Zaak Van Laarhoven: Grapperhaus had ‘bemoedigend gesprek’ met Prayuth

Thaise juridische procedure in zaak Van Laarhoven wordt  dinsdag afgerond

Minister van justitie Ferdinand Grapperhaus reist optimistisch terug naar Nederland. Hij had een ‘bemoedigend’ gesprek van drie kwartier over de zaak van Johan en Tukta van Laarhoven met premier Prayuth en de Thaise minister van justitie. Als Trefpunt Azië het goed  ziet (en daaraan twijfelen we niet) is de belangrijkste reden voor optimisme dat komende dinsdag het Thaise Hoogggerechtshof uitspraak doet over de vorig jaar door de Thaise openbaar ministerie aangetekende cassatie.

Dat kan de weg vrijmaken voor wat Grapperhaus na het bemoedigend gesprek zei te verwachten: toekomstig overleg tussen de Nederlandse en Thaise ministeries of overkomst van Tukta Kaen-In en Johan van Laarhoven, wat binnen enkele maanden resultaat kan opleveren.

Hans Geleijnse, Grapperhaus, Prayuth, Van Laarhoven, Bemoedigend gesprek
‘Bemoedigend gesprek’ in Bangkok
Schermafdruk NOS-journaal

Waarom is Grapperhaus optimistisch? Door de welwillendheid en begrip waarmee zijn gesprekspartners zijn excuses over de fouten aan Nederlandse kant en respect voor de Thaise rechtsgang hadden beluisterd? We zullen dat vermoedelijk pas weten als de minister straks de Tweede Kamer over het resultaat van zijn uitzonderlijke reis heeft ingelicht.

Terloops zinnetje echte nieuws?

In de Nederlandse media werd het mogelijke einde van de slepende Thaise cassatieperiode in een terloops zinnetje gemeld. De vraag is nu of de komst van Grapperhaus of wie weet zijn bemoedigende gesprek de Thaise rechtsgang in een hogere versnelling heeft gebracht. Zeker is dat het besluit tot de zitting volgende week dinsdag kort voor het bezoek van Graiperhaus is genomen. Ongetwijfeld zal  van Thaise kant worden gezegd dat het bezoek van de minister en dat besluit niets met elkaar van doen hebben. Maar hoe dan ook, het is voor Johan en Tukta goed nieuws en mogelijk voorbode van nog beter nieuws: een akkoord  om beiden naar Nederland te laten afreizen voor verdere berechting en/of uitzitten van de straf daar. In dat geval is de uitzonderlijke missie-Grapperhaus pas echt geslaagd.

Tot nog toe was in de stroom mediaberichten voorafgaand aan de reis van Grapperhaus niets gemeld over afronding van de Thaise rechtsgang. Ook in de brief die ik van Johan ruim drie weken terug kreeg zegt hij er niets over. Wel zag hij een lichtpuntje: de procureur-generaal had tegen Thaise media gezegd dat beroepszaken die al lang ‘op de plank’ liggen versneld worden afgehandeld.

Geen haast met cassatie

De cassatie-procedure voor Johan en Tukta mag daar toe worden gerekend. Na het vonnis zomer 2018 duurde het tot maart 2019 voordat het Openbaar Ministerie besloot cassatie aan te tekenen. Vervolgens was er in het kamp Van Laarhoven hoop dat het Hooggerechtshof eind 2018 een uitspraak zou doen. Dat wordt dus eind augustus 2019. Van groot belang dit ‘detail’, want als het Hooggerechtshof dinsdag besluit de rechtsgang te beëindigen kan Nederland met de Thai gaan overleggen. Ofwel over een nog steeds niet ingediend verzoek tot uitlevering ofwel start van de  Wots-procedure die het mogelijk maakt dat in het buitenland vastzittende Nederlanders hun strafperiode in eigen land kunnen uitdienen.

Illustratief voor de smart waarop Johan en zijn broer Frans op nieuws over de cassatie zaten te wachten is een uitzending van Omroep Brabant vier maanden geleden. Frans van Laarhoven noemde daarin Grapperhaus ‘een beetje laf’ omdat de bewindsman de Tweede Kamer had laten weten niets voor Johan en Tukta te kunnen doen, zolang de rechtsgang in Thailand nog niet was afgesloten. ‘Het is gewoon schandalig. Volgens mij is de minister best in staat wat te herstellen, maar waarom onderneemt hij nu niets? Hij kan toch vragen of de cassatie kan worden ingetrokken dan wel dat de procedure versneld kan worden?’

Bemoedigend gesprek beginnetje

Volgende week dinsdag weten we meer. Voorlopig echter zal Johan van Laarhoven zich niet rijk rekenen. Dat bewijst ook de via zijn Thaise advocate voor de Nederlandse media afgelegde verklaring. ‘Kennelijk heeft de minister meer gevoel voor gerechtigheid dan zijn departement,’ liet hij weten.

Datzelfde departement, volgens de NRC gonzend van kritiek op het in Thailand puinruimen van Grapperhaus, moet straks met de Thaise collega’s tot een akkoord te komen om Johan en Tukta uit ‘de hel op aarde’ te krijgen. De vraag is dan of de minister voldoende grip heeft op de betrokkenen om dat overleg in goede banen te houden.

Eerder op Trefpunt Azië:

Openbaar ministerie en cassatie in Thailand

Uit de NRC:  commentator slaat spijker op de kop: 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 337 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*