Indonesië. West-Papoea al 50 jaar onrustig

Indonesië, West-Papoea, Erik Kuijpers

De onrust in West-Papoea duurt al 50 jaar en in augustus dit jaar is de heikele situatie daar besproken op de Pacific Islands Meeting op Tuvalu, en is besloten de V.N. commissaris voor mensenrechten te vragen daar een kijkje te nemen. Op 27 september 2019 heeft de eerste minister van de republiek Vanuatu het verzoek overgebracht aan de Algemene Vergadering van de V.N..

Indonesië, West-Papoea, Erik Kuijpers

Over West-Papoea; de recente geschiedenis.

Het hele eiland Nieuw Guinea is na Groenland het grootste eiland ter wereld. Het is 20 keer zo groot als Nederland en ruim 2 keer zo groot als Duitsland.

Nederland bezette delen van de ‘gordel van smaragd’ vanaf het eind van de 16e eeuw. Daaronder viel het westelijke deel van het eiland Nieuw Guinea dat in de jaren 1948 tot 1962 een aparte kolonie was; Indonesië was toen al vrij van Nederlandse bezetting.

In 1963 kreeg Indonesië tijdelijk zeggenschap over het gebied en noemde het achtereenvolgens Irian Barat en Irian Jaya. Feitelijke overdracht vond plaats in 1969 na een referendum-onder-dwang onder 1.026 geselecteerde mensen. Onder president Wahid (1999-2001) kreeg het de provincienaam Papoea. Die provincie is verdeeld in de deelprovincies Papoea en West-Papoea (Papoea Barat).

Het oostelijk deel van het eiland heet Papoea-Nieuw-Guinea en is een onafhankelijke staat in Oceanië met circa 9 miljoen inwoners.

Indonesië, West-Papoea, Erik Kuijpers

Papoea en West-Papoea; wat de mensen dwarszit

Wat de Papoea’s ergert is dat ze nimmer geconsulteerd zijn of ze wel bij Indonesië willen horen. De meerderheid wil een onafhankelijke staat maar de bevolking is, na dreiging door Indonesië het land binnen te vallen, in het ‘Akkoord van New York’ gedwongen in 1962.

Indonesië, West-Papoea, Erik Kuijpers
De Karel Doorman

Daar kon het omstreden bezoek van de Karel Doorman weinig aan veranderen….

Het referendum van 1969 waar geselecteerde mensen ‘ja’ moesten stemmen was een schijnvertoning. Sindsdien schendt Indonesië massaal de mensenrechten; Papoea leiders worden gemarteld en zonder proces vermoord door het Indonesische leger en speciale eenheden zoals de Kopassus.

Economische achterstelling

Papoea is rijk aan grondstoffen. In het centrum van het land bevindt zich de Grasbergmijn waar goud en koper worden gewonnen. Tonnen gruis worden gedolven waarvan slechts 3 procent bruikbaar is en de rest wordt geloosd in de rivieren waar het slib onvruchtbare aarde veroorzaakt. De sagopalm, waar de bevolking van leeft, groeit er niet op, de natuur ziet er uit als na een kaalslag; de nabije ertsberg doet net zo veel kwaad en van compensatie is nauwelijks sprake. De winsten gaan naar buitenlandse bedrijven……

Nieuwe kolonisatie

Zo wordt dat gevoeld. Indonesië laat het gebied besturen door Javanen, die geen christen zijn zoals de meerderheid van de bevolking, en zij nemen alle belangrijke functies in. Papoea’s voelen zich achtergesteld, gediscrimineerd, onderworpen en als tweederangsburgers in hun eigen land. Ze pakken niets mee van de welvaart in de rijkste provincie van Indonesië. Papoea’s hebben de laagste inkomens van het land.

Indonesië, West-Papoea, Erik Kuijpers

Weerstand, stakingen, geweld

Indonesië is duidelijk over Papoea: het hoort bij het land en ze zullen nimmer onafhankelijkheid toestaan.

Dit leidt tot ernstig geweld in West-Papoea zoals afgelopen maand in steden als Manokwari, Fakfak en Jayapura. Branden op markten, schade aan winkels en ATM’s. Men is de onderdrukking zat. Als reactie komen meer militairen naar de regio en sluit het leger internet af (al is daar gelukkig iets aan verlicht).

De protesten verplaatsen zich naar Jakarta waar de verboden vlag van vrij Papoea wordt opgehangen; een groep boze Papoea studenten in Soerabaya vernielt de Indonesische vlag waarop een boze menigte hun studentenhuis wil aanvallen en dingen roept als ‘Gooi die apen naar buiten…’.

Vrij West-Papoea is een luchtkasteel

Indonesië wil niet aan een referendum over onafhankelijkheid; dat referendum kreeg Timor Leste wel en dat land koos voor onafhankelijkheid. Papoea is te waardevol voor Indonesië en dat zal niet twee keer deze ‘fout’ maken.

De Papoea’s zijn zelf te verdeeld om een vuist te maken. Veel groeperingen zeggen hetzelfde doel na te streven maar ze volgen allemaal een ander spoor. De groepen hebben een overkoepelend lichaam gevormd onder de naam United Liberation Movement for West Papua maar ook dit kan geen eenheid brengen.

Atjeh en Timor Leste is het gelukt; sterke organisaties als het GAM (Free Aceh Movement) en de Fretilin op Timor konden een vuist maken. Papoea is te verdeeld en bovendien heeft de V.N. in 1969 na het ‘referendum’ het gebied aan Indonesië toegewezen.

Het maximaal haalbare is beperkt zelfbestuur met het Indonesische leger voor grenscontrole. Maar de meerderheid van de Papoea’s zal daar geen genoegen mee nemen en daarmee zal er geen einde komen aan geweld en zinloos bloedvergieten.

 

Bron:

The Diplomat; https://tinyurl.com/y53kdfa3
The Diplomat; https://tinyurl.com/y5uqr85x
The Conversation; https://tinyurl.com/y2rk7qul
The Jakarta Post; https://tinyurl.com/y334dfm9

Meer lezen?

Papoea protesten, wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Papua_protests

Foto’s en prenten

Wapen van West-Papoea; wikimedia, 17132204.
Het hele eiland Nieuw-Guinea; wikimedia, 47308148.
De deelprovincie West-Papoea; wikimedia, 1750985.
De Karel Doorman in 1948; wikimedia, 64931787.
‘Free West Papua’, Melbourne, 2012; wikimedia, 20780148.

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Dank voor je inspanningen ons meer te laten weten over wat zich afspeelt in (Zuidoost) Azië, Erik. Duidelijke verhalen steeds.
    Je lijkt wel wat op mij. Ik vraag me ook steeds af wanneer ik weer eens een opbeurend en vrolijk verhaal over dit gebied kan schrijven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.