Wordt Myanmar een mislukte staat?

Analyse: Myanmar staat aan de vooravond van een mislukte staat

Myanmar kan een mislukte staat worden. Het aanhoudende geweld legt het land plat. Banken, overheidsgebouwen en havens functioneren niet meer, fabrieken zien buitenlandse orders gecanceld. De Myanmarese historicus en oud-VN-diplomaat Thant Myint-U (55) waarschuwt in de Volkskrant tevens voor een ineenstorting van gezondheidszorg en onderwijs.

Tientallen miljoenen wacht een nog grotere armoede, hongersnood ligt op de loer, tienduizenden mensen zullen sterven aan behandelbare ziektes, kinderen blijven achter zonder opleiding en toekomst. Het wordt chaos en verval waar het land nog decennia last van zal hebben. Dat zijn de voorspellingen. Alles wat richting democratie is opgebouwd gaat verloren. De gekozen regeringsleiders zijn gevangen gezet, gedood of gevlucht. Maar dit keer is het verzet heviger dan voorheen. Het aantal gedode demonstranten is al meer dan 700.

Mislukte staat

De diverse minderheden zoals de Rakhine, Kachin, Ta’ang en Karen hebben Birma nooit als een staat erkend. Zij wilden autonomie of in ieder geval een federatie. Deze groeperingen leveren al jarenlang strijd met het regeringsleger. En ondergaan al die tijd de onderdrukking die de demonstrerende burgers nu ondergaan. Ondertussen wordt de onderdrukking van de oorspronkelijk vreedzame demonstraties tegen de militaire staatsgreep begin februari steeds gewelddadiger. 

Ondanks de weg naar democratie zoals de legerleiding het noemt, heeft het leger nog steeds veel te vertellen in de politieke arena. Wat ze niet zint is dat de Nationale Liga voor Democratie, de partij van  Aung San Suu Kyi, steeds machtiger en populairder wordt. In november vorig jaar won de NLD de verkiezingen met een grote meerderheid. Daarop beschuldigde de legerleiding Suu Kyi en haar partijgenoten van verkiezingsfraude en gingen over tot een coup. De generaals willen hun dominante positie verdedigen, het politieke landschap reorganiseren en over twee jaar nieuwe verkiezingen uitschrijven. Maar het massale verzet was voor hen een verrassing. Het leger slaat nu hard terug met de bedoeling dit de kop in te drukken en de landelijke stakingen te doorbreken.

Kachin Independence Army

Etnische gewapende groepen

Activisten zoeken nu samenwerking met etnische gewapende groepen. Evenals parlementsleden van de regerende Nationale Liga voor Democratie, die aan arrestatie ontkwamen. Zij streven naar een alliantie tussen stedelijke pro-democratie-demonstranten en etnische gewapende organisaties. Een cocktail die tot een burgeroorlog kan leiden. Maar of een gewapende alliantie het goed getrainde leger van Myanmar gaat verslaan is nog maar de vraag. De grootste etnische gewapende organisatie is de United Wa State Army (UWSA), met zo’n 30.000 man. De resterende groepen, ongeveer 20, hebben samen 40.000 soldaten. De UWSA is een nazaat van de oude communistische opstandelingen en, gezien de ligging van de Wa-staat in het oosten, close met China. Ze tonen tot nu toe geen interesse om zich tegen het leger te keren.

Diverse etnische legers hebben hun steun uitgesproken voor het verzet. Ook de demonstranten proberen zich te wapenen. Ze bouwen barricades, gebruiken zelfgemaakte wapens of proberen aan echte te komen. Het mogelijke samengaan van de stedelijke protestbeweging met etnische gewapende organisaties kan een bloedige burgeroorlog ontketenen, die voor de hele regio negatieve gevolgen zal hebben. 

 
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*