Yingluck met vonnis naar vergetelheid van politieke woestijn (met update tweede alinea)

Hans Geleijnse, Yingluck, Vonnis, Woestijn
Toen de militairen nog zoals het hoort in de houding stonden voor de premier

Het Thaise hooggerechtshof heeft gesproken. Bij verstek vijf jaar gevangenisstraf voor Yingluck Shinawatra. De naar het buitenland gedeserteerde vijftigjarige oud-premier komt met dit vonnis nog redelijk goed weg. Ze had maximaal tien jaar kunnen krijgen voor de haar aangerekende  ‘criminele nalatigheid’. Volgens de heersende junta heeft ze de schatkist een schadepost van tegen de 8 miljard euro bezorgd door niet op te treden tegen wanbeleid en corruptie in het door haar regering opgezette systeem van ‘rijstsubsidies’ aan Thaise boeren.

Er is een internationaal arrestatiebevel tegen de vluchtelinge uitgevaardigd. Waar Yingluck nu is weet officieel niemand, behalve blijkbaar juntachef Prayuth. Hij heeft inmiddels gezegd over informatie te beschikken dat zij in Dubai is, ook de verblijfplaats van haar grote broer Thaksin. Sinds haar vlucht op 23 augustus, twee dagen voor het Hooggerechtshof zou vonnissen. heeft ze niets meer van zich laten horen, ook niet aan ons, beweren haar advocaten, Er is door hen (nog) geen beroep tegen het vonnis aangetekend.

Yingluck ‘couldn’t face the music’ zoals Engelstaligen dat kernachtig uitdrukken. Misschien wel omdat ze in alles een kloon van haar broer is nam ze net als hij bijna tien jaar geleden de kuierlatten in plaats van haar rechters tegemoet te treden. Maar waar haar broer erin slaagde om vanuit zijn ballingschapsoord de Thaise politiek te blijven beheersen, zal dit voor Yingluck niet opgaan. Als kloon ben je nu eenmaal van het tweede garnituur. ‘Dit is een executie voor Yingluck, dit vonnis betekent het einde van haar politieke carrière. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst terugkeert naar Thailand,’ zei Kan Yengyong van thinktank Siam Intelligence Unit tegen persbureau Reuters.

Yingluck heeft alle beschuldigingen tegen haar van de hand gewezen. Ze wist van niets, was als voorzitter zelfs nooit aanwezig geweest bij de zittingen van het zgn. rijstcomité van haar kabinet. Niet het beste argument om jezelf te verdedigen als politiek verantwoordelijke, maar ze heeft wel degelijk een punt dat het hier om een politieke afrekening gaat. Zo worden er in het vonnis verbanden gelegd waar juridisch grote vraagtekens bij te plaatsen zijn. ‘De beschuldigde wist dat rijstcontracten met buitenlandse regeringen onwettig waren, maar deed niets om die te voorkomen,’ staat er.  Waaraan wordt toegevoegd:  ‘Dat is een manier om te streven naar onwettig voordeel en daarom kunnen de acties van de beschuldigde beschouwd worden als plichtsverzuim.

Maar juridische haarkloverijen kunnen niet wegpoetsen dat Yingluck door te vluchten, naar men zegt met behulp van een paar politiemensen, haar politieke doodvonnis al had getekend. Natuurlijk is haar gedrag vanuit menselijk oogpunt begrijpelijk, maar in de politiek gelden harde wetten. Met haar vlucht en dit voorspelbare vonnis is ze naar de vergetelheid van de politieke woestijn gestuurd. Haar trouwe fans zullen nog een tijdje blijven morren, maar omdat er geen martelares in de gevangenis zit zal dit verstommen. Het was in dit opzicht al een veeg teken dat er gisteren bij de uitspraak van het vonnis nog maar een handjevol getrouwen bij de rechtbank verscheen.

Yingluck’s partij, Pheu Thai, doet er volgens Thitinan Pongsudhirak, hoofd van het Instituut voor Veiligheidszaken en Internationale Studies van  de Chulalongkorn Universiteit, goed aan het Shinawatra-tijdperk definitief naar de geschiedenis te verwijzen. ‘De partij moet zich hergroeperen onder nieuw leiderschap en als de nieuwe leider meer bereid is tot het sluiten van compromissen kan Thailand vooruitgang boeken.’ zei hij tegen journalisten.

Hans Geleijnse, Yingluck, Vonnis, Woestijn
Yingluck op haar eerste staatsbezoek in 2012. Zou Merkel zich haar democratische zuster nog herinneren?
Foto Zimbio.com

Een varkentje moet nog wel worden gewassen. Als er waarheid schuilt in de geruchten dat de junta het wel prima vond dat Yingluck naar het buitenland verdween zal het haar voorlopig weinig moeite kosten een land te vinden dat haar als ‘ballinge’ wil huisvesten. Geld genoeg, vooralsnog. Het wordt interessanter als Yingluck op basis van haar claim dat ze om politieke redenen vervolgd is  politiek asiel vraagt in een westerse democratie, zeg de Verenigde Staten waar ze vele vrienden heeft.

Toekenning van zo’n status zou de betrekkingen met het Thaise bewind zwaar onder spanning zetten. Het is onrealistisch te verwachten dat Donald Trump volgende week bij zijn ontmoeting met generaal-premier Prayuth de zaak-Yingluck uit zijn Twitter-hoed tovert.

 

 

 

 

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

5 Comments

 1. De essentie van het hele rijstverhaal, iets waar nauwelijks nog over gepraat wordt, is dat Thailand als grootste rijst exporteur ter wereld de bedoeling had om de prijs op te drijven door de Thaise rijstproductie niet aan te bieden op de werledmarkt maar op te slaan in magazijnen. Wachtend totdat de bijna doodgehongerde (ietwat aangedikt) buren aan de deur zouden kloppen en men het 3-voudige voor de rijst zou krijgen waarmee dan de hogere prijs die men alvast aan de boeren had gegeven zou kunnen betalen. Ik weet niet of dit normale praktijk is in de voedsel handel maar het uiterst immoreel. Zoals de engelsen zeggen “Karma is een bitch” en viel het hele plannetje in duigen daar Vietnam en India een record oogst hadden … Vraag: Wie was de bedenker van dit plannetje?

 2. ‘Er is door hen (nog) geen beroep tegen het vonnis aangetekend’, schrijf je. Logisch want het is een uitspraak van het Hooggerechtshof en daar is geen beroep tegen mogelijk.

  Het was Thaksin Shinawatra die verklaarde dat zijn jongere zus Yingluck zijn ‘kloon’ was. In de praktijk echter is het duidelijk dat broer en zus er een geheel verschillende manier van politiek bedrijven op nahielden. Thaksin verklaarde dat hij de ‘CEO van Thailand’ was die zijn tegenstanders in woord en daad hard aanpakte terwijl Yingluck een meer verzoenende en inclusieve houding had. Zij nam een aantal beslissingen die afweken van wat haar broer voorstelde. Ik bestrijd dat Yingluck in haar optreden de ‘kloon’ was van Thaksin hoewel er natuurlijk veel overeenkomsten waren in hun politieke standpunten omdat ze beiden dezelfde politieke partij en filosofie vertegenwoordigden en elkaar ongetwijfeld vaak raadpleegden.

  Ik heb geen hoge dunk van het Thaise rechtssysteem in het algemeen. Dat geldt in toenemende mate voor de periode vanaf de militaire coup van september 2006. Veel politieke waarnemers noemen Thailand nu een ‘juristocracy’ waar politiek en recht te innig verweven zijn. Dat veel politici en andere activisten vluchten voor het Thaise recht is volstrekt begrijpelijk en rechtvaardig.

  Het is wel merkwaardig dat heel veel vrouwelijke politici voortkomen uit een politieke dynastie. Dat geldt ook voor Hillary Clinton in de VS, Indira Gandhi in India, Benazir Bhutto in Pakistan, Corazon Aquino in de Fillipijnen en Park Geun-hye in Zuid-Korea.

  Dat vraagt om een nadere analyse van de vrouwenbewegingen in het algemeen en het feminisme in Thailand in het bijzonder. Een snel overzicht liet zien dat academische feministen vaak een hekel hadden aan Yingluck terwijl veel feministen met een achtergrond in vakbonden en andere basis-groepen daar anders over dachten. Maar iedereen vond wel dat Yingluck te weinig aandacht had voor vrouwelijke problemen wat je natuurlijk verwacht van een vrouw, nietwaar? Of moeten mannen zich daar meer voor inzetten?

  De dictator Prayut, een kloon van het militaire establishment, kan weer gerust gaan slapen nu een andere tegenstander van zijn bewind is ‘kaltgestellt’.

  • Ik ben voorzitter noch lid van de Yingluck-fanclub, van geen enkele fanclub trouwens. In dit opinie-verhaal behandel ik de politieke gevolgen van zowel het vonnis van de Supreme Court als de vlucht van Yingluck. De morele vraag of haar vlucht gerechtvaardigd was stel ik niet, ik heb in dit verhaal slechts geschreven dat die uit menselijke redenen begrijpelijk is.
   Goed dat je je nu zet aan een nadere analyse van het Thaise feminisme. Dat zal hopelijk werkelijkheidszin en kwaliteit van toekomstige opinies over dit onderwerp ten goede komen.
   Het Thaise rechtssysteem verschilt zeer van het westerse en kent vele (sluip)wegen. Onder bepaalde omstandigheden kan ook een arrest van het Hooggerechtshof worden teruggedraaid. Veiligheidshalve heb ik het zinnetje over een mogelijk beroep ingelast en wel op basis van deze opmerking: Norrawit Larlaeng, a lawyer for Yingluck, told reporters outside the court that an appeal was being discussed. Het zij zo. Maar ik begrijp dat je er graag voor kiest je reactie hiermee te beginnen. Toon gezet.

  • Zou interessant zijn Cor, maar heb dit nergens bevestigd gezien. Wel heeft de man die zegt het te weten vandaag bekendgemaakt dat zij in Dubai is: “We have received a preliminary informal report from the Foreign Ministry indicating that she is in Dubai,” said Prime Minister Prayuth Chan-ocha after expressing annoyance over reporters’ questions.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.