Wereld. Het probleem Facebook en opportunisme van Facebookers


Hans Geleijnse, Facebook, Zuckerberg, Sociale Media
Afb. van Medium.com

De sociale media beheersen het leven van honderden miljoenen aardbewoners. Het heeft er de schijn van dat zo ongeveer niemand op deze planeet nog zonder Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp enz. etc. kan. Is dit vooruitgang te noemen, te vergelijken met de uitvinding van de boekdrukkunst en het beschikbaar komen van potlood en papier? Communiceren we nu beter met elkaar? En hebben sociale media een positieve invloed op ons leven?

Er is al enige tijd een internationaal legertje van mediagoeroes en andere deskundologen actief,  dat deze vragen met hele en halve ontkenningen beantwoord. De manschappen komen meestal uit de progressieve hoek en het voornaamste doelwit is Facebook met oprichter Mark Zuckerberg. Dat heeft mede met massaliteit van het product te maken. Facebook is de grootste, heeft wereldwijd zo’n 2 miljard gebruikers. Het derde kwartaal van dit jaar waren maar liefst 1,3 miljard mensen dagelijks actief bezig met Zuckerbergs gouden speeltje.

Hans Geleijnse, Facebook, Sociale Media, Zuckerberg
Mark Zuckerberg en mede-oprichter van Facebook Dustin Moskovitz (links).
Dustin verliet Facebook in 2008, volgens hardnekkige geruchten eruit gewerkt door Zuckerberg
Afb. van Fossbytes.com 

Multinationals krijgen vaak kritiek omdat zij zich aan nationale wetgeving weten te onttrekken, een verdomd slechte belastingmoraal hebben (denk aan Rutte en de afschaffing van de dividendbelasting) en machtswellustig zijn. Facebook weet daar alles van. Het verschil met andere grote namen als Shell, Unilever en Apple is dat de mens zelf de marketing tool, het product van Facebook is. Niet een computer, stukje zeep of liter benzine.

Verkoop in idealistische verpakking

Facebook brengt iedere gebruiker zorgvuldig in kaart, met alle hebbelijkheden en onhebbelijkheden, voorkeuren en gedragspatronen en verkoopt die  gegevens (met behoud van anonimiteit, zegt het bedrijf) aan wie ervoor wil betalen.  Het gereedschap van Facebook is vrijheid van meningsuiting, verkocht in idealistische verpakking van mensen en culturen nader tot elkaar te brengen.

Tegelijkertijd zien Zuckerberg en de zijnen geen been in  samenwerking met – in de regio van Trefpunt Azie, regimes die weinig op hebben met democratische spelregels, zoals het Chinese en de Thaise junta. De Amerikaan Zuckerberg is dan ook vaak beschuldigd van verkwanselen van Amerikaanse waarden en Facebook van onvoldoende bescherming van gebruikers in landen waar kritiek op machthebbers met gevangenisstraffen wordt beloond.

Facebooken heeft vele voordelen. Zoals je website of krant of bedrijf onder de aandacht brengen. Aan de verjaardag van een vriend worden herinnerd. Puur menselijke karakteristieken, als gezonde interesse en platvloers gluren, oprechte liefde, vernietigende haat, hedonisme en narcisme (kijk eens hoeveel vrienden ik heb) zijn de pijlers waarop Zuckerbergs imperium is gebouwd. En, het werkt verslavend.

Waarom zijn we opportunisten?

Hans Geleijnse, De Correspondent, Beachbody, Uiterlijk
Bregje Hofstede. Correspondent Keuzemogelijkheid ©Correspondent

In online medium De Correspondent geeft correspondente Keuzevrijheid Bregje Hofstede daar zeer herkenbare voorbeelden van. Een ander aspect van Facebook, de scheldpartijen, zijn voor Volkskrant-columnist Bert Wagendorp reden om zijn afkeer van Facebook op te schrijven. Van Bregje weet ik het niet, maar Bert is Faceboeker. Net zoals ik. Op de website van zijn krant met eigen Facebook-pagina neemt het Facebook-logo een prominente plaats in, ook bij De Correspondent met eigen pagina en andere media, vind je het terug. Inclusief het nietige Trefpunt Azie.

Hans Geleijnse, Facebook, Sociale Media, Zuckerberg
Bert Wagendorp, auteur van o.a. Mont Ventoux en Masser Brock

Kritiek op straattaal deel ik niet (de visie van de straat is vaak aanzienlijk realistischer dan het luchtfietsen van beschaafde intellectuelen) maar voor de rest ben ik het met veel kritiek op Facebook en andere sociale media eens. De vraag is dan, waarom zijn we als criticasters zo opportunistisch? Waarom komen we niet wereldwijd met een concurrent voor Facebook, eentje die niet als een Big Brother ons onze gegevens ontfutselt en die te koop aanbiedt, die het niet op een akkoordje gooit met ondemocratische regimes? Eentje die toegang biedt aan alle kleuren, geloven, genders, sociale strata?

Probleem Facebook en leuk alternatief

Een blik op de sociaal-economische ontwikkeling in Nederland van de afgelopen decennia geeft misschien een idee. We zijn inmiddels doordrenkt van het geloof in het vrije-marktmechanisme. Een flink deel van onze werkende bevolking is  ZZP’er, vroeger kleine middenstander of zelfstandige genaamd. Wij kunnen ons gewoon niet meer voorstellen dat we grote jongens als Facebook concurrentie kunnen aandoen zonder ‘verdienmodel’. Waar halen we de centjes vandaan en nog belangrijker, hoe verdienen we ze terug is wegens groot succes dé insteek geworden.

Hans Geleijnse, Facebook, Sociale Media, Zuckerberg
Afb Thingiverse.com

Prima. Laat mij dan om Facebook in het stof te doen bijten even lekker idealistisch luchtfietsen. We maken gebruik van de macht en het kapitaal van de mediabedrijven, de kampioenen van de vrijheid van meningsuiting die nu nog gemene zaken maken met Facebook. Onze pionnen zijn de critici van Zuckerberg cs. Zij moeten hun bedrijven – die vaak al internationaal samenwerken met kopijuitwisseling – enthousiasmeren  tot bescheiden investeringen in het project MeToo  (sorry die naam was al vergeven). @UsToo? Neemt zelfs Trump een account. You&Me dan maar? Beetje kleffig, maar het is slechts een werknaampje.

Advertentie en promotie kunnen we met een gerust hart aan de mediaconcerns overlaten. Voor een account bij You&Me dient iedere aanmelder €1 over te maken. Ik voorspel in een jaar tijd 1 miljard gebruikers en een simpel rekensommetje leert dat dit €1 miljard oplevert. Zelfs na aftrek van kosten moet het mogelijk zijn You&Me te exploiteren. Losse eindjes, zoals (privacy) beveiliging, dataopslag en servers laat ik graag aan elkaar knopen door de deskundigen. Evenals het opstellen van soepele gedragsregels voor accounthouders. En er wordt niets, helemaal niets, aan gegevens doorverkocht.

Ter ondersteuning organiseren activisten overal ter wereld You&Me-demonstraties. Net als n de jaren zestig en zeventig vorige eeuw zal passieve toeschouwers  op de trottoirs worden toegeroepen ‘Blijf daar niet zo lullig staan, kom erbij en sluit je aan.’ Dit gratis advies wordt een wereldwijde hit, met een armada van volgelingen die zich niet de mond laten snoeren en gebruiken.

Je ziet wel wat in dit idee? Volg ons op Facebook en vergeet vooral niet onze pagina een duimpje te geven!

 

 Meer weten?

Bert Wagendorp over Zuckerberg als de nieuwe schatrijke Jezus en straathufters: https://www.volkskrant.nl/opinie/bert-wagendorp-social-media-zijn-de-straat-met-goot-afvoerputje-en-riool~a4483423/

Handig voor bedrijfsleven én politieke partijen: https://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality-milieus

Samenwerking met dictaturen en Big Brother: https://www.trefpuntazie.com/junta-wil-thailand-achter-great-firewall/

Alternatieven voor Facebook: https://www.1and1.com/digitalguide/online-marketing/social-media/the-best-facebook-alternatives/

Sociale media als bedreiging voro democratie: https://www.trefpuntazie.com/backbencher-sociale-media-bedreiging-democratie-petervannuijsenburg/

Verdwijnt ons handschrift in het toetsenbord? http://www.bbc.com/future/story/20171108-the-uncertain-future-of-handwriting

It Zucks, essay over waarom we met Facebook moeten stoppen: https://www.groene.nl/artikel/it-zucks

 

De Correspondent, logo
© 2013 Momkai All Rights Reserved

https://decorrespondent.nl/7483/wat-je-terugkrijgt-als-je-van-facebook-gaat/294262307647-189d5d26

 

Hoe Zuckerberg zijn maatje Moskovitz eruit werkte: http://www.businessinsider.com/how-mark-zuckerberg-booted-his-co-founder-out-of-the-company-2012-5?international=true&r=US&IR=T


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

 1. Beste Hans,

  Een grandioos idee, temeer daar er van die 1 miljard vast wel iets overblijft.
  Zoals dat meestal met goede ideeën het geval is, zijn er meer mensen, die hetzelfde hebben bedacht en in dit geval reeds hebben uitgevoerd.
  Kort onderzoek bracht het volgende aan het licht:
  https://www.1and1.com/digitalguide/online-marketing/social-media/the-best-facebook-alternatives/
  Overigens zal ik één van de eersten zijn, die een euro op jouw #YouToo? of You&Me side zal storten. Laat me even weten, wanneer het zo ver is.

  Vriendelijke groet,

  Maarten

  • Bedankt voor de tip Maarten. Heb de link ook onder het verhaal gezet. Merkwaardig dat geen van die alternatieven een omvang weet te krijgen die het tot een serieuze concurrent voor Facebook kan maken. Het verdienmodel van Zuckerberg is kennelijk te profijtelijk voor mediaconcerns om zelf iet sop te zetten dan wel een alternatief netwerk te promoten. De Facebook-critici bij de media moeten dus eerst in eigen huis actie voeren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.