Wat Phra That Doi Pu Khao in Chiang Saen

Wat Phra That Doi Pu Khao, oud maar bijzonder

Op de plaats waar Wat Phra That Doi Pu Khao staat zijn resten van bewoning uit het steentijdperk teruggevonden. De tempel zou in het midden van de achtste eeuw door de koning  Chao Kaeo Ma Muang van Wiang Hirannakhon Ngeon Yang gebouwd zijn. Hij ligt op een heuvel aan de Mekong rivier in de buurt van de Sop Ruak-markt net voor de Gouden Driehoek. De heuvel biedt een spectaculair uitzicht op de rivier- en berggebieden van de vroegere opiumstreek. De kleine viharn en afgebrokkelde pagodes zijn de enige zichtbare overblijfselen van deze antieke tempel.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Als we naar de architectuur van de tempel kijken dan lijkt het erop dat deze in de veertiende eeuw zou gebouwd zijn. Waarschijnlijk is er rond die periode een grote renovatie gedaan.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

De viharn bevindt zich aan de oostkant van de pagode. Het heeft een rechthoekige indeling. Momenteel is er een houten structuur met een dak die de voorkant van de viharn bedekt. De kleine viharn is gebouwd in de vorm van een kasteel, met een gestapeld dak in een typische Lanna-stijl en vloerplaten die in hoogte verschillen. Het gebouwtje is gebouwd om het Boeddhabeeld te vereeuwigen, net alsof de Boeddha in een kasteel zit.

De tempel en de pagodes zijn omringd door een stevige muur met aan drie zijden een trap om naar beneden te gaan. Aan de westelijke kant is er geen trap.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Het ontstaan van de tempel

De legende wil dat koning Phraya Laosjangrat van Hiran Nakhon Ngeon Yang, drie zonen had. Op een dag achtervolgen Laos Ko , Lao Kua en Laos Negen een grote krab. Maar de krab vluchtte onder een heuvel in een gat. Lao Kua beval Laos Ko te wachten aan de kreek tot de gigantische krab weer tevoorschijn zou komen. Na een hele tijd vruchteloos te wachten, keerde hij terug naar hun Vader. De Vader zag dat de drie zonen niet van elkaar hielden, en als ze bleven samenwonen zouden ze niet gelukkig zijn. Daarom beval Laos Ko om de stad Chiang Khong te bezetten, Laos Kua de stad Muang Yong te domineren. Laos Negen moest zijn eigen stad Hiran Nakhon Ngeon Yang bezetten.

Na de oprichting van het bewind van Laos Negen besteeg Phraya Laos Chao Kaeo Ma Muang de troon als de tweede koning van Hiran Nakhon Ngeon Yang. Om deze gebeurtenis te herdenken, bouwde hij een pagode op de heuvel waaronder de gigantische krab vluchtte. Dat zou de oorsprong van Wat Phra That Doi Pu zijn ( pu is Thais voor krab).

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

De viharn is omringd door vijf kleine pagodes. Helaas is hier niet veel meer van overgebleven dan de basis.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

De tempel als markeerpunt

Chiang Sean ligt op een groot vlak stuk langs de Mekongrivier en was daardoor zeer geschikt om rijst te planten. Chiang Saen is de oudste stad van Lanna, en was in vroegere eeuwen een rijke streek. Kooplieden die langs de rivier afzakten om hun producten te verkopen in Chiang Saen konden al van ver de tempel op Doi Phu zien liggen. Daardoor wisten ze dat ze aangekomen waren.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

Wat Phra That Doi Pu Khao, Lode Engelen.

 

© Lode Engelen, Foto’s genomen in Wat Phra That Doi Pu Khao, Chiang Saen op 23.11.2019.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 249 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*