Wat Phu Tok in Bueng Khan. Tempel voor zuiveren in de leer zonder hoogtevrees


Wat Phu Tok, niet zomaar een tempel

Lode Engelen: Wat Phu TokWat Phu Tok, tempel van de eenzame berg, is gebouwd op een zandstenen rots van 359 meter hoogte door de monnik  Prha Atjaan Juan. De rots ligt in Bueng Khan in de provincie Nhong Khai van Thailand, in het midden van een overigens vlak landschap, vandaar de naam eenzame rots. De tempel is tegen die rots gebouwd en is bereikbaar via houten trappen en loopplanken die zijdelings tegen de berg hangen. De tempel bestaat uit zeven verdiepingen, zoals ook de boeddhistische hemel uit zeven verdiepingen bestaat. De zes eerste verdiepingen zijn bereikbaar via de loopplanken en trappen, de zevende en hoogste slechts via een pad dat over boomwortels en langs struikjes loopt. Op het zevende verdiep staan geen beelden of wat dan ook, alleen wildgroei aan grasplanten.

Phra Arjaan behoorde tot de Thammayut-stroming die  voor meditatie plaatsen in door de mens onaangetaste natuur verkiest. Hij verkoos een gebied waar veel wilde dieren, zoals tijgers en cobras, leefden. Mediteren op risicovolle plaatsen droeg voor demonniken bij aan meer concentratie op hun denken, Ze leerden op die manier ook hun angsten overwinnen.

Lode Engelen: Wat Phu Tok
De eenzame rots met wat Phu Tok.

 

Lode Engelen: Wat Phu Tok
De stenen trap aan het begin van de klim.

Wat Phu Tok is een meditieplek, er wordt dan ook gevraagd stilte te betrachten.

Lode Engelen: Wat Phu Tok
Verder omhoog over houten trappen.

 

Lode Engelen: Wat Phu Tok
Houten loopplanken en trappen naar de hogere verdiepingen.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Vanaf het vierde verdiep kan je genieten van adembenemende uitzichten over de vlakte rondom de rots. Mensen met hoogtevrees zou ik niet aanraden hier naar boven te gaan, de loopplanken liggen veelal gewoon tegen de rotswand, met niets dan het vorige nveau eronder.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Op het vijfde niveau een tempeltje met een beeld van Prha Atjaan Juan.

Lode Engelen: Wat Phu Tok
Prha Atjaan Juan. (Phra betekent monnik, en Atjaan kan je vertalen als leeraar.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Onder een overhangende rots staan beelden van Thammayut (Thai ธรรมยุต) monniken. Thammayut begon in 1833 als een hervormingsbeweging geleid door Mongkut (later koning Rama IV), zoon van koning Rama II van Siam. Het bleef een hervormingsbeweging tot het ondertekenen van de Sangha Act van 1902, die het formeel erkende als de mindere van Thailand’s twee Theravada strekkingen, de andere is de Maha Nikaya.

Prins Mongkut was 27 jaar lang (1824-1851) een bhikkhu (bhikkhu betekent letterlijk bedelaar, maar wordt hier gebruikt als monnik) Zijn religieuze naam was Vajirañāṇo. Daarna  werd hij koning van Thailand (1851-1868). De toen 20-jarige prins kwam in 1824 in het kloosterleven. In de loop van zijn vroege meditatietraining was Mongkut gefrustreerd doordat zijn leerkrachten de meditatietechnieken die ze onderwezen niet konden relateren aan de oorspronkelijke leer van de Boeddha. Ook merkte hij ernstige discrepanties op tussen de vinaya (kloosterregels) en de daadwerkelijke praktijken van de Thaise bhikkhus. Mongkut, bezorgd omdat de gedragscode in Thailand niet gevolgd werd door de monniken, probeerde met andere monniken een praktijk te volgen die meer in lijn was met de vinaya.

Mongkut is er uiteindelijk in geslaagd een orde te creëren die een strakke leer en discipline volgt die zou zijn uitgevaardigd door de Boeddha zelf. Mongkut’s groep noemde zich de Thammayut.

Bij de oprichting van de Thammayut heeft Mongkut geprobeerd alle niet-boeddhistische,  bijgelovige elementen te verwijderen die door de jaren heen deel werden van het Thaise boeddhisme.  VanThammayut bhikkhus wordt geëist dat zj slechts één maaltijd per dag nuttigen (geen twee zoals andere monniken). Het voedsel wordt opgehaald tijdens een traditionele bedelronde.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Lode Engelen: Wat Phu Tok
Op het vijfde verdiep, een familie zit te bidden voor een Boeddha beeld beschermd door de Naga slang.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Lode Engelen: Wat Phu Tok

Lode Engelen: Wat Phu Tok
Eén van de weinige plaatsen waar een echt pad werd aangelegd.

Lode Engelen: Wat Phu Tok

 

Lode Engelen: Wat Phu Tok
De afdaling

 

 

Foto’s Lode Engelen ©2017

 

 

 

 

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 266 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

4 Comments

 1. Prachtige foto’s! Het geklim naar boven herinnert me aan het beklimmen van de Khao Phra Bat in Chantaburi om een voetafdruk van Boeddha te bewonderen. Zelden zo afgezien op de vroege morgen.
  ? Dit is echter wel de overtreffende trap, en met mijn hoogtevrees, liever niet.

 2. Beste Lode,
  Dank voor je interessante artikel over de wat Phu Tok. Ik ben daar een aantal weken geleden volgens mij ook geweest en trof op de , naar ik meen, 6de verdieping een geraamte achter glas. Kunt U me daar iets over vertellen?

  Met vriendelijke groet, Joop

  • inderdaad Joop, er staat daar een skelet, maar mijn vrouw wist er niets van, en ook op internet was er niets over te vinden.

 3. Dank voor dit artikel met weer schitterende foto’s. Ben daar geweest maar naar boven is voor mij een brug te ver….

  Voor de mensen die er heen willen, Bungkan is tegenwoordig een zelfstandige provincie en ligt aan de Mekong tussen de provincies Nongkhai en Nakhon Phanom in.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.