Thailand. Overleeft de wellness-industrie het coronavirus?

Thailand, wellness-industrie, Erik Kuijpers

Er zijn forse klappen gevallen in de wellness-industrie in Thailand. Spa’s, herbal treatment- en massagehuizen staan leeg en veel medewerkers en ondernemers zitten op zwart zaad. Wellness in Thailand is de grootste industrie op dat terrein in heel Zuidoost-Azië met een geschatte omzet van een miljard euro en het geeft werkgelegenheid aan tienduizenden.

Thailand, wellness-industrie, Erik Kuijpers

De wellness-industrie met kruidenstempel

De behandeling heet international Luk Pra Kob; in het Thais ลูกประคบ en bestaat uit ‘kruidenstempels’ waarmee de huid wordt behandeld en dat heet een heilzame werking te hebben. Enkele grote spa’s waaronder de Asia Herb Association met 330 bediendes in Thailand en 100 in Cambodja hebben noodgedwongen de deuren gesloten en proberen hun personeel een deel van hun loon door te betalen maar krijgen al problemen met hun liquiditeit.

‘Wij verwachten niet dat de stroom toeristen direct op gang komt na de lockdown van nu’ is de algemene opinie in deze branch. Ook de alternatieve ‘hamer’ massage, ‘toksen’, verkeert in deze omstandigheden. Deze 5.000 jaar oude therapie uit het Lanna koninkrijk in het noorden van Thailand lijdt ook ernstig onder de lockdown.

Thailand, wellness-industrie, Erik Kuijpers
Drukpunten.

Andere vormen van massagetherapie

De traditionele Thaise massage is door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed maar draagt een slecht imago met zich door wat wel ‘seks massage’ wordt genoemd en dat zich verschuilt achter de traditionele massagehuizen.

De overheid is niet van plan de traditionele massage financieel bij te staan hoewel de (tijdelijk) ontslagen medewerkers een beroep kunnen doen op de social security. Maar dat geldt alleen voor officieel geregistreerde werknemers; er is een enorme groep van (vooral) dames die nu brodeloos thuis zitten zonder enige vorm van steun. Als zij ook nog kostwinner zijn komt er niets binnen en dat verklaart mede de enorme rijen bij bedrijven en vrijwilligers die gratis eten verstrekken.

Erik Kuijpers

Men hoopt dat na de lockdown de toeristenstroom weer op gang gaat komen want de wellness-industrie is in hoge mate, voor meer dan de helft, afhankelijk van het toerisme. ‘Wij geven een behandeling die echt noodzakelijk is voor velen’ zegt men in de herbalbranche. ‘Als dat corona straks ieder jaar de kop op steekt net als de griep moeten we ermee leren leven. Dan moeten we nog meer attent zijn op de hygiëne in de salons en tijdens het persoonlijk contact met de klanten. Al kan zo’n behandeling nooit zonder aanraking.’

Bron:

Nikkei Asian Review

Meer lezen?

Luk Pra Kob, de kruidenstempelmassage, het warme kruidenkompress.

Foto’s en prenten

Traditional massage; foto facebook Bangkok Thailand Traditional Massage.

Kruidenstempel; foto met dank aan anita-chamel website.

Drukpunten; tekeningen uit de Wat Po massageschool. Wikimedia.

Traditionele voetmassage; Wikimedia.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. In deze sectoren is de corona-pandemie een ramp voor het personeel. Dat zit zonder inkomen en hebben meestal geen reserves. Dit verhaal gaat over de echte massagesalons en niet de parlours, alhoewel foto twee mij wel aan iets anders doet denken. Maar dat zal we niet de bedoeling zijn geweest.

    • Bert, je ziet er meer in dan bedoeld. De foto komt van een keurige spa die keurige kruidenbehandelingen geeft. Maar inderdaad, de foto kan mensen op het verkeerde spoor zetten…….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*