onderzoek willen bespreken met de rechter-commissaris en niet tijdens een proces-zitting.

Een zeer opvallende verklaring kwam van Eveline Melissen, één van de drie officieren van justitie. Zij vond het ‘buitengewoon vervelend’ dat Johan van Laarhoven, de oprichter van The Grass Company, al ruim drie jaar onder beroerde omstandigheden in een gevangenis in Bangkok zit. ,,Een persoonlijk drama”, noemde ze dat. Gerard Spong,, één van de vijf advocaten van The Grass Company, antwoordde dat dat besef ‘een beetje laat’ kwam. Justitie huilt ‘krokodillentranen”, zei Spong toen de zitting was afgelopen. Johan van Laarhoven en zijn Thaise partner Tukta beschuldigen het Openbaar Ministerie van hun uitlevering aan de Thaise justitiële autoriteiten.

Justitie besloot vorige week al om de dagvaarding tegen Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company, tijdelijk in te trekken. De 57-jarige coffeeshopondernemer wil zelf bij de rechtszaak in Nederland zijn, maar Thailand heeft daar totnogtoe niet aan mee willen werken. De voormalige coffeeshophouder zou op grond van het Wots-verdrag eerst in juli volgend jaar het resterende deel van zijn gevangenisstraf (18 jaar; red) in Nederland kunnen uitzitten.

Herstart proces zal lang op zich laten wachten

“Er moeten nog een hele hoop knopen worden doorgehakt voordat de zaak op zitting kan komen”, zei advocaat Gerard Spong donderdag. De advocaten willen ook meer getuigen horen dan het OM wil, meldde Omroep Brabant.

Een van de officieren noemde de start van het proces  ‘een belangrijk moment’. Ze ging verder met de mededeling dat ze iets wilde zeggen over Johan van Laarhoven.  Rechtbankvoorzitter Kooijman greep in door te zeggen dat dat niet aan de orde is.  Officier Melssen deed het toch. “Het is buitengewoon vervelend en een persoonlijk drama”, zei ze. Advocaat Spong reageerde meteen geprikkeld: “Wel een beetje laat.” De rechtbankvoorzitter kapte de discussie af die ontstond.

Advocaat Spong meldde na de zitting donderdag dat het ‘heel erg slecht’ gaat met Johan van Laarhoven. “Hij houdt het niet lang meer vol”. Spong zei dat nu voorkomen moet worden dat Johan ‘tussen zes planken’ terugkeert. 

Er ligt een groot pakket aan beschuldigingen tegen Johan en Frans van Laarhoven: lidmaatschap van een misdaadorganisatie, grootschalig witwassen, belastingfraude en drugshandel. Ook twee medewerkers van coffeeshopketen The Grass Company zijn aangeklaagd net als twee Tilburgse bedrijven van de broers. Twee aanklachten zijn vervallen (nietig verklaard) Het gaat om een aanklacht tegen een Luxemburgse bank en een bedrijf in Panama. De rechtbank neemt deze zaken dus niet in behandeling.

Opvallend bij de start van dit proces was de volle zaal: Naast een zestal advocaten met verdachten, waren er twee griffiers in plaats van eentje. Het OM heeft drie officieren van justitie ingezet.

Bron: BN-De Stem/Omroep Brabant

Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.