Xi, Blinken komen overeen om de banden tussen de VS en China te stabiliseren in zeldzame gesprekken in Peking

  • De eerste dergelijke bijeenkomst sinds 2018 is gericht op het beheer van geschillen
  • Ji zegt dat superkrachten verschillende moeilijkheden kunnen overwinnen
  • Blinken stelt ‘eerlijke en constructieve’ gesprekken op prijs
  • Een Xi-Biden-top zou de weg kunnen effenen, de wereld kijkt toe

BEIJING, 19 juni (Reuters) – China en de Verenigde Staten kwamen maandag overeen hun rivaliteit te verdiepen om conflicten te vermijden, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken kondigde geen grote vooruitgang aan tijdens een zeldzaam bezoek aan Peking.

De Chinese president Xi Jinping juichte de “vooruitgang” toe nadat hij Blingen de hand had geschud in de Grote Hal van het Volk, een grote zaal die normaal gesproken gereserveerd is voor het begroeten van staatshoofden.

Blinken vertelde tijdens zijn eerste officiële ontmoeting met de Chinese leider sinds 2018 aan verslaggevers dat Taiwan controversiële kwesties aan de orde had gesteld, zoals de claim van Peking op het democratische eiland.

En hoewel hij zei dat de twee partijen geen vooruitgang hebben geboekt bij het aangaan van regelmatige militair-militaire banden – een grote zorg voor de rest van de wereld – verwacht hij dat meer hoge Amerikaanse functionarissen China de komende weken zullen bezoeken.

Hun ongeveer 30 minuten durende ontmoeting zou later in het jaar een top tussen Xi en de Amerikaanse president Joe Biden helpen vergemakkelijken.

Biden en Xi ontmoetten elkaar voor het laatst in november aan de zijlijn van de G20-top in Bali, Indonesië, en beloofden vaker contact te houden, hoewel de banden zijn verslechterd door Taiwan, beschuldigingen van spionage en andere zorgen.

“Beide partijen hebben vooruitgang geboekt en overeenstemming bereikt over enkele specifieke kwesties. Dit is heel goed”, zei Xi tegen Blinken aan een lange tafel versierd met roze lotusbloemen.

READ  Daniel Cameron, bondgenoot van Mitch McConnell, wint GOP voorverkiezingen voor de gouverneur van Kentucky

Blinken antwoordde dat de twee landen “een verplichting en een verantwoordelijkheid hebben” om hun relatie te beheren en dat de Verenigde Staten “toegewijd zijn om dat te doen”.

Hij voegde eraan toe dat zijn ontmoetingen in Peking, waaronder gesprekken met China’s topdiplomaat Wang Yi en minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, “openhartig en constructief” waren geweest.

Het was niet meteen duidelijk op welke vooruitgang hij doelde uit de opmerkingen van Xi, hoewel hij zei dat Peking “hoopt op een goede en stabiele relatie tussen China en de VS” en dat de twee landen “verschillende moeilijkheden kunnen overwinnen”. Gesproken woorden.

Hij drong er bij de Verenigde Staten op aan “de legitieme rechten en belangen van China niet te schaden”, waarmee hij potentiële brandhaarden zoals Taiwan signaleerde.

De kernkwestie van Taiwan

Het gebrek aan regelmatige en open communicatiekanalen tussen ’s werelds twee grootste economieën heeft wereldwijd voor onrust gezorgd, en de onwil van Peking om regelmatig militair-militaire gesprekken met Washington aan te gaan, heeft de buurlanden van China ongerust gemaakt.

Maar analisten zeiden dat de opmerkingen van Xi en de diplomatieke choreografie van het bezoek een teken waren van een verlangen naar vooruitgang.

“De boodschap uit China is zeer positief”, zegt Wu Xinbo, professor en directeur van het Center for American Studies aan de Fudan University in Shanghai.

“China heeft laten zien dat het nog steeds gelooft in samenwerking met de VS om de betrekkingen te stabiliseren en te verbeteren. Hoewel China niet optimistisch is over de betrekkingen tussen China en de VS, denk ik dat het de hoop niet heeft opgegeven.”

READ  Anthony Davis leidt Lakers langs Warriors in Game 3: hoe kan Golden State zich aanpassen aan Game 4?

Eerder op maandag onderstreepte Blinken het belang van open communicatiekanalen tijdens meer dan drie uur durende gesprekken met Wang, die het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘productief’ noemde.

Wang beschreef de relatie tussen de VS en China als een dieptepunt en zei dat de oorzaak de verkeerde perceptie van China van Amerika is.

“We moeten mensen, de geschiedenis en de wereld op een verantwoorde manier benaderen en de neerwaartse spiraal van de betrekkingen tussen de VS en China omkeren”, zei Wang tijdens de ontmoeting met Blinken, in een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De reis van Piplingen werd in februari uitgesteld nadat een vermoedelijke Chinese spionageballon het Amerikaanse luchtruim was binnengevlogen en werd over de hele wereld nauwlettend in de gaten gehouden omdat een verdere verslechtering van de betrekkingen wereldwijde gevolgen zou kunnen hebben voor financiële markten, handelspraktijken en -routes en toeleveringsketens.

Tijdens het bezoek van Blingen was de toon van Peking op Taiwan bijzonder duidelijk. “Er is geen ruimte voor compromissen of concessies met China”, zei Wang volgens een Chinees leesrapport.

De VS hebben lang vastgehouden aan een beleid van “strategische dubbelzinnigheid” over het al dan niet militair reageren op een aanval op Taiwan, dat Peking heeft geweigerd uit te sluiten.

Toen de Amerikaanse president Joe Biden vorig jaar werd gevraagd, zei hij dat Washington Taiwan zou verdedigen in het geval van een Chinese invasie, hoewel assistenten later zeiden dat zijn opmerkingen geen weerspiegeling waren van een beleidsafwijking van het al lang bestaande “één China”-beleid.

Amerikaanse functionarissen hebben onderstreept dat de VS de onafhankelijkheid van Taiwan niet steunen.

READ  De politie van Minneapolis wordt geconfronteerd met een instemmingsbesluit. Werken ze?

Amerikaanse functionarissen bagatelliseren het vooruitzicht van een grote doorbraak in de gesprekken, maar zij en analisten verwachten dat het bezoek van Blinken de weg vrijmaakt voor bilaterale ontmoetingen in de komende maanden, inclusief mogelijke reizen van minister van Financiën Janet Yellen en minister van Handel Gina Raimondo.

Humeyra Pamuk doet verslag in Peking; Aanvullende rapportage door Jason Xue in Shanghai, Sophie Yu, Yew Lun Tian, ​​Dominique Patton, Joe Cash in Beijing, Jeanny Kao en Ben Blanchard in Taipei; Door Humeyra Pamuk en John Geddie; Bewerking door Simon Cameron-Moore en Andrew Heavens

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Humera-katoen

Thomson Reuters

Humeyra Pamuk is senior correspondent buitenlands beleid in Washington, DC. Hij dekt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en reist regelmatig met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens haar 20 jaar bij Reuters bekleedde ze posten in Londen, Dubai, Caïro en Turkije, waar ze verslag deed van de Arabische Lente en de Syrische burgeroorlog tot meerdere Turkse verkiezingen en de Koerdische opstand in het zuidoosten. In 2017 won hij het Knight-Backhatt Fellowship Program aan de Columbia University’s School of Journalism. Hij heeft een BA in Internationale Betrekkingen en een MA in Studies van de Europese Unie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *