WHO Cancer Hand beschouwt aspartaam ​​als een ‘waarschijnlijk kankerverwekkende stof’; De verbruikslimiet verandert niet

LONDEN, 13 juli (Reuters) – De zoetstof aspartaam ​​is een “potentieel kankerverwekkende stof”, maar veilig om te consumeren op reeds overeengekomen niveaus, zeiden twee groepen die banden hebben met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag.

De beoordelingen zijn het resultaat van twee afzonderlijke deskundigenpanels van de WHO, waarvan er één aangeeft of er enig bewijs is dat een stof een potentieel risico vormt, en de andere beoordeelt hoeveel reëel risico de stof daadwerkelijk vormt.

Aspartaam ​​is een van ’s werelds meest populaire zoetstoffen, gebruikt in producten variërend van Coca-Cola light frisdrank tot Mars Extra kauwgom.

Op een persconferentie voorafgaand aan de aankondiging, adviseerde Francesco Branca, hoofd voeding van de WHO, consumenten die dranken afwegen geen aspartaam ​​of zoetstoffen te overwegen.

“Als consumenten moeten beslissen of ze gezoete of met suiker gezoete cola willen drinken, denk ik dat ze een derde optie moeten overwegen: in plaats daarvan water drinken,” zei Branca.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC), gevestigd in Lyon, Frankrijk, zei in zijn eerste aankondiging van het additief begin vrijdag dat aspartaam ​​een ​​”waarschijnlijk kankerverwekkende stof” is.

Die classificatie houdt in dat er beperkt bewijs is dat een stof kankerverwekkend is.

Het houdt geen rekening met hoeveel een persoon zou moeten consumeren om risico te lopen, wat wordt overwogen door een aparte commissie, de in Genève gevestigde Joint Committee on Food Additives (FAO) (JECFA).

Na een eigen uitgebreide beoordeling te hebben uitgevoerd, zei JECFA vrijdag dat het geen sluitend bewijs had van schade door aspartaam ​​en bleef het aanbevelen dat mensen hun aspartaamconsumptie onder de 40 mg/kg per dag houden.

READ  Het VK zegt dat een nieuw Russisch offensief in Oekraïne waarschijnlijk geen vooruitgang zal boeken

JECFA stelde deze norm voor het eerst vast in 1981, en toezichthouders over de hele wereld hebben vergelijkbare richtlijnen voor hun bevolking.

Verschillende wetenschappers die niet gelieerd waren aan de kritiek zeiden dat het bewijs dat aspartaam ​​in verband brengt met kanker zwak was. De verenigingen van de voedings- en drankenindustrie zeiden dat de resultaten aantonen dat aspartaam ​​veilig is en een goede optie voor mensen die suiker in hun dieet willen verminderen.

Bij het huidige consumptieniveau zei de WHO dat een persoon die bijvoorbeeld 60-70 kg weegt, dagelijks meer dan 9-14 blikjes frisdrank zou moeten drinken om de limiet te overschrijden, gebaseerd op het gemiddelde aspartaamgehalte in de drankjes – ongeveer 10 keer zoveel als de meeste mensen consumeren.

“Onze resultaten geven niet aan dat occasionele consumptie een risico vormt voor de meeste consumenten,” zei Branca.

Frisdrank in de schappen bij een Vons-supermarkt in Pasadena, Californië, Verenigde Staten op 10 juni 2020. REUTERS/Mario Anzuoni//File Photo

Beperkt bewijs

Reuters meldde voor het eerst in juni dat het IARC aspartaam ​​in groep 2B zou plaatsen als een “mogelijk kankerverwekkende stof”, samen met aloë vera-extract en traditionele Aziatische groenten in het zuur.

Het IARC-panel deed vrijdag zijn uitspraak op basis van drie onderzoeken bij mensen in de Verenigde Staten en Europa die een verband aangaven tussen hepatocellulair carcinoom, leverkanker en de consumptie van snoep, waarvan het eerste in 2016 werd gepubliceerd.

Hoewel de onderzoeken in kwestie controversieel zijn, zei het dat beperkt bewijs uit eerdere dierstudies ook een factor is. Er is ook enig beperkt bewijs dat aspartaam ​​bepaalde chemische eigenschappen heeft die in verband worden gebracht met kanker, aldus het IARC.

READ  Een belangrijke inflatiemeter bekoelde in mei, toen de Federal Reserve het nieuws verwelkomde

“Naar onze mening is dit echt een oproep aan de onderzoeksgemeenschap om het kankerrisico dat al dan niet kan worden veroorzaakt door aspartaamconsumptie beter te verduidelijken en te begrijpen,” zei Mary Schubauer-Berrigan, uitvoerend directeur van het IARC Monographs Program. .

Wetenschappers die geen verband houden met de beoordelingen van de WHO, zeiden dat het bewijs dat aspartaam ​​kanker veroorzaakte zwak was.

“Groep 2B is een zeer conservatieve classificatie die een chemische stof in die categorie of hoger plaatst, ongeacht enig bewijs van kankerverwekkendheid”, zegt Paul Barrow, M.D., professor kankerepidemiologie aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. JECFA concludeert dat er is geen “overtuigend bewijs” van schade. Hij zei van wel.

“Het grote publiek zou zich geen zorgen moeten maken over het risico op kanker in verband met een chemische stof die door IARC is geclassificeerd als groep 2B,” zei Barrow.

Nigel Brockton, vice-president onderzoek aan het American Institute for Cancer Research, zei dat hij verwacht dat onderzoek naar aspartaam ​​de vorm zal aannemen van grote, observationele studies die rekening houden met elke inname van aspartaam.

Sommige artsen zijn bezorgd dat de nieuwe classificatie “potentieel kankerverwekkend” ertoe zou kunnen leiden dat lightfrisdrankdrinkers overschakelen op calorische suikerhoudende dranken.

“Gewichtstoename en zwaarlijvigheid zijn een groter probleem en een grotere risicofactor dan aspartaam,” zei Therese Bevers, MD, medisch directeur van het Cancer Prevention Center aan het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas in Houston.

Het besluit van de WHO “bevestigt opnieuw dat aspartaam ​​veilig is”, zei Kate Lotman, uitvoerend directeur van de in Washington gevestigde International Beverage Association.

READ  Saturday March Madness: South Carolina zal perfect zijn

“Aspartaam, zoals alle caloriearme zoetstoffen, biedt, wanneer gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, de consument de mogelijkheid om de suikerinname te verminderen, een belangrijke doelstelling voor de volksgezondheid”, zei Frances Hunt-Wood, secretaris-generaal van de Brusselse gebaseerd Internationaal. Zoete Vereniging.

Aanvullende rapportage door Elisa Welle en Richa Naidu; Bewerking door Caroline Hummer, Catherine Evans en Leslie Adler

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Zen rapporteert over gezondheidsproblemen waar mensen over de hele wereld mee te maken hebben, van malaria tot ondervoeding. Als onderdeel van het Health & Pharma-team zijn recente opmerkelijke gebieden onder meer een onderzoek naar de gezondheidszorg voor jonge transgenders in het VK en verhalen over de toename van mazelen na routinematige covid-vaccinatie en pogingen om de volgende te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *