Woningmarktfase: Kopers zijn geïnteresseerd, maar weinig verkopers

De huizenmarkt komt meestal tot leven in het voorjaar, wanneer kopers worden blootgesteld aan warmer weer. Dit jaar zit de markt vast in een diepe bevriezing en huisvestingsexperts zeggen dat de grootste boosdoener een gebrek aan verkopers is.

Er is interesse onder kopers – er waren hypotheekaanvragen Die is in maart met 10 procent gestegen Maar het aantal te koop staande woningen is lager dan de maand ervoor. Deze mismatch wordt deels veroorzaakt door huiseigenaren die willen verkopen, maar worden afgeschrikt door de hoge prijzen en hypotheekrentes waarmee ze als kopers worden geconfronteerd.

Er zijn meer dan driekwart van de verkopers Een recent onderzoek door Realtor.com Ze zeiden dat ze zich “opgesloten” voelden in hun huis vanwege hun eigen lage hypotheekrente. Meer dan de helft zei van plan te zijn te wachten tot de prijzen dalen voordat ze hun huis op de markt brengen.

Sandy Robinson, een 71-jarige gepensioneerde leraar in Fairhaven, Massachusetts, wordt geïntimideerd door de markt. Hij wil zijn herenhuis met twee slaapkamers verkopen, maar maakt zich zorgen of hij zich een nieuw huis kan veroorloven. “Het is nu een beetje eng, je moet voorzichtig zijn,” zei ze.

Er is een patstelling ontstaan ​​op de woningmarkt, die nog sterker zou moeten zijn. De verkoop van bestaande woningen is in maart met 22 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder Landelijke Vereniging van Makelaars. De voorraad onverkochte woningen die eind maart op de markt stond, bedroeg in totaal 2,6 maanden, waardoor het langer zal duren om ze te verkopen. Voorraad verdubbelt meestal om vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

READ  Cormac McCarthy, auteur van 'The Road' en 'No Country for Old Men', is op 89-jarige leeftijd overleden.

“We zitten in een echte patstelling”, zegt Robert Frick, bedrijfseconoom bij Navy Federal Credit Union. “Het zal een moeilijk proces worden om de markt te ontdooien en het zal lang duren om weer een normaal aanbod te krijgen. en vraag situatie.”

Minder huizen te koop betekent meer concurrentie tussen kopers, wat leidt tot biedoorlogen en stijgende prijzen. Hoewel de gemiddelde prijs van een huis lager ligt dan de recente hoogtepunten, is deze ongeveer 40 procent hoger dan aan het begin van 2020. S&P CoreLogic Case-Shiller-indexHet meet prijzen in het hele land.

“Iedereen is een beetje verbaasd over het niveau van prijsbestendigheid”, zegt Todd Detta, chief product and technology officer bij vastgoedanalysebedrijf Atom Data Solutions.

Matt Berger wil zijn starterswoning met drie slaapkamers in Lebanon, Ohio, waar hij woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen, verkopen, maar aarzelt. “Het voelt nu strak aan en zal alleen maar strakker worden naarmate de kinderen groter worden,” zei ze.

Ze willen dichter bij Cincinnati verhuizen, maar de huizen die ze zich een jaar geleden konden veroorloven, vallen nu buiten hun prijsklasse. Wat de druk nog vergroot, is de lage hypotheekrente op hun huidige huis: “We zitten in het midden van de drieën” – de helft van het nationale gemiddelde – “en ik haat het om daar afscheid van te nemen”, zei meneer. zei Berger. 42.

“Het is dubbel zo met hoge rentetarieven en huizenwaarden die zo hoog zijn dat we er bang van worden”, voegde hij eraan toe. Hij en zijn vrouw hopen dat de hypotheekrente zal dalen en dat ze over een jaar of twee een betaalbaar huis zullen vinden voordat hun kinderen naar school gaan.

READ  State Farm stopt met de verkoop van opstalverzekeringen in Californië, onder vermelding van natuurbrandrisico's

Het gemiddelde tarief op de meest populaire woninglening, de 30-jarige hypotheek met vaste rente, is 6,43 procent. Freddy Mac Donderdag, meer dan het dubbele van twee jaar geleden. De hypotheekrente steeg eind vorig jaar tot boven de 7 procent, maar de daling is sindsdien langzaam en ongelijkmatig.

Om verkopers opnieuw te stimuleren, moeten de tarieven dalen tot onder de “magische hypotheekrente” van 5,5 procent. Studie door John Burns Research and Consulting. Meer dan 70 procent van de potentiële huizenkopers vertelde onderzoekers dat ze niet bereid waren een hypotheek te nemen boven dat tarief.

“Huiseigenaren lijken momenteel erg geduldig te zijn”, zegt Megan Sherlock, senior onderzoeksanalist bij John Burns. “Die mensen zullen wachten tot de zaken een beetje tot rust zijn gekomen”, voegde hij eraan toe.

De meeste experts uit de industrie zijn van mening dat het omslagpunt nog ver weg is. Daniel Hale, hoofdeconoom bij Realtor.com: “Dit wordt een transformerend jaar. Nu we 2024 ingaan, zouden we meer mensen moeten zien die geïnteresseerd zijn in kopen.”

De markt kan ook ontdooien als aan de vraag van gefrustreerde kopers wordt voldaan door huizenbouwers, die “voor het eerst in de geschiedenis huisvestingsmogelijkheden en mobiliteitsmogelijkheden creëerden”, aldus de heer Attom. zei Tetta.

Een gebrek aan bestaande huizenvoorraad lijkt kopers naar nieuwbouw te duwen, een kleine markt waar de verkoop sterk was. De verkoop van nieuwe eengezinswoningen is in maart met bijna 10 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldt het Censusbureau.

De National Association of Realtors voorspelt dat de verkoop van nieuwe huizen dit jaar met 4,5 procent zal stijgen en in 2024 met 12 procent. Verwacht wordt dat de verkoop van bestaande huizen dit jaar met 9 procent zal dalen en in 2024 zal herstellen.

READ  'Super Mario Bros. Movie' is de 10e animatiefilm die wereldwijd de grens van $1 miljard heeft overschreden.

Er zijn altijd redenen waarom onwillige huiseigenaren worden gedwongen om te verkopen, zoals een baanoverdracht, inkrimping of echtscheiding, zei Ileana Abella, algemeen directeur verkoop bij de Abella Group, een makelaardij in onroerend goed in Miami.

“Als u van plan bent om langer dan vijf jaar in uw huis te blijven, zal 6 procent u niet doden”, zei hij over de huidige rentetarieven.

Veel huiseigenaren zijn echter tevreden met wachten.

Ellen Goldman, een 72-jarige gepensioneerde advocaat in Naples, Fla., wil inkrimpen. Zij en haar man, Sam Savage, wonen sinds 2004 in hun huis met twee verdiepingen, maar realiseerden zich dat naarmate ze ouder werden, de trap te moeilijk werd.

“We werken allebei, het is geen probleem,” zei mevrouw Goldman, “en we willen nu handelen voordat het moeilijker wordt.”

Maar ze hebben geen haast. “We hoeven dit niet te doen,” zei hij, eraan toevoegend dat ze de lokale prijzen in de gaten houden. “Het zou leuk zijn als wij ook blijven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *