Wuhan en het virus. Het Tsjernobyl van Xi Jinping?

 

Wereld, covid-19, Erik Kuijpers
De sarcofaag in Tsjernobyl

Het dodental van het coronavirus dat nu officieel covid-19 heet is al boven de 1.400 (al weet niemand het precies) ondanks de draconische maatregelen zoals het afsluiten van de stad Wuhan en enkele andere steden. Veel mensen zijn onder quarantaine gesteld, ook buiten China. In Europa zijn besmette mensen aangetroffen die niet in China zijn geweest; besmetting gaat van mond tot mond.

De World Health Organization over covid-19

‘Het topje van de ijsberg’ is de conclusie van deskundigen die het virus en het verloop van de ziekte hebben beoordeeld. De experts verwachten dat iedere besmette persoon ongeveer 2,5 andere mens kan aansteken en dat geeft een ‘aanvalsgraad’ van 60 tot 80 procent wereldwijd.

Zestig procent van de wereldbevolking van 7,8 miljard betekent 4,7 miljard zieken en als daarvan 1 procent overlijdt spreek je van 47 miljoen doden door covid-19. Maar over de ‘fatality rate’ ontbreken nog ervaringsgegevens. Een vaccin is in de maak maar daarvoor staat normaliter twee jaar zoeken en daarna volgt de aanmaak van miljoenen tot miljarden exemplaren…

Een immense crisis voor Xi Jinping

Over covid-19 is Xi verdacht stil en buiten het zicht van de camera’s. Hij laat het woord liever doen door zijn ministers. Maar hij kan niet anders dan diep geschokt zijn door de impact van het virus. De groei is in China gedaald zoals niet voorgekomen in de laatste 30 jaar. Ontelbare fabrieken, familiebedrijfjes en handelsondernemingen zijn tijdelijk gesloten, de onroerend goedmarkt staat vrijwel stil en aan- en afvoerlijnen van grondstoffen en gereed product zijn verstoord.

Deskundigen noemen de uitbraak van covid-19 de grootste economische en humanitaire crisis van Xi’s regering maar hij zal er niet aan denken af te treden. Wel is nu voor iedereen duidelijk geworden dat ondanks de meedogenloze autocratische aanpak ‘van boven af’ zijn macht grenzen heeft.

Wereld, covid-19, Erik Kuijpers
Mondkapje tegen virussen

De vergelijking met Tsjernobyl is duidelijk

De risico’s van deze uitbraak, mede veroorzaakt door laksheid en bewust verzwijgen van covid-19 door ambtenaren, hebben hun gelijke: de ramp in 1986 in de kerncentrale Tsjernobyl, destijds gelegen in de Sovjet Unie. Het afsmelten van een kernreactor veroorzaakte een explosie die tientallen mensen heeft gedood en het leven van tienduizenden heeft veranderd.

Daar werd de ramp lokaal én landelijk onder de pet gehouden door het stompzinnige en autocratische gedrag van de leiding en kwam men pas naar buiten toen in Zweden radioactieve neerslag werd gemeten. Tsjernobyl werd mede de nagel aan de doodskist van het regime toen Gorbatsjov hervormingen moest toestaan.

Er zijn vergelijkingen tussen beide rampen. Twee enorme rampen die verergerd werden door grof mismanagement ter plaatse en door onjuist optreden aan de top.

In de Chinese media noemt men de covid-19 ramp al een Chinese Tsjernobyl en een voorbeeld van dwaas optreden. De Chinese censuur is actiever dan ooit om die berichten te verwijderen en beperkt de toegang tot die pagina’s… Maar nu de arts-klokkenluider, Li Wenliang, die de alarmerende toename van ziektes die lijken op longontsteking signaleerde, zelf aan covid-19 is overleden, vergelijken meer en meer mensen de ramp met Tsjernobyl en dat houdt de censuur nauwelijks bij. Zou in Wuhan niet iedereen huisarrest hebben dan ging men massaal de straat op…

Overleeft Xi Jinping coved-19?

Veel zal afhangen van de route die het virus door China en de rest van de wereld gaat nemen. Niemand verwacht dat Xi het boetekleed zal aantrekken of enige wijziging zal aanbrengen in de structuur van het land waarin alles ‘van boven af’ wordt gedicteerd. Wel verwacht men wijzigingen in de structuur van de nationale gezondheidszorg (er worden in hoog tempo ziekenhuizen gebouwd) en duidelijk is dat er koppen gaan rollen onder de lokale ambtenaren die niet adequaat hebben ingegrepen toen de eerste verschijnselen zich aandienden.

In tegenstelling tot Moskou in 1986 werd niet gewacht tot derden de ramp ontdekten. Xi’s regering is zelf naar buiten gekomen met de vervelende boodschap waaraan hij nog heel lang zal worden herinnerd. Alleenheerser zijn heeft zo zijn nadelen…

Bron

Washington Post en The Guardian

Meer lezen?

Xi en het coronavirus.

Foto’s en prenten

Tsjernobyl en de nieuwe sarcofaag; wikimedia, 61569777.

Mondkapje voor virussen; foto van virusbeschermers.nl.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland