India. Een demografische tijdbom

India, bevolking, piramide, tijdbom, Erik Kuijpers, werkloosheid

 

De jeugd, jouw dividend, werkloos. Een schrikbeeld.

In India gaat het over 25-jarigen. Dat is de mediaan van het hele land. Voorts zijn 600 miljoen Indiërs, de helft van de bevolking, jonger dan 25 jaar. Je ziet jongeren overal: op straat, in kantoor en winkel, op de campus, en ze zijn vooruitstrevend, optimistisch en dynamisch. Maar dit optimisme neemt af!

De werkloosheid neemt alarmerend toe, ook nu India Frankrijk voorbij is als zesde economie ter wereld. De regering Modi, die volgend jaar verkiezingen te verwerken krijgt, maakt zich grote zorgen om werkloosheid. De laatste toename van werkloosheid is jeugdgerelateerd want het scheppen van banen blijft ver achter bij de aantallen die de scholen verlaten en werk gaan zoeken. Daar is een naam voor: het demografisch dividend. Het staat voor het groeipotentieel vooral als de groep van 15 tot 64 jaar groter is dan de groep mensen die nog niet of niet meer werken. In zijn algemeenheid betekent deze bobbel een zegen voor de economie.

India, bevolking, piramide, tijdbom, Erik Kuijpers, werkloosheid
India 2016.

Probleem India

Maar India heeft een probleem: er is niet genoeg werk voor deze groep. De overheid staat voor de taak een MILJOEN mensen per maand aan het werk te helpen. Maar wat er ook aan banen bijkomt, het is te weinig.

De werkloosheid in dit land is nu 6,23 %. (Tegen Nederland 3,9% en Thailand circa 1%, maar zie de aantekening onderaan. Redactie)

En wat gebeurt er dan?

In maart werden 90.000 banen aangeboden bij Indian Railways, de grootste werkgever van het land.

Er kwamen 25 miljoen sollicitanten en dat is bijna net zo veel als de bevolking van België en Nederland samen (29 miljoen). In 2016 waren 114 banen beschikbaar als straatveger en daarvoor kwamen 19.000 kandidaten waaronder mensen met een bul.

India, bevolking, piramide, tijdbom, Erik Kuijpers, werkloosheid
1853; eerste trein in India.

Er speelt ook nog mee dat in India, dat langzaam van een agrarische staat groeit naar een meer moderne samenleving, iedereen een stukje van de nationale koek wil meepikken. Werken voor een habbekrats als (land)arbeider wil men niet meer.

Callcenters

De meeste zich ontwikkelende landen kiezen voor het pad landbouw, dan industrie, dan diensten. India heeft de industrie overgeslagen en is te snel naar dienstverlening gegaan getuige de bejubelde callcenters. Als je geen industrie hebt voor massale werkgelegenheid houd je gaten in het wegdek naar de toekomst.

 

India, bevolking, piramide, tijdbom, Erik Kuijpers, werkloosheid

Modi maakt er geen geheim van: industrie! Onder het motto ‘Make in India’, het vlaggenschip van zijn beleid in zijn eerste termijn, wil hij de industrie ontwikkelen en mogelijk een concurrent voor China worden. Het is nog te vroeg om dit plan te beoordelen. Vast staat wel dat de regering er alles aan wil doen en niet wil wegkijken van de jeugdwerkloosheid. Anders kunnen miljoenen jonge werklozen India’s dividend wel eens tot een ramp maken.

Bron: lowyinstitute.org

Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers

Toelichtingen en links

Thailands erg lage werkloosheidscijfers; https://www.bangkokpost.com/learning/work/466226/why-thailand-unemployment-rate-is-ridiculously-low

Thaise cijfers zijn niet te vergelijken want door het ontbreken van een vangnet gaan werkelozen een onderneming starten, vaak bestaande uit een aanhanger achter de brommer en daarop een bak met houtskool om met het verkopen van voedsel wat te verdienen.

CMIE; Centre for Monitoring Indian Economy.

Foto’s en prenten

Bevolkingspiramide; wikipedia, curid, 35183362.

Bevolkingspiramide India 2016; thanks to populationpyramid.net india

1853, India’s eerste trein; wikimedia, curid, 185809.

Promotie van de actie ‘Make in India’ in 2014; wikimedia, curid, 35782860.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

10 Comments

 1. Beste Erik, overigens mijn complimenten en dank voor je diverse stukjes. Misschien maken mijn hersens wat rare kronkels of komt mijn knipoog/humor niet helemaal door, maar voordat ik als zure jongeman aan de kant wordt geschoven…55 dank en ga zo door. Zo geniet ik nu van de Vietnamese verhaaltjes. 🙂

 2. Ik denk dat het meevalt, Erik. Als ik naar geboortecijfers kijk zie ik dat die in India omlaag gingen van 5 per vrouw in 1960 naar 2.3, het nu, gemiddelde over de hele wereld.
  Midden-Afrika met nog steeds geboortecijfers tussen de 4 en 6 per vrouw, en erg arm, is de echte demografische tijdbom. Misschien dat de dalende geboortecijfers in landen als Japan , Zuid-Korea en Rusland die tsunami uit Afrika straks kunnen opvangen?

  • Blijft dat op heden India een groep twintigers heeft die niet of moeilijk aan de bak komt; daar ging het artikel ook over dat ik heb vertaald en bewerkt. De piramide gaat straks bewegen als de geboortecijfers dalen. Het betekent nu wel dat deze grote groep niet deelt in de welvaart want India heeft geen goede werkloosheidsvoorziening ( al zijn er wel wat regelingen).

   Afrika is een groot probleem, zoals je al zegt, en voeg daaraan toe de siinkende zoetwatervoorraden; ik las ooit een rapport dat voorspelt dat WOIII over water zal gaan. Tegen die tijd zal ik wel in een busje op de schoorsteen staan…..

  • Als we het over geboortecijfers hebben dan moet ik wijlen Hans Rosling er bij betrekken. Nog teveel mensen hebben het idee dat men buiten Europa als konijnen te keer gaat (en Azië nog een soort van derde wereld land zou zijn) terwijl het geboortecijfer al decennia daalt en de algemene ntwikkeling juist toe neemt.

   Een korte intro bij Arjen Lubach enkele jaren geleden (vergeet de extra uitzending niet):
   https://m.youtube.com/watch?v=fPtfx0C-34o

   Gapminder foundation videos voor enkele uren leuk en verhelderend kijk plezier. Kijk bijvoorbeeld ‘dont panic’ :
   https://m.youtube.com/user/Gapcast

   Over de bevolkingsgroei maak ik me geen zorgen, het opvangen van de diverse leeftijdscategorieën en hoe dat dan moet qua werk, oude dag voorziening etc. dat is dan wel weer een ding.

   • Je hebt nu je ding wel kunnen doen Rob. Dit was de laatste reactie die we van je plaatsen over dit onderwerp. Op naar de volgende ronde.

 3. Heeft India dan wel een ontwikkeld sociaal vangnet in vergelijking met de minimale sociale voorzieningen die Thailand kent? Ik neem trouwens niet aan dat de auteur wil suggereren dat als Thailand wel een WW stelsel had het aantal werkloze (handophouders? staatsruifeters?) schrikbarend toe zou nemen?

  Over callcenters gesproken: voordeel van ex koloniaal India is natuurlijk dat Engels er redelijk goed is in vergelijking met andere landen in zuid, zuid oost Azië. De Britten gaan bijvoorbeeld centraal hun UK visums uit de Aziatische regio in India afhandelen, de post in Thailand wordt opgedoekt. Een beetje zoals de verhuizing van de visum post vanaf de Nederlandse ambassade in BKK naar de RSO in Kuala Lumpur.

  • Ik begrijp niet waarom Rob V. werklozen met handophouders en staatsruifeters moet vergelijken. Dat zijn ze niet. Daarbij is nergens op de wereld met cijfers aangetoond da het aantal werklozen toeneemt wanneer er een ww-stelsel is of bijstand als je daar niet (mee) voor in aanmerking komt.

   • Beste Bert, de zin dat Thailand niet te vergelijken is (met India) vanwege het ontbreken van een vangnet viel me gewoon op en ik vroeg me dus af of India wel een degelijk vangnet heeft. Ik weet weinig over India dus laat staan hoe het sociaal stelsel daar is. Dat sociaal vangnet bracht mijn bovenkamer meteen op het spoor van reaGuurders die het over het vreten uit de staatsruif hebben en dat een land als Nederland dat wel een sociaal stelsel kent gekke Henkie is: ‘gratis geld’ met de suggestie dat een sociaal vangnet de mensen lui maakt. Dat argument lijkt mij kolder (zal iedereen weten die mij, linksig persoon, kent) en iets uit de koker van (neo) liberalen en kapitalisten die pappa’s kapitaal hebben geërfd en menen dat zelf je broek op houden heel makkelijk is (ja met geld maak je makkelijk meer geld, maar begin maar eens als je niets hebt, zelfs geen steuntje in de rug).

    Ik weet wel dat Thailand zwaar kapitalistisch en sterk ongelijk is op gebied van welvaart (bezit, inkomen), iets dat mij pijn doet. Maar hoe zit dat dus met India qua ongelijkheid en overheidsprogramma’s ?

 4. Er zijn geen 600 miljoen, maar 1,325 miljard Indiërs. 600 miljoen, leerde ik nog op school.

  • Het zetduiveltje speelde even mee. “Er zijn 600 miljoen … jonger dan 25 jaar en dat is de helft vd bevolking” is wat ik wilde schrijven. Maar daar kroop een ‘is’ tussen en die is inmiddels weggehaald. India zit boven een miljard mensen, inderdaad.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.