Youtube video: hartverwarmend en aanleiding verhitte discussie

Foto: Pimrypie/YouTube

Een bekende Thaise Youtuber heeft op de Thaise kinderdag (jaarlijkse dag van het kind met normaal gesproken veel kinderactiviteiten maar nu door Corona vooral online activiteiten) de aandacht getrokken met een video van haar bezoek aan kinderen in een afgelegen dorp in de bergen rondom Chiang Mai.

De video getiteld: ‘Gelukkige Kinderdag: Pimrypie’s cadeau voor de bergkinderen’, laat de kijkers zien hoe kinderen in het dorp Mae Koeb nabij Omkoi, een district in de provincie Chiang Mai, leven. Het dorp zou niet voorzien zijn van elektriciteit en de leefomstandigheden van de mensen is erbarmelijk. De kinderen hebben geen van allen schoenen, onderwijs wordt in de openlucht gegeven, de maaltijden zijn eenzijdig en bestaan vooral uit rijst en chilipasta, en muizen worden er als een delicatesse beschouwd.

Foto: Pimrypie/YouTube

Youtuber Pimrypie doneert in de video zonnepanelen, schoenen voor alle kinderen, een TV en zorgt voor de bouw van een groentekas en bijbehorende plantjes om in de kas te telen. Ze vertelt hiertoe te hebben besloten nadat ze ontdekte dat de kinderen van dit dorp ‘zonder dromen leven’.

In de video wijst ze op de tv en vraagt de kinderen “Hoe heet dit? Hebben jullie dit eerder gezien?”. Op beide vragen antwoorden de kinderen nee.

De video trok veel aandacht in de sociale media en werd aanleiding tot een verhit debat over ongelijkheid in Thailand in het algemeen en gebrek aan ontwikkeling in landelijk Thailand in het bijzonder. In korte tijd werd de video 5.5 miljoen bekeken, had 570.000 likes en meer dan 46.000 commentaren, terwijl op Twitter #Pimrypie meer dan een miljoen keer werd geretweet.

Foto: Pimrypie/YouTube

In de commentaren was vooral waardering voor de maakster, haar inzet voor de armen, kritiek op de regering voor de ongelijkheid zoals te zien in de video. Ook werden vraagtekens gezet bij de ontwikkelingsprojecten van de regering om armoede te bestrijden, terwijl sommigen zeiden ‘dat men beter op elkaar kan vertrouwen dan op de overheid’.  

Tezelfdertijd was er ook kritiek op de video. Er zou wel degelijk elektriciteit in het dorp aanwezig zijn, die twee jaar eerder was aangelegd. En in December 2020 zouden er zonnepanelen aan huishoudens zijn gedoneerd door een stichting.

Foto: Pimrypie/YouTube

Het lokale districtskantoor in de provincie Chiang Mai was niet blij met de video en kwam met een verbod op het geven van donaties. Docenten van de school mochten niet langer donaties van buitenstaanders accepteren of negatieve informatie verstrekken. Binnen twee dagen werd deze order echter weer ingetrokken met als uitleg, dat er sprake was van ‘miscommunicatie’. Sindsdien is het kantoor niet beschikbaar voor enig commentaar.

Ook waren er verschillende academici die Pimrypie wegzetten als ‘íemand uit de maatschappelijke middenklasse die ‘mensen wil redden zonder enig kennis van zaken over ongelijkheid in de samenleving’.  Het spreekt vanzelf, dat het onderwerp koren op de molen was van regeringscritici.

Foto: Pimrypie/YouTube

Pimrypie, wier volledige naam Pimradaporn Benjawattanapat is, is een 30-jarige online verkoopster met een eigen Youtube kanaal waar ze onderwerpen als make-up, reizen, koken en voedsel reviewt. Ze staat bekend om haar directe manier van communiceren waarbij ze haar boosheid en frustraties niet onder stoelen of banken steekt. Haar Youtube kanaal heeft bijna 3 miljoen volgers en op Facebook heeft ze er meer dan 6 miljoen. Naast haar miljoenen volgers zijn er natuurlijk ook velen die haar directheid niet in dank afnemen en haar publieke donaties als publiciteitsstunts beschouwen.

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*