Weg met Piet!


Komt die Kulturkampf om Piet u ook zo de keel uit? De verhitte koppen, de anti’s, de pro’s, de rechtszaken, de taakstraffen? En als we niet oppassen gaat het door tot er in plaats van schoorstenen alleen nog maar zonnepanelen op het dak zijn.
Daarom een rigoreus voorstel: afschaffen die handel! Niks polderen met roetveeg- of regenboog-Pieten, nee, radicaal punt achter dat sowieso totaal vercommercialiseerde festijn.

En de kindertjes dan? De kinderhand wint het altijd van de kinderziel, zoals we weten. Dus als er een nieuw cadeaufeest komt, zijn die Sint en Piet gauw vergeten. En anders zorgt de middenstand er wel voor.
Maar veel belangrijker: er is een alternatief: Sint Maarten. Ook een oud volksfeest, ook met cadeaus, ook met een mooie optocht. En zonder Piet! Qua datum komt het ook goed uit: 11 november dus dan zit het ook niet zo dicht op die andere gezelligheidsorgie in december.

Zullen we het maar doen? Dit jaar redden we dat niet meer. Maar volgend jaar moet kunnen. Deal?


Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 241 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.