Whitening cream

Je kan er niet naast kijken, de reclames voor witmakende crèmes. Hoe witter hoe liever. Nivea Whitening Cream, er is een heel gamma, voor alle huidtypes en beurzen, maar wit maken ze je allemaal. Snel naar Boots. Doet me denken aan Dash, al jaar en dag wast dat witter dan wit.

Zowel man als vrouw, de jongelingen in vooral in beide gevallen, kunnen niet weerstaan aan de reclame. Ze moeten er wit uit zien; bleek. Met een lichtbruin getaande, tot donkere huidskleur of tint, van nature uit, niet voor de hand liggend.

Gelukkig is er cosmetica. In elk glossy magazine, op elke hoek van de straat, in de metro zoals op het perron. Reclame om wit te worden. Laat het zijn loop maar gaan.

Maar, een mooie Thai(se). Wit gepoederd aangezicht, whitening cream. Geblondeerd haar, zuurstofwater. Blauwe ogen, azuurblauwe gekleurde contactlenzen. Waar is de natuurlijke schoonheid? Verder willen deze schoonheden – buiten er zo Westers mogelijk uit zien – ook nog een
westerse man.

Maar die vinden ze niet, om de voor hand liggende reden dat die liever een Pocahontas ziet. Natuurlijk bruin velletje, die diepe ondoordringbare donkere kijkers. Dat zwart/blauw zijde en satijn glanzend haar…

En heb je toch ‘n brief encounter met een ‘verfarangde’ Thai. Buiten het aangezicht, ziet alles er uit zoals moeder natuur dat hen heeft meegegeven. Mag een troost wezen!

Dus, nee, kijk niet naar reclame op de MRT voor whitening cream. Niet op tv, en niet op de displays bij Boots. En hoop heimelijk dat de lokale autochtone forenzen dat ook niet meer doen. Men is mooi zoals men geboren was. In de meeste gevallen.