Wereldwijde aandelen dalen nadat Fed-functionarissen het vertrouwen hebben getemperd

LONDEN, 10 januari (Reuters) – De wereldwijde aandelenkoersen daalden dinsdag, nadat opmerkingen van twee functionarissen van de Federal Reserve de rentevooruitzichten van de VS wogen, waardoor aandelen, grondstoffen en andere risico’s werden geraakt toen beleggers de afgelopen twee weken winst boekten. activa.

MSCI All-World-index (.MIWD00000PUS) Het verloor 0,1%, maar lag op schema voor een hoogste punt in drie weken op maandag, terwijl de dollar – een maatstaf voor de risicobereidheid van beleggers – stabiel bleef ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta’s.

In de afgelopen zes weken, toen het aantal gevallen in het hele land toenam, heeft China zijn nul-Covid-beleid geschrapt, waardoor de markten een gelijk speelveld krijgen, aangezien investeerders de economische voordelen van heropening afwegen tegen de impact van de activiteit van de golf. infecties.

Bovendien heeft de inflatie, met name in de VS, haar hoogtepunt bereikt en is er hoop dat de centrale bank de rente niet hoeft te verhogen, zoals velen vreesden.

Echter, met de druk op de consumentenprijzen nog steeds boven het doel van de centrale bank van 2%, hebben twee functionarissen van de centrale bank er maandag sterk aan herinnerd dat de rentetarieven moeten blijven stijgen, ongeacht wat beleggers inprijzen.

“De markt probeert de Fed een stap voor te zijn, maar luistert er niet echt naar. En de Fed is heel duidelijk geweest met zijn boodschap: de tarieven zullen hoger zijn, en ze zullen hoger zijn. Want een lange tijd”, zegt CitiIndex-strateeg Fiona Cincotta.

“Als je later deze week naar de inflatieverwachtingen kijkt – de grote focus – zal de kerninflatie naar verwachting hoger zijn. Het maakt niet uit hoe je ernaar kijkt. Het is nog steeds boven het doel van de Fed”, zei ze.

READ  De vermiste makaken van de dierentuin van Dallas zijn gevonden in een kast en de politie zegt dat onderzoekers nog steeds een specifieke man willen vinden.

Uit consumentenprijsgegevens die op donderdag worden gepubliceerd, blijkt dat de totale inflatie naar verwachting zal afnemen van 7,1% in november tot 6,5% in december.

De gegevens zijn belangrijk bij het bepalen van verwachtingen voor wat er met de rente gebeurt tijdens de volgende beleidsvergadering van de Fed en daarna.

Fed-president van San Francisco, Mary Daly, vertelde de Wall Street Journal dat ze gefocust was op de gegevens van donderdag en dat verhogingen van 25 en 50 basispunten haar favorieten waren. Rafael Bostic, president van de Fed in Atlanta, zei dat zijn “fundamentele pleidooi” niet gericht is op renteverlagingen dit jaar of volgend jaar.

“Het belangrijkste thema van de ene op de andere dag was voorzichtigheid in de aandelenmarkt, aangezien aandelen stegen na versoepelende opmerkingen van twee Fed-functionarissen. Rafael Bostick en Mary Daly zeiden dat de centrale bank de (rente)tarieven boven de 5% zou kunnen verhogen en ze daar enige tijd zou kunnen houden,” Commerzbank zei in een notitie. .

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, spreekt later dinsdag een conferentie toe over de onafhankelijkheid van de centrale bank, en beleggers zullen zijn opmerkingen afwachten voor enig signaal over het monetaire beleid.

Breekbaar China

In Europa openden de voorraden in het rood, met de STOXX 600 (.STOXX), daalde maandag met 0,7% in acht maanden en bereikte zijn hoogtepunt. Londense FTSE 100 (.FTSE) verloor 0,3%, terwijl de DAX in Frankfurt (.GDAXI) daalde met 0,5%.

De Amerikaanse aandelenindexfutures daalden met 0,1%, wat aangeeft dat Wall Street mogelijk iets hoger opent.

De dollar werd verdeeld ten opzichte van de Australische dollar, die gevoeliger is voor de Chinese economie en alleen al in de afgelopen drie weken 3,5% is gestegen, in de hoop op een heropening.

READ  Vice Media-bestanden voor hoofdstuk 11 faillissement om de verkoop te vergemakkelijken

De Aussie daalde als laatste met 0,2% tot $0,6903, terwijl de offshore-yuan 0,1% verloor ten opzichte van de dollar om rond 6,7906 te handelen. De dag ervoor bereikte het hoogste niveau sinds half augustus.

De dollarindex daalde 0,21%. De euro steeg 0,1%, terwijl het pond 0,1% daalde. De yen steeg met 0,1% tot 132,04 ten opzichte van de dollar, nadat gegevens een scherpe stijging van de inflatie in Tokio lieten zien, wat de Bank of Japan ertoe aanzette snel het monetaire beleid aan te scherpen.

Strategen bij BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, zeiden dinsdag dat ze verwachtten dat de Chinese economie dit jaar met 6% zal groeien, wat de wereldwijde vertraging verzacht nu de recessie de ontwikkelde markteconomieën treft. Maar elke bounce kan vluchtig zijn.

“Zelfs als de binnenlandse bedrijvigheid weer op gang komt, verwachten we niet dat het niveau van de economische bedrijvigheid in China terugkeert naar het niveau van vóór Covid. We zien de groei vertragen zodra de herstart zijn beloop heeft”, aldus Wei Li, wereldwijd hoofd investeringsstrateeg. voor investeringsmaatschappij BlackRock, schreef in een notitie.

Koper zakte van een hoogtepunt in zes maanden, doordat het herstel van China van COVID-19 werd gecompenseerd door zorgen over de risico’s van een bredere wereldwijde neergang.

De koperfutures op de London Metal Exchange daalden met 0,9% tot $ 8.785 per ton en bereikten maandag hun hoogste niveau in meer dan zes maanden, terwijl aluminium en zink tussen 1 en 1,4% daalden.

Olie stond onder druk door de vrees dat de hervatting van de meer normale bedrijvigheid in China niet zou leiden tot een aantrekkende vraag.

READ  China zegt dat het de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten respecteert na de EU-opstand

“De sociale vitaliteit van de grote Chinese steden herstelt zich snel en de Chinese vraag zal naar verwachting hervatten. Aangezien het herstel van de consumptie zich echter nog in de verwachte fase bevindt, blijven de olieprijzen laag en beperkt”, aldus analisten van Haidong Futures.

Brentolie daalde 0,6% tot $ 79,16 per vat. De olieprijzen zijn 2,3% lager dan een jaar geleden en 45% hoger op $139 nadat Rusland afgelopen februari Oekraïne binnenviel.

Aanvullende rapportage door Selena Li in Hong Kong; Bewerking door Muralikumar Anantharaman en Angus MacSwan

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *