Wayne Shorter: Legendarische jazzsaxofonist sterft op 89-jarige leeftijd

  • Door Brandon Drennan
  • BBC News, Washington

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

Wayne Shorter wordt gecrediteerd voor het vormgeven van de 20e-eeuwse jazz

Wayne Shorter, een van de grootste jazzsaxofonisten, is op 89-jarige leeftijd overleden in Los Angeles.

Shorter, een bekende figuur in het jazzcircuit aan het einde van de jaren vijftig, wordt gezien als de grondlegger van de 20e-eeuwse jazz.

De 12-voudig Grammy Award-winnaar heeft met vele grootheden gespeeld, waaronder Miles Davis, Carlos Santana en Herbie Hancock.

Hij stierf donderdag omringd door zijn familie, bevestigde zijn publicist.

Eerbetoon dat binnenstroomde via sociale media deelden een gemeenschappelijk gevoel: weg, maar niet vergeten.

Sla Twitter-inhoud over, 1

Twitter-inhoud toestaan?

Dit artikel bevat inhoud van Twitter. Omdat zij gebruik maken van cookies en andere technieken, vragen wij uw toestemming alvorens iets te laden. Misschien wil je Twitter lezen Cookie beleid En Privacybeleid Alvorens te accepteren. Selecteer ‘Accepteren en doorgaan’ om deze inhoud te bekijken.

Conclusie van Twitter-inhoud, 1

In de jaren vijftig speelde Blakey met de Jazz Messengers naast Lee Morgan en Freddie Hubbard, en werd uiteindelijk de muzikaal leider van de groep.

Maar in 1964 werd hij eruit gegooid door jazzlegende Miles Davis na verschillende pogingen om deel uit te maken van Davis’ eerste Great Quintet. Daar speelde hij samen met de grote pianist Hancock.

Shorter bracht al in 1959 ook soloalbums uit, waaronder Speak No Evil, Night Dreamer en Juju.

Het opnemen van soloalbums gaf hem meer creatieve vrijheid. Hij begon jazz te versmelten met rock en Latijns-Amerikaanse muziek en creëerde zo de geluiden die hij leuk vond in zijn volgende muzikale groep, Weather Report.

Met funk- en R&B-grooves werd Shorter’s Heavy Weather-album in 1977 platina en bereikte het de Amerikaanse Top 30-hitlijsten. Hij speelde dat jaar met de Rolling Stones op hun album Brides to Babylon.

Hij herenigde zich met Davis – evenals met Hubbard en Hancock – in het tweede Great Quartet eind jaren ’70 en nam het Grammy-winnende album A Tribute to Miles uit 1994 op na de dood van Davis.

Wayne Shorter werd geboren in Newark, New Jersey in 1933 en begon op 15-jarige leeftijd met klarinet spelen. Hij klom al snel op naar tenor en sopraan op saxofoon en studeerde muziek aan de universiteit voordat hij twee jaar in het Amerikaanse leger doorbracht.

Van de tientallen Grammy Awards die hij heeft gewonnen, ontving Shorter in 2015 een Lifetime Achievement Award.

READ  Het lichaam van Obama's persoonlijke chef-kok is teruggevonden in het Martha's Vineyard-meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *