Wat Umong, de tunneltempel van Chiang Mai

De tempel heet met zijn volledige naam Wat Umong Suan Phutthatham, wat vertaald kan worden als ” Tempel van de tunnels en Boeddha Dhamma-tuin “. Wat Umong ligt aan de voet van de berg Doi Suthep in het bos. Hij heeft een oppervlakte van zes hectaren. Het is de enige bostempel in Chiang Mai. Het geheel straalt een bijzondere rust uit.

De tempel is gebouwd in 1297 door koning Mengrai van het koninkrijk Lanna. Hij is vooral bekend door de oude tunnels en de zeer grote pagode. De muren in de tunnels waren beschilderd met bhoeddhistische taferelen uit het bos.

Wat Umong, Lode Engelen.

De legendes over het ontstaan van Wat Umong

Volgens de overlevering zou koning Mengrai de tempel gebouwd hebben om een beroemde maar geestelijk gestoorde monnik daar te laten wandelen, omdat hij anders vaak in het bos verdwaalde.

Volgens een ander verhaal raadpleegde de koning regelmatig een monnik die woonde in Wat Umong Maha Thera Chan, een tempel binnen de oude stadsmuren van Chiang Mai. De monnik Thera Chan gebruikte een tunnel om in alle rust te mediteren.

Toen de stad Chiang Mai groter en drukker werd, vond de monnik het steeds moeilijker om te mediteren. Koning Mengrai gaf toen de opdracht om een aantal tunnels uit te graven in een kleine door mensen aangelegde heuvel. Deze lag buiten de stad, in een bosrijk gebied. De tunnels waren gemetseld met bakstenen, gepleisterd en met boeddhistische muurschilderingen versierd. Met het toevoegen van heiligdommen met boeddhabeelden kreeg de monnik een nieuwe rustige plek om in alle vrede en rust te mediteren.

Wat Umong, Lode Engelen.

Een tunnel met in de zijmuren kleine nissen waar boeddhabeeldjes in geplaatst zijn.

Wat Umong, Lode Engelen.

Wat Umong, Lode Engelen.

Wat Umong, Lode Engelen.

Op één van de kruisingen van de tunnels is een stuk uitgebouwd, waar het grote boeddhabeeld staat.

Wat Umong, Lode Engelen.

Stilte en rust overheerst in de tunnels.

Wat Umong, Lode Engelen.

Een indrukwekkende pagode, in Lanna stijl, staat boven op de heuvel waar de tunnels in uitgegraven zijn.

Wat Umong, Lode Engelen.

Een speciale bezienswaardigheid is de plaats tussen de bomen waar een groot aantal kapotte beelden bewaard worden.

Wat Umong, Lode Engelen.

Eén van de oude bewakers aan de ingang van de tunneltempel.

Wat Umong, Lode Engelen.

Wat Umong, Lode Engelen.

Wat Umong als meditatiecentrum

Wat Umong is uniek omdat de inwonende monniken in een zeer natuurlijke omgeving leven. Af en toe kunnen ze zelfs de herten voeren die tot aan de tempel komen. De tempel is een bostempel aan de voet van Doi Suthep waar iedereen wordt uitgenodigd om zich terug te trekken en meditatie te oefenen in een vredige en natuurlijke omgeving.

Het meditatiecentrum Wat Umong is opgericht voor de verspreiding van het theoretische en praktische boeddhisme en voor de bevordering van vrede en geluk bij alle mensen. De Royal Thai Sangha Organisation heeft het centrum officieel erkend als het zevende provinciale meditatiecentrum in 2008.

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen in de tempel Wat Umong op 07.06.2019.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Mooie rapportage, Lode. Ik wilde al lang die tempel bezoeken en ging er vorig jaar naar toe met mijn zoon en een paar vrienden. Helaas, er was een feest en zo vreselijk vol en druk dat we naar huis terugkeerden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.