Woodstock en tegencultuur: ‘Waar zijn al de vredestichters gebleven?’

In 1970 bijt Rotterdam het spits af met een voor Nederland ongekend gebeuren: het driedaagse popfestival in het Kralingse Bos. Voor wie er geweest is een fantastische happening met grandioze popmusici. De wereldtop destijds.

De muziekcultuur was een integraal onderdeel van een maatschappelijke ontwikkeling met echo’s tot op de dag van vandaag. Het oproer kraaide overal. Studenten- en jongerenbeweging (Provo in Nederland, de studentenrevolte Parijs, mei 1968), de vrouwenbeweging met Dolle Mina in Nederland, Black Power, de Vredesbeweging tegen de Vietnamoorlog. Er was de nodige illusie, zoals de hippies met hun flower power, de breuk met de denk- en belevingswereld van oudere generaties voltrok zich echter razendsnel en zou niet meer zo zichtbaar worden.

Rotterdam en Nederland hadden ditmaal niet de primeur. Een jaar eerder werd in de Verenigde Staten in de buurt van het plaatsje Bethel een legendarisch geworden popfestival gehouden. Op een weiland van 240 hectare werd vier dagen lang muzikaal geschiedenis geschreven. Woodstock zou een begrip worden, gaf volgens het muziekblad Rolling Stone een nieuwe wende aan de popmuziek en -cultuur.

Het festival zou drie dagen duren, maar het werden er door de enorme belangstelling vier. Van de 32 groepen en artiesten moest één het laten afweten. Iron Butterfly speelde niet omdat de band wegens de grote drukte niet op het terrein kon komen. Er waren meer dan 400.000 bezoekers.

Redactie, Antonin, Woodstock, Kralingen, Popfestival

Grote namen op het podium: Joan Baez, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills, Nash & Young, Grateful Dead, Janis Joplin, Santana en the Who om maar er maar enkele te noemen. John Lennon had ook willen komen, maar kwam volgens eigen zeggen Amerika niet in.
Het festival zou beginnen met een optreden van Tim Hardin, maar die was te stoned om te spelen. En dus trapte Richie Havens het festival af.

Redactie, Antonin, Woodstock, Kralingen, Popfestival
Jimi Hendrix ging uit dak, beroemd optreden maar velen waren al naar huis

Het optreden van Jimi Hendrix wordt gezien als hét hoogtepunt van het festival. Maar het werd echter slechts gadeslagen door een fractie van de 400.000 bezoekers. Hendrix startte zijn optreden namelijk pas op 9:00 uur ‘s morgens op de laatste dag van het festival. De meeste toeschouwers waren toen al vertrokken. Geschat wordt dat maar 30.000 resteerden bij het geweldige optreden van Hendrix.

Het festival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het hippietijdperk. Het werd Woodstock genoemd naar de gelijknamige plaats op een kleine 70 km afstand die faam genoot als centrum van de toenmalige hippiecultuur.

Redactie, Antonin, Woodstock, Kralingen, Popfestival
Pink Floyd Live at Kralingen, later uitgekomen op LP met toepasselijke titel Stamping Ground

Door de enorme toestroom van bezoekers was er een tekort aan water en voedsel, aan toiletten, aan EHBO-posten, eigenlijk aan alles… Dat was de reden dat de gouverneur van de staat New York het terrein al snel tot rampgebied verklaarde. Hij wilde 10.000 man van de National Guard sturen maar John Roberts, één van de organisatoren, wist dat te voorkomen.

Redactie, Antonin, Woodstock, Kralingen, Popfestival
Waar bleven de vredestichters.

Des te opvallender dat er nauwelijks geweldsincidenten plaatsvonden. Het waren de dagen van ‘music and peace’, alsof er toen een andere wind over de wereld waaide. Wel zouden drie doden zijn gevallen: één gerelateerd aan insuline, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden en een andere festivalganger stierf aan een gesprongen blindedarm.

Daarnaast werden er op het festival twee baby’s geboren en hadden vier vrouwen een miskraam. In 2017 werd de grond tot historisch erfgoed verklaard. Het werd opgenomen in het National register of Historic Places.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.