Filipijnse volksverhaaltjes (7). De jongen die een steen werd

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, wildstrik

 

Ingeslikt door een steen

De jonge knaap Elonen zit in de tuin en maakt een wildstrik. Dan roept een vogel naar hem: tik-tik-lo-den wat betekent: ‘Pak me dan als je kan…’

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, wildstrik

‘Momentje, ik ben net een strik aan het maken voor je’ zegt de jongen; maar de vogel blijft roepen en hem uitdagen met tik-tik-lo-den tot de wildstrik helemaal klaar is.

Dan rent hij naar de vogel, werpt zijn strik, en … hij heeft hem! Hij stopt de vogel in een grote kruik in huis en gaat dan met vrienden in de rivier zwemmen.

Maar in huis krijgt oma honger. Ze kookt en eet de vogel. Als Elonen thuis komt en ziet dat de vogel weg is is hij erg boos. Hij wil weglopen en er nooit meer terugkomen.

Hij loopt het bos in en gaat een heel eind weg tot hij bij een grote steen komt. Dan zegt hij ‘Steen, open je mond en eet me op.’ En dat doet de steen: hij eet de jongen op.

Oma mist haar kleinzoon en gaat hem zoeken in het bos. Tenslotte komt ze langs de steen en schreeuwt ‘Hier zit ie….!’

Zij probeert zelf de steen te openen maar dat lukt niet. Er worden paarden bij gehaald om te helpen; die trappen tegen de steen maar de steen gaat niet open.

Ze roept een waterbuffel maar die breekt haar hoorns op de steen. De kippen komen in de steen pikken en de donder komt de steen bewegen maar niets kan hem openen.

Oma gaat zonder haar jongen naar huis.

 

Foto’s en prenten

Menhir El Cabezudo, Cantabria y Palencia, Spanje; wikimedia, curid, 3181702.

Wildstrik; met dank aan de website bushcraftexperience.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland