Zaak Johan van Laarhoven: ‘crimefighter’ verrast door acties Thaise autoriteiten


Veel mea culpa’s, maar geen sorry Johan en Tukta bij de rechtbank in Den Haag

TT redactie, Zaak van Laarhoven, mea culpa
Geschorste OvJ Lucas van Delft: …. verantwoordelijkheid bij Thaise Openbaar Ministerie

Na een volle dag verhoor gisteren (woensdag) van de geschorste officier van justitie Lucas van Delft voor de rechtbank van Den Haag door de vier advocaten van de in Thailand tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeelde Johan van Laarhoven is dit het beeld:

*Er is door Nederland niet slechts een verzoek tot informatieve bijstand van de Thaise autoriteiten ingediend maar gevraagd om strafrechtelijke vervolging van Van Laarhoven.

*het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft onvoldoende of wellicht in het geheel niet aan de Thaise autoriteiten uitleg verschaft over de legaliteit van het Nederlandse drugsbeleid, maar de indruk laten bestaan dat Van Laarhoven als een soort drugsbaron geld verdiende met illegale praktijken. Er is ingezet op inbeslagname Van Laarhovens vermogen

*het was voor het Nederlandse OM ‘business as usual’ in de contacten met de Thaise autoriteiten ondanks het feit dat er twee maanden voor het ingediende verzoek een militaire staatsgreep was gepleegd en er uit het buitenland, inclusief de Europese Unie, de nodige kritiek was geleverd op het rechtssysteem en schending van de mensenrechten in Thailand.

*op basis van de nieuwsberichtgeving uit Nederland lijkt nog niet boven water gekomen of Van Delft op eigen houtje handelde dan wel in opdracht van zijn bazen bij het Openbaar Ministerie en met het fiat van betrokken bewindslieden, de ministers van veiligheid en justitie en van buitenlandse zaken. Wel is er overleg geweest toen Van Delft gefrustreerd raakte over het uitblijven van Thaise reacties op eerder (voor de staatsgreep?) ingediende verzoeken tot informatie over het in Thailand in onroerend goed en andere zaken geïnvesteerde vermogen van Van Laarhoven. ‘Na overleg met het OM en het ministerie van Justitie’, aldus Van Delft, had hij per briefje bij de Thaise justitiële autoriteiten het verzoek tot strafrechtelijke vervolging ingediend.

Van Delft, die na zijn schorsing door justitie in de luwte van een administratie job bij de rechtbank van Rotterdam is gezet, herhaalde gisteren bijna letterlijk wat de destijds bij de Nederlandse ambassade gestationeerde politieman Ben Olde Engberink maandag verklaarde: totaal verrast dat het contact met de Thaise collega’s Van Laarhoven en echtgenote Tukta voor 20 en 16 jaar in de Thaise gevangenis deed belanden. Dat was volgens Van Delft niet de bedoeling geweest, want het al jaren in Nederland lopende onderzoek richtte zich op belastingontduiking (een vergrijp dat vaak met een boete wordt afgedaan). ‘Dus op uw verzoek begint Thailand een onderzoek, maar als ze hem vervolgens oppakken, bent u niet verantwoordelijk?’, wilde een van de vier advocaten van het team Spong weten. Nee, zei Van Delft. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij het Thaise Openbaar Ministerie.’

Tot zover Trefpunt. Hier volgt een selectie uit de berichtgeving gisteren en vandaag in NRC en Volkskrant en Omroep Brabant

Precedent (NRC)

Bij de top van het OM maken ze zich er grote zorgen over dat een verdachte langs civiele weg een soort proactieve verdediging kan gaan voeren door opsporingsambtenaren aan een kruisverhoor te onderwerpen. Het OM vreest dat meer verdachten via de burgerrechter gaan proberen onderzoeken te bemoeilijken.

Redactie Trefpunt Thailand, Van Laarhoven, Mea culpa
Verrassing na order afhaaljustitie: ...’nee, dit was niet de bedoeling’….

Van Delft zei woensdag „naar eer en geweten” zijn onderzoek te hebben gedaan. Hij verwijt The Grass Company vooral „geknoei met de inkoopprijzen”. Het was wel lastig geweest de Thaise collega’s de finesses van het Nederlandse coffeeshopbeleid uit te leggen. De officier van justitie zei dat hij niet had voorzien dat Van Laarhoven in Bangkok gevangenisstraf zou krijgen, laat staan een veroordeling tot 103 jaar celstraf. Het rechtshulpverzoek diende alleen om beslag te laten leggen op diens vermogen in Thailand.

Bij het OM bestuderen ze nu hoe ze Johan van Laarhoven terug in Nederland kunnen krijgen, omdat justitie ook van mening is dat hij disproportioneel wordt gestraft voor een fiscaal delict. Het OM voert hierover overleg met diens advocaten.

Warrig verhaal Van Delft (Volkskrant)

Het verhoor van Van Delft leverde een wat warrig verhaal op. Zo zei de officier dat hij in de correspondentie met de Thai de nadruk had gelegd op witwassen, ‘omdat ze in Thailand vrij streng zijn met drugs’. Vervolgens zei hij dat Van Laarhoven volgens hem sowieso weinig risico liep in Thailand, ‘omdat er geen aanwijzingen waren dat hij vanuit Thailand in drugs handelde’.

In juni 2014 stuurde Van Delft een rechtshulpverzoek naar Thailand, in de hoop dat ze beslag zouden leggen op de bezittingen van Van Laarhoven. Omdat dat niet echt opschoot, vroeg hij een maand later – ‘na overleg met het OM en het ministerie van Justitie’ – of de Thaise justitie een eigen onderzoek kon beginnen. ‘Dan zou het een stuk sneller gaan.’ Wat de Thai dan precies zouden gaan doen, wist Van Delft niet. ‘Ik had het idee dat ze wel begrepen waar het ons om te doen was.’

Dat pakte anders uit. Ineens werd Van Laarhoven opgepakt als leider van een ‘international drugs trafficking gang’ en veroordeeld wegens witwassen van miljoenen drugsgeld. ‘Ik was verrast dat hij werd aangehouden.’ Dat was niet zijn bedoeling geweest, zei Van Delft. Daarna was er nog wel contact met de Thaise justitie. ‘Afspraak was dat ze hem alleen voor witwassen zouden vervolgen. Anders had hij misschien wel levenslang gekregen.’

‘Verbazing groeide met de minuut’ (Omroep Brabant)

Frans van Laarhoven (oudere broer van 56-jarige Johan) was erbij en ‘beleefde de dag als een achtbaanrit’. “Mijn verbazing is met de minuut gegroeid dat het Nederlandse OM zó slecht omgaat met burgers. Dit heeft niks meer te maken met de schuldvraag. Johan willens en wetens in de handen gespeeld van een militair bewind. Dat greep zijn kans om hem Johans investeringen in Thailand af te pakken.”

De Bredase crimefighter Van Delft werd onlangs uit zijn functie ontheven nadat hij onder een valse naam melding deed van een doodsbedreiging aan zijn eigen adres. Dat onderwerp kwam nog kort ter sprake woensdag. Spong informeerde of er nog steeds bedreigingen zijn. Van Delft ontkende dat maar erkende dat ze er wel waren geweest. Spong vroeg of ze van Van Laarhoven kwamen maar dat ontkende Van Delft ook.

 

 

 


Redactie
Over Redactie 662 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

 1. Maar dan dit: “…Bij het OM bestuderen ze nu hoe ze Johan van L terug in Nederland kunnen krijgen, omdat justitie ook van mening is dat hij disproportioneel wordt gestraft voor een fiscaal delict….”
  Hoezo? Die zaak is toch nog in onderzoek? Hij is toch niet veroordeeld voor fiscale fraude of heb ik wat gemist?

  En dit is helemaal van de zotte: ” Bij de top van het OM maken ze zich er grote zorgen over dat een verdachte langs civiele weg een soort proactieve verdediging kan gaan voeren door opsporingsambtenaren aan een kruisverhoor te onderwerpen. Het OM vreest dat meer verdachten via de burgerrechter gaan proberen onderzoeken te bemoeilijken.” Stel je voor zeg, een verdachte die een verdediging gaat voeren! Het moet voor hen niet gekker worden!

  OF men weet helemaal niet hoe Thailand reageert op drugs (die hier op de hoek van de straat te koop zijn maar waar je als witneus van af moet blijven), OF er is een opzetje gemaakt van “Als ie maar de bak in draait…waar maakt niet uit”. Het doel heiligt de middelen, toch?

  Maar wat ik mis: “We gaan met Thailand praten”. Want dat is het enige land dat het beroep kan versnellen zonder het gezicht te verliezen. En dan maar hopen dat NL net als nu met de billen bloot gaat.

 2. Van Delft zegt dat de nadruk naar de Thaise authoriteiten toe werd gelegd op het witwassen van geld.
  Volgens het eerder door Trefpunt Thailand vertaalde en gepubliceerde vonnis kreeg van Laarhoven voor elke geldelijke transactie uit het buitenland naar Thailand een fors aantal jaren gevangenisstraf. Blijkbaar is van Delft dus in het geheel niet op de hoogte van wat de consequenties van zijn optreden zouden kunnen zijn. Of heeft hij zich er niet in verdiept. Of is hij simpelweg te kwader trouw. Maar in alle gevallen geldt: een volkomen incompetente man, die niet in het rechtssysteem past zoals we dat in Nederland hebben. Eruit dus met die man…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.