Whitening cream en Thais racisme

Slegs vir blankes. Een bezopen wereld.

Er zijn al jaren middeltjes op de markt in Thailand om de huid witter te maken. Is dat allemaal goed voor je? De genen bepalen jouw kleur en wie ben jij om dat te wijzigen?

Niet voor het bedrijf Seoul Secret Thailand dat op You Tube adverteerde met ‘you just need to be white to win’. Een met houtskool zwart gemaakte actrice zegt in die campagne dat als ze zou stoppen met ‘taking care of herself’ dan komen ‘witte’ actrices ‘to steal the scene’.

whiteningcream

Zowel internationaal (CNN!) als in Thailand op sociale media leidde deze advertentie  tot een golf van verontwaardiging. Volgens de Bangkok Post waren de Thaise reacties een mix van verontwaardigd wegens ‘racistisch’ en nieuwsgierig naar  ‘waar kan ik dat product kopen’. Seould Secret heeft inmiddels ontdaan over alle onschudding en met veel excuses dat racisme echt niet de bedoeling was de You Tube advertentie verwijderd.

Dit alles overziende dacht ik dit: eindelijk van wit-zwart af, de tijden van de (vermoorde) laatste voorstander van apartheid Eugène Ney Terre’Blanche lijken voorbij, komt zo’n ‘beauty’product’ de zaak weer op scherp stellen.

Het zijn net eendjes

Maar ik vraag me ook wat anders  af na 14 jaar in Thailand.

Ik zie ook hier in mijn buitengebied dames zich ‘witten’ die van je lang-zal-ze-leven niet in aanmerking zullen komen voor een job bij de TV of de film, niet bij de lokale radio, nog niet bij de blindenomroep. En dat vanwege hun te lage opleiding of andere genen dan de kleurbepalende. Die dames smeren zich ook in met dat soort spul.

Ik vermoed dat ‘wit moet’ omdat buurvrouw Mali ook wit moet. En vriendin Noi ook. Het zijn net eendjes, ze lopen elkaar achterna.

Ooit merkte ik op dat de Thai in de avond zijn autolampen niet aan doet. ‘Boeddha doet het licht uit, wie ben ik om dat aan weer aan te doen’. Logisch, lijkt me. Maar dat geldt niet voor jouw genen?

Is dat spul eigenlijk wel veilig?

 

 

 

 

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 819 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

6 Comments

 1. Die producten zitten vol troep, dus op die grond zou ik die producten verbieden. De gewone smeersels, en het normale bedekken of juist ontbloten van de huid in de hoop een mooier (lichter of donkerder) tintje te krijgen is niets mis mee, moet ieder voor zich weten. Mij niet gezien dat ik ga bruinbakken, andere vinden het geweldig. Wil iemand zo bleek mogelijk zijn? Prima. Dat alleen is natuurlijk niet racistisch ook al heb ik weleens idiote verklaringen gelezen in de trand van “aziaten willen lichter zijn om op ons blanken te lijken, dat komt omdat wij ons superieur voordoen, westers racisme die anderen haar wil oplegt” . 555

 2. Rond de jaren 1900 was het de gewoonte om in het sjieke Knokke als rijke dame het aangezicht met wit poeder in te smeren om zich te onderscheiden van het “gewone volk” dat op het veld werkte en door de zon een getaande huid vertoonde.
  In Laos en Vietnam, maar ook in China heb ik vaak jonge vrouwen tegen gekomen die zich beschermden tegen de zon omdat hun bleke huid blijkbaar als sexy en aantrekkelijk wordt beschouwd. Niets nieuws onder de zon dus.
  Overdaad aan zonnestralen vergroot de kans op huidkanker, een gebrek aan zonlicht zorgt voor een gebrek aan vitamine D, wat volgens sommigen de kans op borstkanker vergroot.
  Dames, aan u de keuze …

  • Frans, ik zie wel degelijk verschil tussen het beschermen van de huid tegen overmatig zon want daarmee beoog je onder meer dat de huid niet beschadigd raakt, en het aanbrengen van smeerselen (of het slikken van pillen) om een bruine huid witter te maken. Het eerstbedoelde is gewoon bescherming, het tweede noem ik ingrijpen in wat de genen voor je hebben bepaald.

   Los daarvan, daaraan kreten koppelen als ‘wit moet’ acht ik ongepast en ik ben gelukkig niet de enige.

 3. “Boeddha doet het licht uit. Wie ben ik om het weer aan te doen”.

  Dat is zo mogelijk nog dommer dan die hele witmaakindustrie. Met dergelijke logica in de hand, waarom zouden we dan nog een brand moeten blussen? Of een paraplu opsteken?

 4. Het is natuurlijk ook een zeer bedenkelijke manier om iets duidelijk te maken.
  Met regelmaat borrelen dit soort slecht doordachten promotie video of anders kortstondig of langdurig omhoog.
  Kan mij nog iets met Adolf Hitler in CM voor de geest halen en Pattaya als reclame maar ook toiletunits met Boeddha verfraaiing aan de buitenzijde in Nederland.
  Maar ook een nep zwarte piet zijn vele andere weer niet stuk van.
  Met ‘solly’ ben je er vaak niet als ‘slachtoffer’.

  Het middel op zich nou ja wij gebruiken ‘bruiner’ om tijdens vaak korte vakantie de kleur te helpen is dat zo geweldig dan.
  Tenslotte moet je ‘thuis’ toch kunnen laten zien dat je op vakantie ben geweest.
  Dus ja wat nou ‘genen’ het is een beetje helpen in deze snelle maatschappij.

 5. Beste Erik,

  In supermarkt waar enorme hoeveelheden van dat spul staan ga ik zoek nar scheerschuim. Vaak niet een twee drie te vinden. Aangelokt door tubes, potjes en flacons met “man” er op kom ik vaak abusievelijk terecht bij het gigantische schap met whiteners voor mannen. Zelfs speciale deodorants, die je oksel witten. Voor de schamstreek heb ik ze nog niet gezien. Maar misschien komt dat ook nog.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.