Yellen zegt ‘grote ruimte’ voor meer handel tussen de VS en China ondanks geopolitieke spanningen

Ontvang gratis updates over de betrekkingen tussen de VS en China

Ondanks veiligheidsspanningen zegt Janet Yellen dat er “enorme ruimte” is voor Amerikaanse en Chinese bedrijven om de handel en investeringen te vergroten tijdens een bezoek aan Peking om de wrijving tussen de twee machten te verminderen.

Aan het begin van zijn ontmoeting met de Chinese economische tsaar He Lifeng in het Daoyudai State Guest House in Peking, zei de Amerikaanse minister van Financiën dat een “breed deel” van de economieën van de twee landen op manieren met elkaar verbonden zou moeten zijn. Onomstreden voor beide regeringen.

“Ondanks de recente spanningen, betekent het feit dat we in 2022 een record voor wederzijdse handel hebben gevestigd, dat onze bedrijven voldoende ruimte hebben om handel te drijven en te investeren”, zei Yellen.

Terwijl ze haar en haar economische team toesprak in een spelonkachtige kamer in het pension, herhaalde Yellen oproepen aan Beijing en Washington om de communicatie te verbeteren, ook over macro-economie en financiële stabiliteit.

“Te midden van complexe mondiale economische vooruitzichten is er een dringende behoefte aan nauwe samenwerking tussen de twee grootste economieën en het uitwisselen van standpunten over … verschillende uitdagingen”, aldus Yellen.

Na hun bijna vijf uur durende vergadering dineerden Yellen en haar team zaterdagavond met hem en andere hoge Chinese functionarissen.

Het bezoek van Yellen aan Peking komt weken nadat minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de eerste kabinetsfunctionaris van Biden werd die naar China reisde. De reizen maken deel uit van een poging om de banden te stabiliseren die het laagste niveau in decennia hebben bereikt. Een eerdere poging mislukte nadat China een spionageballon boven Noord-Amerika had laten vliegen.

READ  Verklaring van president Joe Biden over de uitspraak van het Hooggerechtshof over de vrijstelling van studieleningen

Yellen probeerde een dunne lijn te bewandelen door op te roepen tot betere communicatie, terwijl hij er bij Peking op aandrong niet overdreven te reageren op de veiligheidsmaatregelen die de regering-Biden heeft genomen om te voorkomen dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt om het Chinese leger te helpen.

“De Verenigde Staten zullen gerichte acties ondernemen om onze nationale veiligheid te beschermen. Hoewel we het niet eens zijn over deze acties, kan dat meningsverschil leiden tot misverstanden, vooral als gevolg van een gebrek aan communicatie, wat onze bilaterale economische en financiële relatie onnodig zal verslechteren”, zei hij.

Eerder op zaterdag had Yellen een ontmoeting met Chinese experts op het gebied van klimaatfinanciering. Tijdens zijn ontmoeting hebben de VS en China – ’s werelds twee grootste uitstoters van broeikasgassen en grootste investeerders in hernieuwbare energie – “een gedeelde verantwoordelijkheid… om het voortouw te nemen”.

“Als China samen met ons en andere donorregeringen multilaterale klimaatinstellingen zoals het Green Climate Fund en Climate Investment Funds zou steunen, zouden we een grotere impact kunnen hebben dan we nu doen”, zei Yellen.

John Kerry, de speciale gezant van president Joe Biden voor klimaatverandering, zal naar verwachting de volgende hoge Amerikaanse functionaris zijn die China bezoekt.

Yellens ontmoeting met hem wordt algemeen beschouwd als de meest ingrijpende van haar vierdaagse bezoek.

Het was niet alleen de langste bijeenkomst, maar gaf zijn team ook de kans om meer te weten te komen over He, een beschermeling van president Xi Jinping die relatief onbekend is buiten China. Hij heeft zich onopvallend gehouden in de Chinese staatsmedia sinds hij de rol in maart op zich nam.

READ  LIV-golfers hebben gemengde resultaten behaald na de eerste ronde van de Masters

Benoemd tot vice-premier, volgde hij Liu He op als de economische koning van China. Terwijl Liu in het buitenland wordt gerespecteerd voor het toezicht houden op technocraten bij de centrale bank en het ministerie van Financiën, heeft hij ervaring als verantwoordelijke voor staatsplanning bij de National Development and Reform Commission.

Hij heeft gepleit voor meer openheid voor buitenlandse investeringen, maar er zijn zorgen dat hij als Xi-loyalist waarschijnlijk niet zal terugdringen tegen de neiging van Peking om meer controle in handen van staatsbedrijven te consolideren.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door Ban Gongsheng, gouverneur van de Centrale Bank van China.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *