Wit-Russische functionaris: West heeft geen andere keuze dan kernwapens in te zetten

28 mei (Reuters) – Het Westen heeft Wit-Rusland geen andere keus gelaten dan Russische tactische kernwapens in te zetten en moet oppassen dat het niet “rode lijnen overschrijdt” bij belangrijke strategische kwesties, zo zei een hooggeplaatste Wit-Russische functionaris op zondag.

Alexander Volpovich, staatssecretaris van de Wit-Russische Veiligheidsraad, zei dat de terugtrekking van de wapens logisch was, aangezien de Verenigde Staten veiligheidsgaranties boden en geen sancties oplegden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991.

“Vandaag is alles uit elkaar gescheurd. Alle beloften die zijn gedaan, zijn voor altijd verdwenen”, citeerde persbureau Belda Volpovich in een interview op de staatstelevisie.

Wit-Rusland, geleid door president Alexander Loekasjenko sinds 1994, is de trouwste bondgenoot van Rusland in de voormalige Sovjet-Unie en stond het Kremlin in februari 2022 toe zijn grondgebied te gebruiken om een ​​invasie van Oekraïne te lanceren.

Rusland ging vorige week verder met een besluit om tactische kernwapens in te zetten op Wit-Russisch grondgebied, gericht op het behalen van bepaalde overwinningen op het slagveld.

Rusland zegt dat zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne gericht is op het tegengaan van wat het zegt een drang is van “het collectieve Westen” om een ​​oorlog bij volmacht te voeren en Moskou een nederlaag toe te brengen.

“De inzet van tactische kernwapens op het grondgebied van Wit-Rusland is een van de strategische afschrikmaatregelen. Als er een reden is in de hoofden van westerse politici, zullen ze deze rode lijn natuurlijk niet overschrijden”, zei Volbovich.

“Elke poging om tactische kernwapens te gebruiken zal leiden tot onomkeerbare gevolgen”, zei hij.

READ  Azië-Pacific Markten, Centrale Bank, Renteverhoging, RBA

Loekasjenko zei vorige week dat de wapens al in beweging waren, maar het was nog niet duidelijk wanneer dat zou zijn.

De Verenigde Staten hebben de inzet van kernwapens in Wit-Rusland veroordeeld, maar zeggen dat hun standpunt over het gebruik van dergelijke wapens niet is veranderd.

Westerse sancties werden aan Wit-Rusland opgelegd lang vóór de invasie vanwege Loekasjenko’s harde optreden tegen de mensenrechten, met name de onderdrukking van massale protesten tegen wat volgens zijn tegenstanders zijn frauduleuze herverkiezing in 2020 is.

Nadat ze onafhankelijk waren geworden van de Sovjetregering, kwamen Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan overeen om te ontwapenen en terug te keren naar Rusland als onderdeel van internationale inspanningen om de proliferatie onder controle te houden.

Verslag door Ron Popsky; Bewerking door Mark Porter

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *