Wat Rong Khun, de Witte Tempel in Chiang Rai, bovenin

Een blik achter de schermen van de Witte Tempel.

De witte tempel is ongetwijfeld Chiang Rai’s meest bekende toeristische attractie. De tempel is ontworpen door Chalermchai Kositpipat in 1997, en sindsdien is er steeds aan verder gewerkt. Naar verwachting zal de bouw van pas rond 2070 volledig zijn afgerond. Het complex zal dan uit negen gebouwen bestaan, waarbij ieder gebouw een eigen betekenis heeft.

Wat Rong Khun geeft als volledig wit bouwwerk de reinheid van Boeddha weer. Met spiegeltjes mozaïek wordt de wijsheid van Boeddha gesymboliseerd.

Bij een bezoek aan de tempel moet je zeker letten op de duizenden details van de versieringen. Dit werk heeft vele jaren in beslag genomen. Het dwingt respect af voor degenen die dit hebben gemaakt.

De witte tempel
Het hoofdgebouw van het tempel complex.

Met de volgende foto’s toon ik niet de verschillende onderdelen van het complex, daar zijn tenslotte al miljoenen platen van gemaakt, maar probeer te laten zien dat er achter deze pracht en praal gewone mensen schuilgaan, die hier alle dagen hard werken.

de grote hal
Een deel van de grote hal waar de ornamenten gemaakt worden. Foto: Patchaneeboon Charoenpiew.

 

een secuur werkje
Een heel secuur werk, alles moet perfect afgewerkt worden. Foto: Patchaneeboon Charoenpiew.

 

 

 

spiegeltjes kleven
Spiegeltjes kleven, een werkje waar veel geduld voor nodig is.

 

zowel mannen als vrouwen werken er aan
Zowel mannen als vrouwen leveren hun bijdrage aan dit kunstwerk.

 

 

 

Sommige ornamenten worden pas afgewerkt als ze al op hun plaats hangen.

 

 

Het proper houden van de witte muren en spiegeltjes is geen gemakkelijk karwei. Foto: Patchaneeboon Charoenpiew.

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 213 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

 1. Dank, Lode voor de mooie reportage. Jij krijgt altijd deuren geopend…
  Ronddwalen in de Wat Rong Khun is een belevenis, een confrontatie, een herkenning.
  Volgens mij wordt de artistieke waarde van de Wat Rong Khun wereldwijd schromelijk onderschat.
  Ik durf het in beleving naast de Taj Mahal zetten al zijn de gebruikte materialen in Chiang Rai natuurlijk peanuts ivm de edelsteen, het marmer enz van de Taj.
  Ik denk aan die ‘kelder’ met de reikende handen van Chalermchai, heel aangrijpend. Je kunt je er zo de uitgestoken handen van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee voorstellen.
  Maar dat geldt voor haast alle beeldende Thaise kunstenaars, die onderschatting. Denk maar aan Duchanee met zijn Baan Dam in Chiang Rai.
  Inpikkend op het onafgewerkte karakter: dat is iets van alle tijden. Aan de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona is nog voor zeker honderd jaar werk. Die is ook onaf.
  En aan onze meesterlijke gotische middeleeuwse kathedralen bouwde men ook onafgebroken door, soms voor tweehonderd jaar. Telkens moest er geld verzameld worden. Sommige bleven ook onaf.
  Dus laat ze maar doen aan de Wat Rong Khun.
  Ook kunst schept werkgelegenheid.

 2. Wat ik mij afvraag is wie dit soort bouwwerken financiert en dan, waarom? Ook in Pattaya staat een prachtige, enorm indrukwekkende tempel half in het water, helemaal van hout. Daar wordt al vele jaren aan gewerkt en ook daar gaat het nog jaren duren voor het klaar is, heb ik begrepen. De kunstenaars komen over het algemeen niet uit Thailand maar Myanmar, Laos en Cambodja, is mij verteld.

  • Wie, dat is ook de vraag die ik mij altijd stel als ik een tempel zie. Maar ook hier zijn het meestal de gewone mensen die via donaties het geld bij elkaar proberen te krijgen. Vaak word er ook pas verder gewerkt als er weer voldoende geld bijgekomen is, vandaar ook de lange termijn voor de projecten.
   Het waarom ? Hoe meer je geeft hoe beter je het gaat hebben in een volgend leven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.