Westerse mogendheden racen om veiligheidstoezeggingen voor Oekraïne te beëindigen – POLITICO

Druk op play om dit artikel te beluisteren

Ingesproken door kunstmatige intelligentie.

Een kleine groep westerse bondgenoten is in “vergevorderde” en “hectische, last-minute” gesprekken om een ​​veiligheidsbelofte voor Oekraïne af te ronden voorafgaand aan de NAVO-top van deze week in Litouwen, zeiden vier functionarissen die bekend zijn met de gesprekken.

Wekenlang hebben de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de kwestie met Kiev besproken en ook contact opgenomen met de NAVO, de Europese Unie en andere bondgenoten in de G7. Hoewel de details van land tot land verschillen, is het idee om een ​​”paraplu” te creëren voor alle landen die bereid zijn om voortdurende militaire hulp te bieden aan Oekraïne.

Het initiatief maakt deel uit van bredere gesprekken tussen de NAVO en een groep andere landen over hoe westerse bondgenoten Oekraïne op de lange termijn zouden moeten steunen.

Kiev wil zo snel mogelijk lid worden van de NAVO, waardoor het toegang krijgt tot het afgedwongen Artikel 5 van de alliantie – een aanval op één is een aanval op allen. Maar veel bondgenoten in de coalitie zijn het er in grote lijnen over eens dat Oekraïne pas na de oorlog kan toetreden.

Dus de grootste mogendheden van de alliantie zijn aan het werk om te zien welke tijdelijke defensietoezeggingen ze Oekraïne in de tussentijd kunnen bieden. Die mening is echter niet universeel, met landen aan de oostflank van de NAVO die erop aandringen dat Oekraïne op het snelle spoor wordt gezet, zelfs terwijl de gevechten woeden.

READ  Hoe Dimon van JP Morgan het contract met de Eerste Republiek won

Volgens functionarissen in Berlijn, Parijs, Londen en Brussel is het doel van de westerse mogendheden om hun overkoepelende structuur rond de jaarlijkse NAVO-top te onthullen. Het tweedaagse evenement begint dinsdag in Vilnius.

“Er is een discussie gaande; Het is zeer geavanceerd, in feite is het zeer geavanceerd, en we hebben er alle vertrouwen in dat het aan het einde van de top zal worden afgerond”, zei een Franse functionaris tegen verslaggevers.

Een hoge NAVO-diplomaat gaf aan verslaggevers tijdens een aparte briefing toe dat er momenteel “verwoede last-minute onderhandelingen” waren over “hoe het eruit zou moeten zien”.

Details op het laatste moment

De Amerikaanse president Joe Biden zal maandag de Britse premier Rishi Sunak ontmoeten in Londen, waar hun twee stafleden zullen proberen om op het laatste moment details uit te werken, zei een tweede NAVO-diplomaat. Aan Amerikaanse zijde werkt Colin Kall, hoofd van het beleid van het Pentagon, om de deal tot een goed einde te brengen.

Dit initiatief zou toezeggingen kunnen bevatten om veel van de hulp die al door hulppartners is verleend, voort te zetten, zoals wapens, uitrusting, training, financiën en inlichtingen. Maar het doel is om Oekraïne een meer permanent signaal van eenheid te geven, vooral omdat het onwaarschijnlijk is dat Kiev zich op de top van deze week definitief zal committeren aan het NAVO-lidmaatschap.

“Voor Oekraïne is het eigenlijk een garantie voor Oekraïne dat we voor een zeer lange tijd hun strijdkrachten zullen uitrusten, financieren, adviseren en trainen zodat ze een afschrikkende kracht hebben tegen toekomstige agressie”, zei de hoge NAVO-diplomaat. .

READ  De aandelen van Lordstown daalden met 48% nadat de investeerder Foxconn ervan beschuldigde de deal te hebben geschonden

Veel details van deze ondersteuning zullen echter voor later worden overgelaten. Elk geïnteresseerd land zou “bilateraal moeten bepalen wat uw toezegging is” met Oekraïne, zei de ambassadeur. Het kan van alles zijn, van luchtverdediging tot tanks.

Vorige week deed de Duitse bondskanselier Olaf Scholes “een beroep op alle landen die Oekraïne willen steunen” en zei dat ze “besluiten één, twee, drie moeten nemen, en indien nodig zal dat hen helpen die steun voort te zetten”. Blijf nog vele jaren, want we weten niet hoe lang het militaire conflict zal duren.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz Zwembadfoto door Kai Pfaffenbach/AFP via Getty Images

De NAVO heeft ook al jaren nieuwe manieren bedacht om het leger van Oekraïne te helpen, waarbij ze zich losmaakte van een veiligheidsbelofte die de westerse mogendheden aan het afronden zijn.

De NAVO zal tijdens de top plannen overeenkomen om de defensie van Oekraïne te helpen moderniseren, zei alliantiechef Jens Stoltenberg. vertelde verslaggevers Op vrijdag. Het plan, zei hij, zou “een meerjarig hulpprogramma omvatten om volledige interoperabiliteit tussen de Oekraïense strijdkrachten en de NAVO te waarborgen”.

Die meerjarige inspanning zal ook gericht zijn op Oekraïense militaire moderniseringsprogramma’s, en net als bij het “overkoepelende” initiatief zullen individuele landen afhangen van wat ze moeten bijdragen.

ambities van de NAVO

De NAVO-leiders zullen ook een nieuw NAVO-Oekraïne-forum creëren, dat de twee partijen de ruimte geeft om te werken aan “praktische gezamenlijke activiteiten”. Stoltenberg toegevoegd.

De bredere veiligheidsdialoog is onvermijdelijk verweven met een bespreking van de NAVO-aspiraties van Oekraïne, die hoog op de agenda zullen staan ​​wanneer de leiders in Vilnius bijeenkomen.

“We zullen de lidmaatschapsaspiraties van Oekraïne aanpakken, iets waar de NAVO-bondgenoten aan zullen blijven werken”, zei de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julian Smith vrijdag tegen verslaggevers in een formele verklaring die tijdens de top zal worden afgegeven.

READ  Federale rechter zegt dat Border Patrol vrijgaveberichten niet kan negeren om back-ups te vergemakkelijken

De leiders streven er met name naar de vage belofte van het bondgenootschap uit 2008 na te komen dat Oekraïne ooit een NAVO-lid zou worden. Maar van hen wordt niet verwacht dat ze Kiev de “duidelijke uitnodiging” geven die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft geëist.

Scholz ging vorige week akkoord.

“Natuurlijk zullen we ook de vraag bespreken hoe we het perspectief van landen die naar de NAVO willen kijken en zich willen aansluiten, kunnen voortzetten”, zei Schales. Desalniettemin, voegde hij eraan toe, “is het ook duidelijk dat niemand in oorlogstijd lid kan worden van een veiligheidsalliantie.”

Stoltenberg sloeg vrijdag echter een opgewekte toon aan.

“Ik hoop dat we een duidelijke boodschap hebben”, zei hij. “We moeten niet vergeten dat bondgenoten het al eens zijn over veel belangrijke principes als het gaat om Oekraïne en lidmaatschap.”

Jacopo Barigazzi droeg bij aan rapportage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *