Recensie: Wervelend proza in ‘Thailand tegen het licht’

Recensie: Wervelend proza in 'Thailand tegen het licht'

Volgens de recensie over verhalenbundel ‘Thailand tegen het licht’ geeft Antonin Cee een heel andere kijk dan we gewend zijn van dit land. Een vakantiebestemming die synoniem staat voor zon, zee en strand en meer. Het voormalig Siam maakt momenteel een turbulente periode mee waarbij mensenrechten en persvrijheid onder druk staan, politieke tegenstellingen het leven beheersen en een toenemende onvrede de gemoederen bezig houdt door het optreden van de militaire regering.

In zijn auto Afrimele is Antonin vanuit zijn standplaats Chiang Mai geregeld On the Road, zoals hij het noemt. Het brengt hem in alle uithoeken en in contact met de meest kleurrijke mensen. Zijn ontmoetingen en avonturen beschrijft hij in prachtig proza gebeeldhouwd in woorden. Dusdanig dat je steeds weer denkt: ‘Hoe komt hij erop’.  Hij wisselt bijtende ironie af met het aanraken van de gevoelige snaar. Met zijn korte verhalen  houdt hij het dagelijkse leven, met een vleugje filosofische en persoonlijke bespiegelingen, tegen het licht. Waarbij zijn gesprekspartners alle kans krijgen hun verhaal te doen en op de voorgrond te treden.

Schrijfstijl

Het is wel wennen, zijn soms bombastische schrijfstijl en taalkundige spitsvondigheden in deze verhalenbundel. Waar semi-autobiografisch en fictie door elkaar heen lopen. Voor de lezer is de grens tussen wat echt gebeurd is en verzonnen diffuus. Hij fladdert alle kanten op als een vlinder op een luchtstroom. Maar dat neemt niet weg dat je een heel nieuwe wereld opgediend krijgt. En of je nu wel of niet in Thailand woont, zijn wervelend proza blijft boeien en steeds raak je weer verrast door het volgende avontuurlijke verhaal en de wijze waarop hij het op een originele manier weet te verwoorden.

De Thailand-kenner pendelt al bijna dertig jaar tussen Thailand (waar hij een reisbureau had), Frankrijk en Nederland. Hij spreekt vloeiend Thais, wat voor hem deuren opent en gesprekken al vlot persoonlijk worden. Dat maakt dat hij een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd en gepubliceerd in tijdschriften en op diverse websites zoals Trefpunt Azië en de ter ziele gegane site ‘Aziatische Tijger’. Met een sprankelende manier van schrijven, waaraan je hem meteen herkent, weet hij je voortdurend te raken en dat maakt dat je blijft doorlezen. Het boek moet uit denk je steeds.

Recensie: Wervelend proza in 'Thailand tegen het licht'
Antonin Cee

Pageturner

Zijn vorige boek oorspronkelijk gepubliceerd als Tussen Eigen en Ander met vijf indrukwekkende novellen, werd onlangs in een gereviseerde versie opnieuw uitgebracht als Inheems Kruid bij Amazon.  De auteur studeerde in zijn jonge jaren filosofie in Montpellier Frankrijk. In Thailand werkte hij, voor de Engelstalige magazines en de krant The Nation. Ook was hij actief voor Nederlandse en Belgische tijdschriften.

Verhalenbundel ‘Thailand tegen het licht’ is een echte page-turner. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit land, er woont of plannen heeft om er naartoe te reizen.

 

Antonin Cee
Thailand tegen het Licht: verhalen
Verkrijgbaar bij Amazon (gratis verzending)
€ 11,35
359 pagina’s
ISBN: 9781721583539

Bert Vos
Over Bert Vos 162 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*