Wimbledon heft schorsing op voor spelers uit Rusland en Wit-Rusland

Tennissers uit Rusland en Wit-Rusland mogen deze zomer deelnemen aan Wimbledon nadat toernooifunctionarissen een beleid hebben teruggedraaid dat hen vorig jaar verbood na de agressie van Rusland tegen Oekraïne.

De beslissing om de spelers te verbannen kreeg destijds zelfs kritiek binnen het tennis en zou naar verwachting worden teruggedraaid. Ambtenaren van Wimbledon motiveerden hun beslissing in een verklaring en zeiden dat het handhaven van het beleid “zal beschadigen” voor het meest prestigieuze toernooi in de sport, tennis.

De nummer twee van de wereld, Arina Sabalenka uit Wit-Rusland, die in januari de Australian Open won, en de US Open-kampioen van 2021, Daniil Medvedev, die vijfde staat op de ranglijst bij de mannen, zullen de grootste begunstigden zijn van de verhuizing.

Medvedev zei dat hij de gebeurtenissen van de afgelopen week nauwlettend had gevolgd toen het nieuws over de opheffing van het verbod zich verspreidde, en was heel blij toen hij het nieuws vanmorgen zag.

“Ik heb altijd gezegd dat ik van deze wedstrijd houd”, zei Medvedev, ook al is het de enige Grand Slam die hij niet heeft gehaald in de kwartfinales. “Een mooie wedstrijd. Mooie grandslam. Ik ben heel blij dat ik dit jaar heb kunnen spelen.”

Om zich te kwalificeren onder de nieuwe regels van Wimbledon, moeten spelers uit Rusland en Wit-Rusland strijden als “neutrale atleten” zonder gezangen, vlaggen of andere nationalistische attributen, en ze mogen geen steun betuigen aan de Russische invasie van Oekraïne. Ook sponsoring door staatsbedrijven wordt verboden.

Veel sporten gingen snel om Rusland en Wit-Rusland sportparia’s te maken als straf voor de rol van hun land bij de invasie van Oekraïne, maar Wimbledon was vorig jaar het enige tennis Grand Slam-evenement. Terwijl de steun voor Oekraïne wijdverspreid is in tennis, is het verbod op Wimbledon – een gezamenlijke actie met de Britse Lawn Tennis Association, die de sport daar regelt – in de hele sport bekritiseerd als een problematisch precedent.

READ  Manchester City wint Premier League-titel met Arsenal-nederlaag

In een verklaring die vrijdag werd vrijgegeven, zei Ian Hewitt, voorzitter van de All England Club, dat het de invasie blijft veroordelen en de bevolking van Oekraïne blijft steunen.

“Dit is een ongelooflijk moeilijke beslissing, die niet lichtvaardig of zonder veel aandacht voor de getroffenen is genomen”, zei Hewitt. “Alle factoren in overweging genomen, zijn we van mening dat dit de meest geschikte regelingen zijn voor de kampioenschappen van dit jaar.”

Hewitt zei dat de club de positie zal herzien als de omstandigheden vóór de aftrap van 3 juli veranderen.

Zoals de meeste Olympische sporten, was tennis verenigd in het verbieden van de nationale symbolen van Rusland en Wit-Rusland en het verbieden van die landen om teamwedstrijden te spelen.

Alleen Wimbledon en de LTA verbood spelers echter om deel te nemen aan hun evenementen, een stap die sterk werd gesteund door het Britse parlement.

De professionele tours voor heren en dames, de ATP en WTA straften Wimbledon af en kozen ervoor om geen rankingpunten toe te kennen voor toernooiwinsten. De verhuizing was een poging om van het evenement een soort tentoonstelling te maken, maar het schaadde ook de tours en veel topspelers, waaronder Novak Djokovic en Elina Rybakina, omdat de ranglijst de prestaties van de afgelopen 12 maanden niet nauwkeurig weergaf.

Bovendien won Rybakina, die is geboren en getogen in Rusland en op 18-jarige leeftijd voor Kazachstan begon te spelen, hoe dan ook het toernooi, een autochtone Rus, die de titel van het damesenkelspel won.

In een gezamenlijke verklaring op vrijdag zeiden de ATP en WTA, die de spelers en het toernooi vertegenwoordigen: “We zijn blij dat alle spelers de kans krijgen om mee te doen. Wimbledon LTA-evenementen deze zomer. Het kostte de hele game een gezamenlijke inspanning om met een werkbare oplossing te komen die de integriteit van de game zou beschermen. De rondleidingen herhaalden “duidelijke veroordeling van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne”.

READ  'GMA3' presentatoren Amy Robach en DJ Holmes verlaten ABC na gerapporteerde romance

De beslissing heeft zijn tegenstanders, waaronder enkele prominente spelers. Tweevoudig Wimbledon-kampioene Petra Kvitova zei dat spelers uit Rusland en Wit-Rusland niet mogen worden toegelaten op Wimbledon of de Olympische Spelen. “Ik sta aan de Oekraïense kant”, zei Kvitova vrijdag na haar overwinning op de Roemeense Sorana Cirstia in de halve finale.

Spelers uit Rusland en Wit-Rusland spraken eind vorig jaar hun teleurstelling uit, maar de scheidsrechter voor de wedstrijd daagde het niet uit voor de rechtbank.

In de afgelopen maanden hebben verschillende topspelers, waaronder Djokovic, de oorlog veroordeeld, maar gezegd dat spelers uit Rusland en Wit-Rusland mogen spelen, hoewel alleen de Russische Daria Kasatkina openlijk kritiek heeft geuit op spelers uit Rusland of Wit-Rusland. Een gevecht dat hij in de zomer in een video deed. Een andere Rus, Andrei Rublev, verscheen in de video en zei dat hij het eens was met haar uitspraken, hoewel hij niet openlijk kritisch was.

Sabalenka zei in Australië dat als hij iets had kunnen doen om te veranderen wat er in Oekraïne gebeurt, hij dat zou hebben gedaan. Victoria Azarenka, afkomstig uit Wit-Rusland en lid van de WTA Tour Players Council, bood zich vrijwillig aan om deel te nemen aan een tentoonstelling om geld in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne voorafgaand aan de US Open. Ze deed niet mee.

Soldaten uit Oekraïne zijn gedwongen hun land te ontvluchten. Velen, waaronder Lesia Tsurenko en Dayana Yastremska, hebben gelobbyd voor een verbod op Russische en Wit-Russische spelers om deel te nemen aan professionele competities totdat ze hun verzet tegen de oorlog kenbaar maken.

READ  Eagles vs. Giants-score: live updates, spelstatistieken, hoogtepunten, analyse voor 2023 NFL Playoff Division Game

Er is het afgelopen jaar weinig contact geweest tussen spelers uit Oekraïne en Rusland en Wit-Rusland, hoewel Kasatkina zei dat ze veel bedankberichten ontving van spelers uit Oekraïne na het plaatsen van haar video.

De verhuizing van de All England-club komt dagen nadat het Internationaal Olympisch Comité had aangekondigd dat Rusland en Wit-Rusland mogen deelnemen aan de Zomerspelen van 2024 in Parijs. Tennis toonde aan dat spelers uit die landen zonder enige belemmering kunnen concurreren met Oekraïense spelers.

Spelers uit Rusland blijven uitblinken in het spel. Op vrijdagmiddag versloeg Medvedev landgenote Karen Kachanov in de halve finale van de Miami Open, een van de grootste toernooien van het jaar buiten de Grand Slams, om door te gaan naar de finale van zondag tegen Carlos Algarz of Janik Sinner. Rybakina speelt zaterdag de vrouwenfinale.

Nadat hij van Medvedev had verloren, zei Kachanov dat hij de hele ochtend niet op zijn telefoon had gekeken en pas na de wedstrijd ontdekte dat hij op Wimbledon kon spelen.

“Alle Russische en Wit-Russische spelers, we hebben eerder gezegd dat we daar willen spelen”, zei Kachanov, die de kwartfinales bereikte op Wimbledon 2021. “Ik zit in de laatste 8 club, het is heel bijzonder en een speciale gebeurtenis in de tennisgeschiedenis. .”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *